Τρίτη 15 Σεπτεμβρίου 2015

Εκλογές κατά παραγγελία; Μην τους κάνεις τη χάρη να συναινέσεις ή να απέχεις! Ψήφο στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ!

Αν έδειξαν κάτι αυτοί οι 7 μήνες της «διαπραγμάτευσης», οι οποίοι κατέληξαν σε ένα τρίτο και χειρότερο μνημόνιο, είναι αυτό που είπε θαρρετά η ΑΝΤΑΡΣΥΑ από την αρχή της κρίσης (κι ας της κόστισε σε ψήφους): Δεν υπάρχει άλλη πολιτική εντός ευρώ και ΕΕ, δεν υπάρχει ακύρωση των μνημονίων χωρίς ρήξη και άρνηση πληρωμής του χρέους. Ο ΣΥΡΙΖΑ υποσχέθηκε εύκολη λύση, ότι «θα κάνουμε μία πρόταση στη Μέρκελ που δεν υπάρχει περίπτωση να την αρνηθεί», ότι τα μνημόνια θα τελειώσουν σε συνεννόηση με τους «εταίρους» στην ΕΕ. Είδαμε όλοι την τραγική κατάληξη. Αποδείχθηκε επίσης ότι δεν υπάρχει καμία δημοκρατία εντός ΕΕ: Ψηφίζεις «αντιμνημονιακή κυβέρνηση» και αυτή φέρνει νέο μνημόνιο, ψηφίζεις ΟΧΙ στο δημοψήφισμα και γίνεται ΝΑΙ.Ωστόσο, αν και στη Βουλή υπήρχε πλέον μία ευρύτατη μνημονιακή πλειοψηφία 222 βουλευτών, πήγαμε σε εκλογές. Γιατί; Και μάλιστα με τη σύμφωνη γνώμη των δανειστών, οι οποίοι συνήθως ζητούν «πολιτική σταθερότητα»! Μα ακριβώς για αυτόν τον λόγο: Θέλουν εκλογές-εξπρές, πριν προλάβουμε να δούμε στην πράξη (και στην τσέπη) τι σημαίνει το μνημόνιο που ψήφισαν όλοι μαζί. Για να βγει μια κυβέρνηση ευρύτερης συνεργασίας η οποία θα έχει και «δημοκρατική νομιμοποίηση», αφού θα έχει ψηφιστεί με μνημονιακό πρόγραμμα. Ο ΣΥΡΙΖΑ λέει ότι τάχα θα διαχειριστεί πιο φιλολαϊκά το μνημόνιο και ότι θα χτυπήσει τη διαφθορά (για την οποία επτά μήνες τώρα δεν έκανε το παραμικρό). Η ΝΔ δεν φαίνεται να ενδιαφέρεται για κάτι παραπάνω από ένα αξιοπρεπές αποτέλεσμα: η τακτική της θυμίζει 2009 («δεν υποσχόμαστε τίποτα, ψηφίστε μας απλά επειδή είμαστε ειλικρινείς»).



Η αλήθεια είναι ότι ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, Ποτάμι, ΠΑΣΟΚ και ΑΝΕΛ έχουν την ίδια ακριβώς πολιτική: Το τρίτο μνημόνιο που όλοι μαζί ψήφισαν. Είναι τόσο ασφυκτικά τα πλαίσια του τρίτου μνημονίου που δεν υπάρχει η παραμικρή δυνατότητα για «φιλολαϊκή διαχείριση». Άλλωστε όλα τα νομοσχέδια θα περνούν από την έγκριση της τρόικας. Γι’αυτό και πλέον ο ΣΥΡΙΖΑ αντιμετωπίζεται από τα ΜΜΕ ως «σοβαρό κόμμα», γι’αυτό και δεν έχουν κανένα πρόβλημα να ξαναεκλεγεί πρώτος. Αλλά και η ναζιστική Χρυσή Αυγή, που μέσω του αρχηγού της Ν. Μιχαλολιάκου είπε πρόσφατα ότι για την Ελλάδα σήμερα δεν υπάρχει άλλος δρόμος, παρά μόνο ευρώ με σκληρούς όρους, πρακτικά με την ίδια πολιτική τάσσεται. Το ίδιο και ο Λεβέντης, τον οποίο τα συστημικά ΜΜΕ τελευταία προβάλλουν, ο οποίος τάχθηκε υπέρ του ΝΑΙ στο δημοψήφισμα και τάσσεται επίσης υπέρ του ευρώ και της ΕΕ.



Όχι άλλα παραμύθια λοιπόν: Ας καταλάβουμε ότι εντός του ευρώ και της ΕΕ υπάρχει μόνο μία πολιτική. Είναι η πολιτική των μνημονίων, της εξαθλίωσης, της ανεργίας, της φτώχιας, των αυτοκτονιών. Την είδαμε, τη βιώσαμε, ξέρουμε ότι το μόνο που μπορεί να φέρει είναι κι άλλη υποβάθμιση στις ζωές μας. Τα κόμματα του ευρώ και της ΕΕ δεν έχουν να μας προσφέρουν τίποτε άλλο. Το ότι δήθεν το τρίτο μνημόνιο είναι «καλύτερο» ή ότι «θα το διορθώσουν στην πορεία» είναι, πολύ απλά, χυδαία ψέματα.



Αυτό που προσπαθούν να κάνουν είναι ή να εγκλωβίσουν σε τέτοια ψευτοδιλήμματα όσους ελπίζουν ακόμα ότι υπάρχει «εύκολη λύση» χωρίς ρήξη και να τους αποσπάσουν την ψήφο, ή να απογοητεύσουν τόσο αυτούς που έχουν καταλάβει ότι όποιος από αυτούς και να βγει θα κάνει τα ίδια, που να μην πάνε καν να ψηφίσουν. Προσπαθούν να δείξουν μια εικόνα «εθνικής ομοψυχίας», όπου τα μνημονιακά κόμματα θα συγκεντρώνουν ποσοστά επιπέδου 80%, ώστε να μας πείσουν ότι οι αντιμνημονιακοί αγώνες τελείωσαν, ότι όλοι πλέον δέχονται πως δεν υπάρχει άλλη λύση, ότι είναι καλύτερα να σωπάσουμε, να σκύψουμε το κεφάλι και να δεχτούμε την ανεργία, τους μισθούς πείνας, τα ψίχουλα για συντάξεις, την περαιτέρω διάλυση της δημόσιας υγείας και παιδείας.



Θα τους κάνεις λοιπόν τη χάρη;



Μπορούμε να τους χαλάσουμε τα σχέδια! Ξέρουμε ότι τα μνημόνια δεν είναι μονόδρομος, ότι δεν «τα φάγαμε μαζί» και άρα έχουμε κάθε δικαίωμα να μην πληρώσουμε το χρέος τους! Ότι μπορεί να υπάρξει άλλη πολιτική, με τα συμφέροντα του κόσμου της εργασίας μπροστά. Σπάζοντας τα δεσμά ευρώ και ΕΕ, εθνικοποιώντας τις τράπεζες και τις επιχειρήσεις στρατηγικής σημασίας για να λειτουργούν προς όφελος του λαού.



Ψηφίζουμε ΑΝΤΑΡΣΥΑ! Τη δύναμη που είπε καθαρές κουβέντες από την αρχή της κρίσης και επιβεβαιώθηκε. Που ήταν –και θα είναι- μπροστά σε όλους τους αγώνες ενάντια στη βαρβαρότητα και την εξαθλίωση. Και κυρίως, που παλεύει για ένα μέτωπο της αριστεράς και του οργανωμένου λαού, ένα μέτωπο που θα μπορεί να πάει το ΟΧΙ μέχρι τέλους. Καλώντας τη Λαϊκή Ενότητα να πει την αλήθεια για την αναγκαία αποδέσμευση από την ΕΕ, για να μη βρεθούμε ξανά μπροστά σε συμβιβασμούς επειδή «δεν είναι προετοιμασμένος ο λαός για ρήξη». Καλώντας το ΚΚΕ να αφήσει το μοναχικό του δρόμο, να παλέψουμε όλοι μαζί για την ακύρωση των μνημονίων, την αποδέσμευση από ευρωζώνη και ΕΕ, τη διαγραφή του χρέους, για να ανοίξει ο δρόμος για την εξουσία των εργαζομένων.



ΑΝΤΑΡΣΥΑ λοιπόν, για τους αγώνες του αύριο, για το ευρύ μέτωπο της αριστεράς της ρήξης!







Πάνος Δαμέλος, υποψήφιος βουλευτής Κορινθίας με την εκλογική συνεργασία ΑΝΤΑΡΣΥΑ-ΕΕΚ και ανένταχτων αγωνιστών-στριών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου