Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου 2015

Κρούγκμαν στον ΣΚΑΪ: Αν ο Τσίπρας αποδέχεται όσα υπαγορεύει η Τρόικα, σε τι διαφέρει.... απο τον Σαμαρά;;


Στη συνέντευξη που παραχώρησε ο Αμερικανός οικονομολόγος Πολ Κρούγκμαν στον Πάνο Πολυζωΐδη, έκρινε ως εσφαλμένη τη στρατηγική διαπραγμάτευσης της κυβέρνησης Τσίπρα, εξέφρασε την πεποίθηση ότι το Μνημόνιο III είναι σχεδιασμένο για να αποτύχει και αναρωτήθηκε ποια η διαφορά του ΣΥΡΙΖΑ από τα κόμματα που υποστηρίζουν τα μνημόνια.
Μεταξύ άλλων, ο νομπελίστας οικονομολόγος θεωρεί θεμελιώδους σημασίας να επιτευχθεί ονομαστικό κούρεμα του χρέους και να διακοπεί η πολιτική λιτότητας, ενώ ομολογεί ότι είναι αδύνατον να προβλέψει κανείς με ακρίβεια τους κινδύνους της επιστροφής σε εθνικό νόμισμα.
Στη συνέντευξή του στο ΣΚΑΪ, ο Αμερικανός νομπελίστας οικονομολόγος Πολ Κρούγκμαν, μεταξύ άλλων:

• Θεωρεί εσφαλμένη τη στρατηγική της κυβέρνησης Τσίπρα στην εξάμηνη διαπραγμάτευση με τους δανειστές, αφού δεν είχε έτοιμη εναλλακτική.
• Πιστεύει ότι..... αντί της συμφωνίας με την Τρόικα, ο Τσίπρας θα έπρεπε να έχει προχωρήσει στο σχέδιο Βαρουφάκη για παράλληλο νόμισμα και, εν ανάγκη, και στη δραχμή.
• Ομολογεί, ωστόσο, ότι είναι αδύνατον να προβλέψει κανείς με ακρίβεια τους κινδύνους της επιστροφής σε εθνικό νόμισμα, δηλαδή το βάθος και τη διάρκεια της οικονομικής αναταραχής που θα προκαλούσε.
• Θεωρεί θεμελιώδους σημασίας να επιτευχθεί ονομαστικό κούρεμα του χρέους και να διακοπεί η πολιτική λιτότητας, ενώ υποβαθμίζει τη σημασία των μεταρρυθμίσεων στο κράτος και τις αγορές.
• Προβλέπει ότι το νέο Μνημόνιο ΙΙΙ θα αποτύχει, διότι -όπως εκτιμά- είναι σχεδιασμένο για να αποτύχει.
• Αναρωτιέται τέλος, αν ο Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ έχουν κάποια διαφορά από τα κόμματα που υποστήριξαν τα μνημόνια.

από Lali Pouli

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου