Σάββατο 25 Ιουλίου 2015

ΒΑΡΒΑΡΕΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΟΥ ΚΟΥΡΔΙΚΟΥ ΛΑΟΥ

Η Τουρκία με πρόσχημα την καταπολέμηση του «Ισλαμικού Κράτους» (ΙΚ), κλιμακώνει τη στρατιωτική της εμπλοκή στη Συρία, ενώ παράλληλα εξαπολύει βάρβαρες επιθέσεις σε όλη τη χώρα εναντίον των δυνάμεων τουΕργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (ΠΚΚ).
Τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη εξαπέλυσανεπιθέσεις εναντίον στρατοπέδων του ΡΚΚ αργά το βράδυ χθες Παρασκευή, όπως μεταδίδουν το πρακτορείο ειδήσεων «Dogan» και άλλα τουρκικά ΜΜΕ. Οι επιδρομές αυτές ακολούθησαν εκείνες στη Βόρεια Συρία, όπου αεροσκάφη της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας έβαλαν στόχο και έπληξαν βάσεις του ΙΚ.
Τη συνέχιση των επιχειρήσεων «για όσο διάστημα η Τουρκία αντιμετωπίζει απειλή» προανήγγειλε ο Tούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου, μία ημέρα μετά τις επιδρομές που πραγματοποίησαν τουρκικά μαχητικά εναντίον θέσεων τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους και κούρδων μαχητών του ΡΚΚ στο βόρειο Ιράκ. (διαβάστε αναλυτικά στη συνεχή ενημέρωση). Την ίδια ώρα, το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (ΠΚΚ) ανακοίνωσε πως η εκεχειρία με την Άγκυρα έχει χάσει κάθε νόημα ύστερα από τις επιδρομές.«Η εκεχειρία δεν έχει πλέον νόημα έπειτα από αυτές τις σφοδρές αεροπορικές επιδρομές από τον κατοχικό τουρκικό στρατό», ανέφερε σε ανακοίνωσή του στην ιστοσελίδα του το PKK.

Σε «ζώνη ασφαλείας» θα μετατραπούν περιοχές της βόρειας Συρίας που θα εκκαθαριστούν από τους τζιχαντιστές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος δήλωσε υποκριτικά ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

«Όταν οι περιοχές στη βόρεια Συρία απαλλαγούν από την απειλή του Ισλαμικού Κράτους, θα διαμορφωθούν οι ζώνες ασφαλείας», δήλωσε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε συνέντευξη Τύπου. «Πάντοτε υποστηρίζαμε τη δημιουργία ζωνών ασφαλείας και ζωνών απαγόρευσης πτήσεων στη Συρία. Οι άνθρωποι που έχουν εκτοπιστεί θα μπορούν να εγκατασταθούν σε αυτές τις ζώνες ασφαλείας», υπογράμμισε.

Οι αρχές της Κωνσταντινούπολης απαγόρευσαν μεγάλη πορεία που θα γινόταν για το Σουρούτς. Το γραφείο του κυβερνήτη της Κωνσταντινούπολης ανακοίνωσε το πρωί του Σαββάτου πως η «Πορεία Ειρήνης» που προγραμματιζόταν την Κυριακή απαγορεύτηκε καθώς κρίθηκε «πράξη πρόκλησης» αλλά υπάρχουν ανησυχίες και για... την κίνηση.

Η τουρκική αστυνομία προχώρησε σήμερα, για δεύτερη συνεχή ημέρα, σε δεκάδες συλλήψεις σε πόλεις όλης της χώρας προσώπων με διασυνδέσεις με την τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος και τους αντάρτες του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν, μετέδωσαν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης. Η νέα αυτή επιχείρηση διεξήχθη κυρίως στην Κωνσταντινούπολη, την Άγκυρα, τα Άδανα (στο νότο), το Ικόνιο (στην κεντρική χώρα) και την Μανίσα (βορειοδυτική Τουρκία), διευκρίνισαν τα πρακτορεία ειδήσεων Dogan και Ανατολή.

Η Άγκυρα επιβεβαιώνει τις αεροπορικές επιδρομές εναντίον Κούρδων ανταρτών στο Ιράκ

Eπιθέσεις εναντίον στρατοπέδων της οργάνωσης Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν (PKK) στο βόρειο Ιράκ εξαπέλυσαν τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη αργά το βράδυ της Παρασκευής, όπως μεταδίδουν το πρακτορείο ειδήσεων Doğan και άλλα τουρκικά ΜΜΕ. Οι επιδρομές αυτές, τις πληροφορίες για τις οποίες δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει άμεσα το πρακτορείο ειδήσεων Reuters, ακολούθησαν εκείνες στη βόρεια Συρία, όπου αεροσκάφη της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας έπληξαν βάσεις της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (Ι.Κ.).

Η επίθεση τζιχαντιστών την προηγούμενη Κυριακή στο Σουρούτς, με 32 θύματα, η δολοφονία δύο αστυνομικών από το PKK, η χθεσινή δολοφονία Τούρκου στρατιώτη από πυρά τζιχαντιστών και τα τουρκικά χτυπήματα εντός Συρίας ως ανταπάντηση, σηματοδοτούν την αύξηση της έντασης στη γειτονική χώρα. Η Τουρκία ανοίγει τη βάση του Ιντσιρλίκ στα συμμαχικά αεροσκάφη, εντείνει την πολεμική της ετοιμότητα στα σύνορα με τη Συρία όπου δρουν πυρήνες του Ισλαμικού Κράτους.

Σχεδόν 300 άτομα σε όλη την τουρκική επικράτεια συνελήφθησαν ως ύποπτοι για τρομοκρατία στις συντονισμένες εφόδους των αρχών, μέσα σε πολεμικό κλίμα στις νότιες περιοχές -ως επί το πλείστον με κουρδικό πληθυσμό- που συνορεύουν με τη Συρία.

Η σκούπα δεν στόχευε μόνο συμπαθούντες της τζιχαντιστικής ISIS, αλλά και Κούρδους του ένοπλου αγώνα όπως και ακροαριστερές ένοπλες οργανώσεις «αδιακρίτως», όπως φροντίζει να τονίσει το πρωθυπουργικό γραφείο. Κατά τη διάρκεια των επιχείρησεων, μία γυναίκα θεωρούμενη μέλος της ακροαριστερής οργάνωσης DHKP-C σκοτώθηκε στην Κωνσταντινούπολη σε ανταλλαγή πυροβολισμών.

iskra.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου