Κυριακή 23 Αυγούστου 2015

ΟΜΟΒΡΟΝΤΙΑ ΔΗΛΩΣΕΩΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ «ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ», ΥΠΕΡ ΤΩΝ ΠΡΟΩΡΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ

Η μεταστροφή στον τρόπο αντιμετώπισης της ελληνικής κυβέρνησης από τους δανειστές, είναι εξίσου ταχύτατη με τη μνημονιακή μετάλλαξη της κυβέρνησης. Αυτή, η αμοιβαία αλλαγή εμφανίζεται και στις αντιδράσεις που σημειώθηκαν μετά το πρόσφατο διάγγελμα του Έλληνα πρωθυπουργού, τον οποίο μέχρι πρότινος χαρακτήριζαν «αναξιόπιστο», «αφερέγγυο», «επικίνδυνο» κ.λπ.
Ασφαλώς η πιο εντυπωσιακή, ήταν η δήλωση της Γερμανίδας καγκελαρίου, Άνγκελα Μέρκελ, η οποία δήλωσε από τη Βραζιλία: «Η παραίτηση Τσίπρα είναι μέρος της λύσης, όχι μέρος της κρίσης»!
Εξίσου εντυπωσιακή και αποκαλυπτική ήταν η δήλωση του επικεφαλής της Ομάδας Εργασίας της Ευρωζώνης (Euroworking Group), Τόμας Βίζερ. Όταν ρωτήθηκε αν οι εκλογές θα αλλάξουν τους αριθμούς της «συμφωνίας διάσωσης», ο κ. Βίζερ είπε: «Όχι … αυτό ήταν πραγματικά ένα αναμενόμενο βήμα και για πολύ κόσμο ένα επιθυμητό βήμα για να υπάρξει μια σαφέστερη δομή στην ελληνική κυβέρνηση… Τον Οκτώβριο έχουμε μια συνεδρίαση για μια πιθανή ελάφρυνση του χρέους και (μετά τις εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου) ελπίζουμε για την περαιτέρω πρόοδο του προγράμματος».


Από το χορό των «φιλικών» δηλώσεων, δεν έλειψε και γνωστός «φίλος» της Ελλάδας, ο πρόεδρος του Eurogroup και Ολλανδός υπουργός Οικονομικών, Γερούν Ντάισελμπλουμ. Το tweet του εκπροσώπου του αναφέρει: «Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ υπενθυμίζει την ευρεία στήριξη της Βουλής των Ελλήνων για το νέο πρόγραμμα και το μεταρρυθμιστικό πακέτο και ελπίζει ότι οι εκλογές θα οδηγήσουν σε ακόμη μεγαλύτερη στήριξη».

Ο επικεφαλής το επιτελείου του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ εκτίμησε την περασμένη Πέμπτη, ότι οι εκλογές στην Ελλάδα θα μπορούσαν να διευρύνουν την υποστήριξη των πολιτών στο πρόγραμμα στήριξης που υπέγραψε ο Αλέξης Τσίπρας. Ενώ, στο δικό τους tweet ο επίτροπος Οικονομίας Πιερ Μοσκοβισί σημειώνει: «Η ευρεία στήριξη στο Μνημόνιο Συνεννόησης και η προσήλωση στις δεσμεύσεις θα είναι το κλειδί για την επιτυχία».

Τέλος σε ρεπορτάζ του Μega αναφέρθηκε ότι: «Όπως δήλωσαν πηγές της ΕΕ στο Mega, η προκήρυξη πρόωρων εκλογών υπήρξε αναμενόμενη. Μάλιστα, εκτιμούν ότι οι εκλογές ίσως θέσουν τέλος στην αβεβαιότητα για την εφαρμογή της συμφωνίας».

Από τις δηλώσεις κορυφαίων κυβερνητικών παραγόντων, διαφόρων κρατών- μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αξιωματούχων της Ε.Ε , αλλά και τα δημοσιεύματα του ξένου τύπου, προκύπτει ότι η προκήρυξη των πρόωρων εκλογών, όχι μόνο δεν τους αιφνιδίασε, αλλά όπως φαίνεται την περίμεναν και την επικροτούν.
Αυτή η «ομοβροντία» δηλώσεων, που ενισχύουν την απόφαση του κ. Τσίπρα, δίνει την εντύπωση ότι δεν είναι οι δανειστές που συμφωνούν με την κυβέρνηση, αλλά είναι η κυβέρνηση που ικανοποιεί μια απαίτηση των δανειστών. Μια απαίτηση που είχε εκφρασθεί και κατά την πρόσφατη σύνοδο του Eurogroup (12 και 13 Ιουλίου) και συνίσταται στην αποκατάσταση της «αξιοπιστίας» της ελληνικής κυβέρνησης απέναντι στους συνομιλητές τους.

Αυτή η «αξιοπιστία», λοιπόν, περιλαμβάνει: Εσωκομματικό ξεκαθάρισμα του ΣΥΡΙΖΑ, απόλυτη και χωρίς όρους εφαρμογή του μνημονίου και των άλλων συμφωνηθέντων, αποκατάσταση της «πολιτικής σταθερότητας», εμπέδωση της συναίνεσης μεταξύ των «μνημονιακών» κομμάτων, στα οποία περιλαμβάνεται πλέον και ο ΣΥΡΙΖΑ.

ΔΑΝΗΣ ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

http://www.imerodromos.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου