Πέμπτη 16 Ιουλίου 2015

ΔΗΛΩΣΗ ΓΙΩΡΓΟΥ ΨΥΧΟΓΙΟΥ, ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ ΣΥΡΙΖΑ ... ψήφισα το Νομοσχέδιο αναλαμβάνοντας τις ευθύνες και το βάρος που μου αναλογούν.

Το Νομοσχέδιο που έφερε η Κυβέρνηση χτες στη Βουλή, όπως και αυτά που θα ακολουθήσουν για την ολοκλήρωση της συμφωνίας με τους δανειστές, αποτελούν ξεκάθαρη υποχώρηση στις προεκλογικές μας δεσμεύσεις και τις θέσεις της Αριστεράς. Σε αρκετούς τομείς ενσωματώνουν μέτρα καθαρά υφεσιακά που πλήττουν ισχυρά τα λαϊκά στρώματα.
Σε αυτή την επώδυνη συμφωνία καταλήξαμε μετά από μήνες διαπραγματεύσεων με μάχες και διεκδικήσεις, οι οποίες προκάλεσαν πανευρωπαικό και παγκόσμιο κίνημα υποστήριξης και ανέδειξαν τους εσωτερικούς ανταγωνισμούς μεταξύ των δανειστών. Υπήρχαν όμως και πολλοί λανθασμένοι χειρισμοί, αυταπάτες όσον αφορά την ισχύ του αντιπάλου και σίγουρα εκπτώσεις στις συλλογικές διαδικασίες του κόμματος, αφού δεν λειτούργησαν, όπως θα έπρεπε η Κεντρική Επιτροπή, η Κοινοβουλευτική Ομάδα και τα άλλα όργανα.
Στο εσωτερικό, ενώ προχώρησαν Νομοσχέδια που αποκατέστησαν αδικίες απέναντι στους εργαζομένους και τους μικρομεσαίους , υπήρχε ανάγκη για περισσότερη αποφασιστικότητα απέναντι σε κατεστημένα συμφέροντα και ταχύτερη υλοποίηση του σχεδίου για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας.

Παρόλα αυτά δόθηκαν μάχες στο εσωτερικό και στο εξωτερικό και αυτό εκτιμήθηκε από τον ελληνικό λαό, όπως φάνηκε και με το εκκωφαντικό αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος.

Για τους λόγους, όμως, που αναφέρθηκαν παραπάνω, βρεθήκαμε σε ένα τακτικό και πολιτικό αδιέξοδο με συνέπεια την επονείδιστη συνθηκολόγηση.

ΌΜΩΣ,

ΕΠΕΙΔΗ τα ντόπια και ξένα συμφέροντα θέλουν με κάθε τρόπο την εξόντωση της κυβέρνησης, και αν αυτό δεν επιτευχθεί, επιδιώκουν την πλήρη ενσωμάτωσή της, νομίζω ότι δεν πρέπει να τους κάνουμε τη χάρη.

ΕΠΕΙΔΗ θεωρώ – πιθανώς να πρόκειται για αυταπάτη και θα αποδειχτεί – ότι σε ένα ασφυκτικό πλαίσιο, όπως αυτή συμφωνία, πρέπει να εξαντλήσουμε τις δυνατότητες σύγκρουσης με την φοροδιαφυγή, τη διαφθορά, το απόστημα υπηρεσιακών και λοιπών παραγόντων στη Δημόσια Διοίκηση και όλους αυτούς που λυμαίνονται επί χρόνια το Ελληνικό Κράτος και τον Ελληνικό Λαό.

ΕΠΕΙΔΗ δεν επεξεργαστήκαμε εγκαίρως εναλλακτικό σχέδιο – αν ήταν δυνατό να υπάρξει κάτι τέτοιο σε αυτούς τους ευρωπαϊκούς και διεθνείς συσχετισμούς – η άλλη μας επιλογή αυτή τη στιγμή θα ήταν η άτακτη χρεωκοπία με αποτελέσματα που θα μας υπερέβαιναν και θα οδηγούσαν τη χώρα και την κοινωνία στην καταστροφή με πρώτα θύματα τα λαϊκά στρώματα και τις αποταμιεύσεις τους.

ΕΠΕΙΔΗ, όπως διδάσκει και το ποδόσφαιρο το οποίο υπηρέτησα τόσα χρόνια, ακόμα και σε μια ήττα τέτοιου βεληνεκούς, πρέπει να βρεις τη δύναμη να την διαχειριστείς και να ανασυνταχτείς για τον επόμενο αγώνα. Και είναι σίγουρο ότι αν η Κυβέρνηση κάνει τις συγκρούσεις που πρέπει, έστω και στα ελάχιστα περιθώρια αυτής της συμφωνίας, οι αντιδράσεις εντός κι εκτός Ελλάδας θα συνεχιστούν και θα ενταθούν.

Τις τελευταίες μέρες τα μηνύματα από τους συντρόφους και τον κόσμο ήταν πολλά και διαφορετικά. Κι αν ως Αριστερά προσεγγίζουμε τους κοινωνικούς συσχετισμούς και τις εξελίξεις άσχετα αν αυτό συγκρούεται με τον κόσμο, στην παρούσα φάση, με τον εγκλωβισμό μας και την απουσία εναλλακτικής πρότασης, το δίλημμα που τέθηκε ήταν τεράστιο.

Δηλώνω ξεκάθαρα ότι αν δεν γίνουν εκείνες οι συγκρούσεις με το οικονομικό, πολιτικό και μιντιακό σύστημα στην κατεύθυνση του αντισταθμίσματος αυτών των σκληρών μέτρων και ο ΣΥΡΙΖΑ μεταλλαχθεί σε απλό διαχειριστή της φτωχοποίησης του Ελληνικού Λαού, για μένα δε θα υπάρχει πλέον θέση σε αυτή την Κοινοβουλευτική Ομάδα.

Έχοντας επίγνωση ότι όλα τα παραπάνω μπορεί να αποτελούν το δέντρο χάνοντας το δάσος, αλλά και με πλήρη πεποίθηση ότι δεν είμαστε και δεν θα είμαστε ποτέ οι ίδιοι με αυτούς που μας έφεραν ως εδώ, ψήφισα το Νομοσχέδιο αναλαμβάνοντας τις ευθύνες και το βάρος που μου αναλογούν.



ΓΙΩΡΓΟΣ ΨΥΧΟΓΙΟΣ



ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΣΥΡΙΖΑ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ

1 σχόλιο:

  1. Θα πρέπει να συγκρουστείτε όμως και με την κοινωνία που θα διαλύσετε, μέσα από την υπερφορολόγηση, τις κατασχέσεις πρώτης κατοικίας, την φτωχοποίηση των αγροτών,
    Αν νομίζετε πως αυτό είναι "το χρέος" σας, κάντε το.
    Αλλά να είστε σίγουροι πως αυτός ο αδιέξοδος μνημονιακός δρόμος, θα σας αποξενώσει από το εαυτό σας και την κοινωνία.
    Πρέπει να επιλέξετε αν θέλετε να είστε εχθροίτης κοινωνίας και αφήστε τα γλυκόλογα για "θυσίες, διλήμματα και σωτηρίες".
    Σε πόλεμο είμαστε.
    Αν θέλαμε παπά για να μας θάψει, θα σας έχουμε στα υπόψη μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή