Σάββατο 19 Σεπτεμβρίου 2015

Αγρότες, νέο Μνημόνιο, εκλογές και «Λαϊκή Ενότητα»

Γιάννης Τόλιος*
Το νέο Μνημόνιο που δυστυχώς ψήφισε στη Βουλή η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με στήριξη των κομμάτων του παλαιού μνημονιακού τόξου (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι) και τις ευλογίες της «τερατρόϊκα» (ΕΕ-ΕΚΤ-ΔΝΤ-ΕΜΣ), θα πλήξει με τα υφεσιακά μέτρα που προωθεί την οικονομία και τα λαϊκά εισοδήματα, ενώ θα αυξήσει την ήδη εκρηκτική ανεργία ιδιαίτερα των νέων. Μεγάλο πλήγμα θα υποστούν οι μικρομεσαίοι αγρότες. Τα μέτρα που περιέχονται στο 3ο μνημόνιο, έρχονται να προστεθούν στα χρόνια προβλήματα του αγροτικού κόσμου που έχει δημιουργήσει της νέα ΚΑΠ, με αποτέλεσμα οι χιλιάδες μικρομεσαίοι αγρότες να αντιμετωπίσουν άμεσο πρόβλημα επιβίωσης και ανεργίας, ενώ θα ενταθεί η μείωση της αγροτικής παραγωγής, η εγκατάλειψη της αγροτικής γης καθώς και η διατροφική εξάρτηση της χώρας. Ήδη τέσσερις ημέρες πριν τις εκλογές της 20ης Σεπτέμβρη, οι αγρότες με επικεφαλής την Πανελλήνια Συντονιστική Επιτροπή Αγροτών-Κτηνοτρόφων, βγαίνουν στους δρόμους σε 25 αγροκτηνοτροφικούς νομούς της χώρας ενάντια στα αντιαγροτικά μέτρα του νέου Μνημονίου, ενώ οι κινητοποιήσεις τους θα συνεχιστούν και μετά τις εκλογές.

Μέτρα-ταφόπλακα του Μνημονίου σε βάρος των αγροτών

Ειδικότερα τα μέτρα-λαιμητόμος του νέου Μνημονίου σε βάρος των αγροτών αφορούν: πρώτον, αύξηση φορολογικού συντελεστή εισοδήματος από 13% στο 20% το 2016 και 26% από το 2017. δεύτερον, διπλασιάζεται αναδρομικά η προκαταβολή φόρου από 27,5% στο 55% για τα εισοδήματα του 2014 και το 2017 θα φθάσει στο 100%. τρίτον, καταργείται το αφορολόγητο των αγροτικών επιδοτήσεων ως 12.000 €, καθώς και η επιστροφή φόρου (επιδότηση) στο αγροτικό πετρέλαιο (φόρος ανεβαίνει από 66 € το χιλιόλιτρο στα 200 € το 2015 και στα 330 € το 2016. τέταρτον, αυξάνεται η τιμή του ρεύματος καθώς και ο ΦΠΑ στο 23% για όλα τα καλλιεργητικά μέσα, εφόδια, υπηρεσίες (φάρμακα, λιπάσματα, σπόροι κλπ) με αποτέλεσμα την αύξηση του κόστους παραγωγής. πέμπτον, τριπλασιάζονται οι εισφορές στον ΟΓΑ. έκτον, περικόπτονται οι αγροτικές συντάξεις. έβδομο, μονιμοποιείται ο ΕΝΦΙΑ για αγροτικά σπίτια και αγροτεμάχια, ενώ άμεσα προβλέπεται να ανοίξει ο φάκελος των «κόκκινων δανείων» 35.000 αγροτών της ΑΤΕ τα οποία πλέον έχουν περάσει στην Τράπεζα Πειραιώς, μετά τη σκανδαλώδη εξαγορά της ΑΤΕ από την τελευταία. Τέλος υιοθετείται η απαράδεκτη πρόταση του ΟΟΣΑ για απελευθέρωση των ημερών φρέσκου γάλακτος (θα καθορίζονται από τον παρασκευαστή), σε βάρος των εγχώριων παραγωγών και καταναλωτών και υπέρ εισαγόμενων από βόρειες χώρες της ΕΕ. Αυτή η λαίλαπα μέτρων, θα συνθλίψει ότι έχει μείνει ακόμα όρθιο στον αγροτικό τομέα και στην ελληνική ύπαιθρο.

Παραγωγική ανασυγκρότηση στον αγροτικό τομέα

Για τη «Λαϊκή Ενότητα» ο αγροτικός τομέας θεωρείται κρίσιμης σημασίας, τόσο από την άποψη εξασφάλισης των αναγκαίων τροφίμων για την ελληνική κοινωνία, όσο για την απασχόληση και επιβίωση των αγροτών, καθώς την προμήθεια πρώτων υλών σε διάφορους κλάδους της μεταποίησης, τη διατήρηση ζωντανών οικισμών στην περιφέρεια, προστασίας πολιτιστικής κληρονομιάς, του περιβάλλοντος, της βιοποικιλότητας, κά.

Ειδικότερα στον αγροτικό τομέα η «Λαϊκή Ενότητα» θέτει ως άμεση προτεραιότητα την εφαρμογή ολοκληρωμένης εθνικής αγροτικής πολιτικής με στόχο την ενίσχυση της διατροφικής επάρκειας, της οικολογικής διαχείρισης των φυσικών πόρων, προστασίας της βιοποικιλότητας, δημιουργίας τράπεζας σπόρων, ενίσχυσης των δημόσιων υποδομών, αύξησης της αγροτικής απασχόλησης, βελτίωσης της θέσης των αγροτών και ιδιαίτερα των νέων με παροχή κινήτρων παραμονής ή εγκατάστασης στις αγροτικές περιοχές.

Η προώθηση της συγκεκριμένης πολιτικής συνδέεται με την εφαρμογή εξειδικευμένων προγραμμάτων αγροτικής ανάπτυξης της ποιοτικής γεωργίας, κτηνοτροφίας και αλιείας, για την παραγωγή επώνυμων πιστοποιημένων προϊόντων νωπών και επεξεργασμένων. Επίσης θεωρεί αναγκαίο το συντονισμό και τη συνεργασία των διαφόρων κρίκων της παραγωγικής αλυσίδας, από τον παραγωγό ως τον τελικό καταναλωτή, διασφαλίζοντας καλύτερες τιμές και περιορίζοντας τη δράση των μεσαζόντων και των καρτέλ. Τάσσεται υπέρ της προστασίας και πιστοποίησης ντόπιων ποικιλιών και αυτόχθονων φυλών ζώων και απαιτεί νομοθετική απαγόρευση της χρήσης «γενετικά τροποποιημένων οργανισμών» (GMOs) στην παραγωγή αγροτικών προϊόντων και ζωοτροφών.

Η «Λαϊκή Ενότητα» αντιτίθεται στις αντιαγροτικές ρυθμίσεις της νέας ΚΑΠ και ζητά αναδιανομή κονδυλίων υπέρ των μεσογειακών προϊόντων και των μικρομεσαίων αγροτών. Τάσσεται υπέρ της αύξησης των επενδύσεων σε υποδομές, αγροτική έρευνα και διάχυση υφιστάμενης τεχνογνωσίας στον αγροτικό κόσμο. Είναι κάθετα αντίθετη στη Συμφωνία Τ.Τ.Ι.Ρ. (Διατλαντική Εταιρική Σχέση Εμπορίου και Επενδύσεων) μεταξύ ΗΠΑ-ΕΕ, που ενισχύει την ασυδοσία των πολυεθνικών στις επενδύσεις, στο εμπόριο και στην παραγωγή γεννητικά τροποποιημένων τροφίμων.

Η «Λαϊκή Ενότητα» αγωνίζεται για πολύπλευρη στήριξη των αγροτών, κυρίως της οικογενειακής γεωργίας και της κτηνοτροφίας, με την παροχή συμβουλευτικών και υποστηρικτικών υπηρεσιών, εξασφάλιση χαμηλότοκης τραπεζικής χρηματοδότησης, δημιουργία τράπεζας αγροτικού σκοπού, ρύθμιση αγροτικών χρεών, αποζημιώσεις για φυσικές καταστροφές, δίκαιη φορολογική μεταχείριση, καθιέρωση φθηνού αγροτικού πετρελαίου και μειωμένου τιμολογίου ΔΕΗ. Δίνει επίσης ιδιαίτερη σημασία στην εγκατάσταση νέων αγροτών στην ύπαιθρο, στην αναζωογόνηση και ίδρυση βιώσιμων αγροτικών συνεταιρισμών, ομάδων παραγωγών και άλλων μορφών κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας. Τέλος θεωρεί αναγκαία τη στήριξη των εξαγωγικών προσπαθειών με διακρατικές εμπορικές συμφωνίες, επαναφορά του θεσμού του εμπορικού ακόλουθου στις πρεσβείες και εφαρμογή μιας πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής ισότιμης συνεργασίας με όλες τις χώρες.

Εξυπακούεται ότι οι προτάσεις για τον αγροτικό τομέα, συνδέονται με τους γενικότερους στόχους της παραγωγικής ανασυγκρότησης, κατάργησης της λιτότητας, διαγραφής μεγαλύτερου μέρους του χρέους, εθνικοποίηση τραπεζών, κά, τα οποία δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν στα όρια της ευρωζώνης, γεγονός που κάνει αναγκαία τη μετάβαση στο εθνικό νόμισμα και την ανάκτηση του ελέγχουν των βασικών μοχλών οικονομικής πολιτικής για εξασφάλιση προοδευτικής εξόδου από την κρίση με ορίζοντα τη σοσιαλιστική προοπτική.

Οι έλληνες αγρότες έχουν πολλούς λόγους να αποδοκιμάσουν παλιά και νέα μνημονιακά κόμματα, αλλά έχουν ένα βασικό λόγο να στηρίξουν τη «Λαϊκή Ενότητα», ως συνεπή και μαχητική αντιμνημονιακή δύναμη που ανοίγει ελπιδοφόρες προοπτικές στον αγροτικό κόσμο και στην ελληνική κοινωνία.


*Γιάννης Τόλιος, υποψήφιος της «Λαϊκής Ενότητας» στη Β’ Αθήνας

ertopen.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου