Παρασκευή 24 Ιουλίου 2015

Η ΤΡΟΪΚΑ ΕΠΙΣΤΡΕΦΕΙ ΣΤΟΝ ΤΟΠΟ ΤΩΝ ΕΓΚΛΗΜΑΤΩΝ ΤΗΣ…ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ !


Η ενισχυμένη τρόικα που έγινε …κουαρτέτο(Κομισιόν, ΕΚΤ και ΔΝΤ, συν ESM) κατέφθασε και πάλι στην Αθήνα αυτή την εβδομάδα. Θολό παραμένει ωστόσο , για την ώρα, το τοπίο σχετικά με την άφιξη στην Ελλάδα του «κλιμακίου» του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, αλλά και το βαθμό εμπλοκής του στο νέο «πρόγραμμα»-μνημόνιο.
Οι τεχνοκράτες των «θεσμών» βρίσκονται ήδη στην πρωτεύουσα, ενώ την Παρασκευή αναμένονται και οι επικεφαλής τους. Η κυβέρνηση προσπαθεί να αποφύγει την ταπεινωτική διεξαγωγή των συναντήσεων εντός των υπουργείων, αλλά είναι εξαιρετικά δύσκολο να αντιπαρέλθει την πάγια αυτή αξίωση των δανειστών που επανέρχονται δριμύτεροι.
Είναι γνωστό ότι καθ΄όλη τη διάρκεια των «διαπραγματεύσεων» που προηγήθηκαν τους τελευταίους πέντε μήνες, οι … «θεσμοί» δήλωναν ενοχλημένοι από τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης, η οποία είχε απαγορεύσει την ελεύθερη είσοδό τους στα υπουργεία, ενώ οι διαβουλεύσεις διεξάγονταν μόνο σε συγκεκριμένους χώρους και αίθουσες, κυρίως, σε κεντρικά ξενοδοχεία της Αθήνας.

Ο τόπος των συναντήσεων δεν έχει ακόμα ξεκαθαριστεί, ωστόσο είναι απολύτως σαφές το χρονοδιάγραμμα το οποίο και οι δύο πλευρές φαίνεται να υποστηρίζουν, ώστε οι «διαπραγματεύσεις» να έχουν τελειώσει το αργότερο στις 11-12 Αυγούστου, προκειμένου στο διάστημα που μεσολαβεί έως τις 18-19 του μήνα να έχουν ολοκληρωθεί οι ψηφοφορίες από τα ευρωπαϊκά κοινοβούλια.

Η κυβέρνηση σε κάθε περίπτωση επιδιώκει να έχει ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση τόσο για το τριετές Μνημόνιο (MOU) όσο και για τη νέα δανειακή σύμβαση πριν από τις 20 Αυγούστου, προκειμένου ,φευ, να αποπληρώσει ένα ακόμη «ακούρευτο» ελληνικό ομόλογο που διακρατά η ΕΚΤ.

Η διαπραγμάτευση η οποία ξεκινά, θα γίνεται σε δύο σκέλη. Το πρώτο αφορά τη σύνταξη του Memorandum of Understanding (sic), του νέου μνημονίου δηλαδή, όπου οι 15 σελίδες της συμφωνίας της 12ης Ιουλίου θα γίνουν 180 με λεπτομέρειες, σαφή χρονοδιαγράμματα και νέα επαχθή προαπαιτούμενα (prior actions) για τις επόμενες εκταμιεύσεις.

Σημειώνεται, επίσης, ότι με βάση τη συμφωνία της Συνόδου Κορυφής, στόχος είναι η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ το 2018 και μέσω της «διαπραγμάτευσης» θα οριοθετηθούν οι ανά έτος στόχοι. Το ίδιο το ύψος του συμφωνηθέντος πρωτογενούς πλεονάσματος, ιδιαίτερα υπό την παρουσία οικονομική συγκυρία , πάντως, κάθε άλλο παρά αφήνει περιθώρια στην κυβέρνηση για άσκηση φιλολαϊκής πολιτικής και προστασίας από την πλήρη εξουθένωση των θυμάτων της παρατεταμένης μνημονιακής λαίλαπας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου