Κυριακή 13 Σεπτεμβρίου 2015

Η ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΗ ΓΟΗΤΕΙΑ ΤΗΣ ΑΠΟΧΗΣ ΚΑΙ Ο ΑΟΡΑΤΟΣ ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΤΟΥ ΦΑΣΙΣΜΟΥ

Του Πάνου Χριτοδούλου*
Λίγες μικρές ( σκόρπιες ) σκέψεις μετά από μια περιοδεία της ΛΑΕ στην Κάτω Αχαγιά με βαση τρία μικρά αλλά όχι ασήμσντα φαινομένα :
Φαινόμενο πρώτο : Στη λαϊκή της πόλης ένας πωλητής στο μοίρασμα του φυλλαδίου της ΛΑΕ απαντά 《 δρόμο , Χρυσή Αυγή και τώρα που δε θα μπείτε στη βουλή σας περιμένουμε στη γωνία 》 . Τον φασίστα σιγοντάρει ταυτόχρονα ένας δεύτερος πωλητής φωνάζοντας φύγεται αποστάτες. Δυστυχώς λοιπόν η ρητορεία κομματιού της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ περί αποστατών ( έννοια που εισήγαγε ο φανατικός αντικομμουνιστής Γεώργιος Παπανδρέου ) και γελαστών παιδιών ( που τα δολοφόνησαν ποιοι ; ) σε συνδιασμό με τον άκρατο κιτρινισμό των τελευταίων ημερών περί προδοτών, λιποτακτών και σχιζοφρενών μετατοπίζουν την κοινωνική πολιτικη προς την δεξιά.


Φαινόμενο δεύτερο : Στο δρόμο δύο συζητούν για το τι μπορούν να ψηφίσουν. Στην απάντηση ΛΑΕ , ο ένας απαντά έφυγα από το ΠΑΣΟΚ , είδα και την αριστερά , Χρυσή Αυγή . Δυστυχώς η μεταστροφή της ολιγοήμερης εξέγερσης του ΟΧΙ σε ΝΑΙ τοποθετεί την αριστερά στον πυρήνα του συστημικού κάδρου αφήνοντας το δρόμο ανοιχτό για την φασιστική απειλή.


Φαινόμενο τρίτο ( και κομβικότερο ) : Στην πλατεία της Κάτω Αχαγιάς συναντούμεψέναν πιο 《 καθωσπρέπη 》 κύριο που σχολιάζει ότι η ΛΑΕ είναι φράχτης για να μη φύγουν τα πρόβατα . Όταν του δείχνουμε αστειευόμενη το φυλλάδιο που γράφει Λαϊκή Ενότητα και όχι ΣΥΡΙΖΑ ( άρα έφυγαν τα …πρόβατα ) , επιμένει ότι είναι φράχτης . Σχολιάζουμε φράχτης είναι για να μη πάνε στη Χρυσή Αυγή. Απαντά νηφάλια και ήρεμα ότι συμφωνεί . Στην ερώτηση αν το θεωρεί καλό απαντά ειρωνικά 《 Ναι , αν αυτό κάνει καλό στην πατρίδα … 》


Προφανώς και ένας από τους λόγους που συγκροτήθηκε το μέτωπο της ΛΑΕ είναι όντως να αποτελέσει φράχτη προς τη Χρυσή Αυγή. Πολύ σωστή η ανάλυση λοιπόν του 《 καθωσπρέπη 》 κυρίου . Παρόλαυτα ο κίνδυνος να φανεί μικρός ο φράχτης είναι πλέον ορατός. Το ενδεχόμενο λόγω της γενικευμένης απογοήτευσης η Χρυσή Αυγή να βρεθεϊ τρίτο κόμμα και σε περίπτωση συγκυβέρνησης να αναδειχτεί σε αξιωματική αντιπολίτευση είναι υπαρκτό. Το ακόμα χειρότερο ( αν και κατά τη γνώμη μου μη υπαρκτό ) σενάριο του αποκλεισμού της ΛΑΕ από το κοινοβούλιο θα σημάνει την εκχώρηση του αντιμνημόνιακου μπλοκ στο φασισμό.


Γιατί όσο κι αν το αρνούνται αρκετοί το μνημόνιο αντιμνημόνιο υπάρχει. Και όχι μόνο υπάρχει αλλά έχει πάρει και τις διαστάσεις του συστημικού αντισυστημικού. Οπώτε ας αναλογιστούν την κρισημότητα των ημερών και όσοι παραμένουν αν καιβαπογοητευμένοι στο ΣΥΡΙΖΑ αλλά ακόμη περισσότερο όσοι ες απογοητευμένοι ες που έφυγαν μείνουν στην αποχή ή περιμένουν τις μετεκλογικές εξελίξεις.


Γιατί δυστυχώς από ότι φαίνεται οι φασίστες περιμένουν όντως στη γωνία. Άρα όσο κατανοητός ή ακατανόητος ενδέχεται να είναι για μερικούς η εμμονή στην αντι ΛΑΕ κριτική , στο Λαφαζάνη ή την Κωνσταντοπούλου , είναι σίγουρα ακατανόητο οι σκέψεις αυτές να υπερκεράσουν τον υπαρκτό κίνδυνο ανάδειξης της φασιστικής λογικής σε κεντρικό αντιπολιτευτικό πόλο.


Και δυστυχώς θα είναι και ασυγχώρητο γιατί εκτός από την 20η Σεπτέμβρη θα έρθει και η 21η. Και θα είναι σοκαριστικό για πολλούς και πολλές να ξυπνήσουν με αξιωματική αντιπολίτευση τη Χρυσή Αυγή και ένας από τους λόγους να ναι η απογοήτευση ή ο φόβος προς το …Λαφαζάνη. Εξάλλου όπως λέει ο Δάντης στην Κόλαση :


《 Το πιο βαθύ πηγάδι της κολάσεως ανήκει σε αυτούς που σε περίοδο ηθικής κρίσης επέλεξαν να μείνουν αμέτοχοι 》.



*υποψήφιος βουλευτής, με τη Λαϊκή Ενότητα Αχαΐας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου