Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου 2015

ΝΙΚΗ ΣΤΗΡΙΓΜΕΝΗ ΣΤΟ ΦΟΒΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΠΟΧΗ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΜΕΛΛΟΝ

Η ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΕΠΑΝΙΔΡΥΣΗ. ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΚΑΤΑΜΑΤΑ ΚΑΙ ΑΥΤΟΚΡΙΤΙΚΑ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΜΑΣ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΠΑΝ. ΛΑΦΑΖΑΝΗ, ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΗΣ ΛΑΕ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ 26/9/15 KAI TON ΓΙΩΡΓΟ ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟ
Ολόκληρη η συνέντευξη έχει ως εξής:
ΕΡ: Θα ήθελα το σχόλιο σας για το εκλογικό αποτέλεσμα της 20ης Σεπτεμβρίου.

ΑΠ: Είναι εντυπωσιακό ότι η προηγούμενη αντιμνημονιακή Βουλή μεταμορφώθηκε «αιφνιδίως» σε μια Βουλή στην οποία επικρατούν σαρωτικάπαλιές και νέες μνημονιακές δυνάμεις. Έχω την αίσθηση, όμως, ότι η ψήφος των πολιτών στον ΣΥΡΙΖΑ του Τσίπρα αλλά και συνολικότερα στο μνημονιακό μπλοκ , θα ήταν μεγάλο λάθος να ερμηνευθεί ως συναίνεση στα μνημόνια και ειδικότερα ως «πράσινο φως» για την εφαρμογή του τρίτου καταστροφικού μνημονίου . Οι εκλογές εξπρές έγιναν μόνο και μόνο για να εκκαθαριστεί η Βουλή από τη γνήσια και συνεπή αντιμνημονιακή φωνή της Λαϊκής Ενότητας. Η επίτευξη αυτού του στόχου σε επίπεδο κοινοβουλευτικών συσχετισμών καθόλου δεν σημαίνει ότι έγινε και εκκαθάριση των αντιμνημονιακών αντιλήψεων στην κοινωνία. Κάθε άλλο ! Και αυτό μάλλον θα γίνει αντιληπτό πολύ σύντομα.

ΕΡ:Το ΚΚΕ μπορεί να εκπροσωπήσει επάξια μια αριστερή αντιμνημονιακή πολιτική στη νέα Βουλή;

ΑΠ: Η ηγεσία του ΚΚΕ κάνει , καταρχήν, το λάθος να θεωρεί ότι το δίλημμα μνημόνιο ή αντιμνημονιακή φιλολαϊκή πολιτική, είναι επίπλαστο , αν όχι παραπλανητικό . Παρακάμπτει, έτσι, τα διακυβεύματα και τις σκληρές αντιθέσεις του σήμερα και παραπέμπει τη λύση των προβλημάτων στο μέλλον , όταν ωριμάσει το αίτημα ενός σοσιαλισμού , που, κατά ΚΚΕ, μοιάζει αρκετά με τον «υπαρκτό», ο οποίος κατέρρευσε. Αν σε αυτά προσθέσουμε τη διχαστική «εμφυλιοπολεμική» τακτική που ακολουθεί το ΚΚΕ στο πλαίσιο της Αριστεράς, καταλαβαίνουμε γιατί κάνει συνεχώς αδιέξοδες επιλογές τα τελευταία χρόνια, με πρόσφατη τον μονομέτωπο προεκλογικό αγώνα του κατά της Λαϊκής Ενότητας.

ΕΡ: Το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν επηρεάστηκε εκλογικά- σε σχέση με τον Ιανουάριο- παρά τη συμφωνία της 13ης Ιουλίου και το τρίτο μνημόνιο πως το εξηγείτε;

AΠ: Ο Αλέξης Τσίπρας, κατά παράδοξο τρόπο, επωφελήθηκε από την απογοήτευση που προκάλεσε η «κωλοτούμπα» του, να συνομολογήσει τρίτο μνημόνιο . Η απογοήτευση αυτή, σε συνθήκες όπου η εναλλακτική λύση εξόδου από την ευρωζώνη με ένα ριζοσπαστικό πρόγραμμα, την οποία πρότεινε η Λαϊκή Ενότητα, φόβιζε ή ξένιζε, γιατί δεν προλάβαινε να συζητηθεί και να εξηγηθεί σε 20 μέρες και σε κλίμα πολέμου σε βάρος της, εγκλώβιζε τους πολίτες στο δίλημμα ΣΥΡΙΖΑ ή ΝΔ , είτε τους έσπρωχνε στην αποχή. Ο Τσίπρας πέτυχε μια νίκη στηριγμένη όχι στην ελπίδα αλλά στο φόβο , στη λογική τουμικρότερου κακού και στην αποχή. Μια νίκη που μπορεί να αποδειχθεί και πολύ σύντομα, πύρρειος.

ΕΡ: Πως βλέπετε τις πολιτικές εξελίξεις από τούδε και στο εξής;

ΑΠ: Ο πολιτικός συσχετισμός των δυνάμεων υπέρ των μνημονίων και του ευρώ στη Βουλή , δεν αντιπροσωπεύει έναν αντίστοιχο κοινωνικό συσχετισμό και τις βαθιές τάσεις οργής, απελπισίας,απογοήτευσης και αγανάκτησης που κυριαρχούν στην κοινωνία. Ποτέ, ίσως, η απόσταση ανάμεσα στη Βουλή και την κοινωνία δεν ήταν τόσο μεγάλη. Έχουν αυταπάτες όσοι πιστεύουν το αντίθετο και γρήγορα θα διαψευσθούν . Το κοινωνικό πεδίο είναι τόσο ρευστό και ευμετάβλητο ώστε σύντομα η παθητική απογοήτευση και η φαινομενική προσαρμογή μπορεί να δώσει τη θέση της στις πιο ενεργές, στις πιο μαζικές και δυναμικές κοινωνικές αντιδράσεις.

ΕΡ: Η αποτυχία της ΛΑΕ να μπει στη νέα Βουλή πως μπορεί να εξηγηθεί;

ΑΠ: Δεν ξέρω άλλη πολιτική δύναμη να έχει δώσει μια εκλογική μάχη μέσα σε τόσο αντίξοες και πρωτοφανώς δύσκολες συνθήκες , όπως η Λαϊκή Ενότητα . Είχαμε απέναντι μας «θεούς και δαίμονες» να λυσσομανούν για την εκλογική εξαφάνιση μας: από τα εγχώρια και ευρωπαϊκά πολιτικά και οικονομικά κατεστημένα, μέχρι τον ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος σε σύμπλευση με το ΚΚΕ είχε αναδείξει τη ΛΑ.Ε ως «κοινό παρείσακτο εχθρό». Βεβαίως, όμως, και εμείς επιδείξαμε αδυναμία να αντιληφθούμε έγκαιρα, για παράδειγμα, ότι αυτό που διακινδυνεύετο ήταν η είσοδος μας στη Βουλή και ότι το «ντέρμπι» ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ με το αντίστοιχο δίλημμα ήταν «μούφα». Επί των δικών μας αδυναμιών στην εκλογική μας τακτική ήδη έχουμε ανοίξει μια μεγάλη και ουσιαστική συζήτηση στις γραμμές μας.

ΕΡ: Πως βλέπετε το μέλλον γενικότερα της Αριστεράς μετά τις εκλογές;

ΑΠ: Η Αριστερά χρειάζεται να επανιδρυθεί, να ξαναποκτήσει την αρχική ορμή και φρεσκάδα της, ναενισχύσει τα σύγχρονα ριζοσπαστικά της χαρακτηριστικά και να ξαναδεί τη μεταβατική της στρατηγική και το σοσιαλιστικό της όραμα. Κυρίως, όμως, χρειάζεται επειγόντως να αποφασίσουν όλες οι δυνάμεις της να σπάσουν τις λογικές της μικροαλαζονίας, της περιχαράκωσης, της ευτελούς αυτάρκειας και αυτοεπιβεβαίωσης και να συναντηθούν σε κοινούς δρόμους πολιτικής και κινηματικής συνεργασίας. Μια Αριστερά που θα αποφασίσει και θα τολμήσει να δει κατάματα και αυτοκριτικά τον εαυτό της και να συμπορευθεί, σίγουρα θα γίνει γρήγορα πλειοψηφική δύναμη στην κοινωνία μας και πρωτοπόρα για να ανοίξει ελπιδοφόρους ορίζοντες στον τόπο μας.

ΕΡ: Η ΛΑΕ πως θα εξελιχθεί μετεκλογικά;

ΑΠ: Μπροστά στη ΛΑ.Ε υπάρχουν μεγάλες προοπτικές . Η απήχηση της ΛΑ.Ε και σήμερα στην κοινωνία είναι ασύγκριτα πολλαπλάσια από το χαμηλό περιστασιακό εκλογικό ποσοστό της. Όλοι σχεδόν καταλαβαίνουν, άσχετα από διαφορές, ότι η ΛΑ.Ε είναι η μόνη δύναμη που διαθέτει δημοκρατική εναλλακτική πρόταση απέναντι στη μνημονιακή υποδούλωση, πρόταση η οποία έχει αρχή μέση και τέλος. Όπως όλοι διαισθάνονται ότι η ΛΑ.Ε , είναι από τα πράγματα, η μόνη ουσιαστική αντιπολίτευση απέναντι στην άνοστη «σούπα|» των μνημονιακών δυνάμεων της Βουλής. Ως ΛΑ.Ε προχωράμε τάχιστα σε πολιτική και οργανωτική συγκρότηση και ανασυγκρότηση και γρήγορα θα πάμε σε Συνδιάσκεψη και αργότερα, σε λίγους μήνες, σε Συνέδριο. Ετοιμαζόμαστε ώστε να μπορούμε να παρέμβουμε σε πολιτικές και κοινωνικές εξελίξεις, οι οποίες μπορεί να είναι ραγδαίες το επόμενο διάστημα.

ΕΡ: Η μετωπική σας πολιτική πως θα εξελιχθεί;

ΑΠ: Είμαστε έτοιμοι και απολύτως ανοιχτοί για διάλογο και νέες συνεργασίες στο χώρο τηςΑριστεράς και προς αυτήν την κατεύθυνση είμαστε, επίσης, έτοιμοι να πούμε και να ακούσουμε και να αναλάβουμε εποικοδομητικές πρωτοβουλίες . Αρκεί κάποιοι να μην εκλαμβάνουν την ενωτική μας προσήλωση ως αδυναμία ή ακόμα χειρότερα ως έλλειψη δυνατότητας να ασκούμε και εμείς πολεμική ή και ως ατολμία να προχωρήσουμε μόνοι μας μπροστά. Η βαθιά ενωτική μας πολιτική στο χώρο των αριστερών προοδευτικών δυνάμεων είναι δείγμα αυτοπεποίθησης και ευθύνης . Είναι απόρροια των μεγάλων επίκαιρων στόχων μας για δημοκρατία, εθνική ανεξαρτησία, παραγωγική ανάπτυξη και κοινωνική δικαιοσύνη στην πατρίδα μας.

Στη συνέχεια σημεία από τη ραδιοφωνική συνέντευξη του Παναγιώτη Λαφαζάνη στον realfm.gr και στους Κώστα Χαρδαβέλλα και Αγγελική Λάζου.

ΠΑΝ. ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: Η ΚΩΛΟΤΟΥΜΠΑ ΤΟΥ ΤΣΙΠΡΑ ΗΤΑΝ ΕΚΠΛΗΚΤΙΚΗ

«Δεν υπολογίσαμε όσο θα έπρεπε την απογοήτευση του κόσμου από την κωλοτούμπα Τσίπρα. Μια κωλοτούμπα η οποία ήταν εκπληκτική και έγινε μέσα σε μια βδομάδα μετά από ένα στεντόριο «όχι» στο δημοψήφισμα» σημείωσε ο επικεφαλής της Λαϊκής Ενότητας, Παναγιώτης Λαφαζάνης στον Real Fm 97,8 και την εκπομπή του Κώστα Χαρδαβέλλα και της Αγγελικής Λάζου.

«Αυτό επέφερε γενική πικρία, απογοήτευση στον κόσμο, πράγμα που το βλέπαμε και οδήγησε και σε μεγάλη αποχή. Αυτά δεν τα είχαμε συλλάβει επαρκώς» πρόσθεσε.

«Ήταν έκπληξη νομίζω για τους ηγετικούς κύκλους τους ΣΥΡΙΖΑ, ότι εμείς μπορέσαμε να κατεβούμε στην εκλογική μάχη, δεν περίμεναν οτι μέσα σε 20 μέρες θα ετοιμάζαμε ψηφοδέλτια και χωρίς οικονομικά μέσα να μπούμε στη φωτιά των εκλογών» σημείωσε ο κ. Λαφαζανης.

Αναφορικά με την επανακαταμέτρηση που ζήτησε η Λαϊκή Ενότητα ο κ. Λαφαζάνης είπε ότι θα γίνει ενδεικτικά σε εκλογικά κέντρα καθώς θέλει να διερευνήσει την κατάσταση με τα άκυρα ψηφοδέλτια. «Αν προκύψουν στοιχεία τα όποια δημιουργούν ανησυχίες τότε θα προχωρήσουμε σε περαιτέρω ενέργειες» τόνισε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου