Σάββατο 25 Ιουλίου 2015

Στην εκδήλωση της Βουλής για την επέτειο της Δημοκρατίας πήγαν οι πραγματικοί αγωνιστές Μ. Γλέζος, Π. Ρηγοπούλου, Κ. Μανταίος και Σπ. Χαλβατζής.


Με την απουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, του πρωθυπουργού και των πολιτικών αρχηγών πραγματοποιήθηκε στον προαύλιο χώρο της Βουλής εκδήλωση για την 41η επέτειο αποκατάστασης της Δημοκρατίας, την οποία οργάνωσε η Ζωή Κωνσταντοπούλου.
Την απόφασή της να διοργανώσει την εκδήλωση, με ομιλητές τους Μανώλη Γλέζο, Κώστα Μανταίο, Πέπη Ρηγόπουλου και Σπύρο Χαλβατζή (οι οποίοι παρέστησαν και μίλησαν, πολύ καλύτερα από τον κ. Παυλόπουλο και τους άλλους πολιτικούς), είχε ανακοινώσει η... κ. Κωνσταντοπούλου από το βήμα της Βουλής λέγοντας: «Ως Πρόεδρος της Βουλής θεωρώ χρέος ιστορικό της Βουλής, αυτή η επέτειος να τιμάται και να μην παρασιωπάται υπό το πρόσχημα της εξοικονόμησης που επινοήθηκε τα τελευταία χρόνια επί μνημονίων».

Η «απόφαση» για την συνολική απουσία από την εκδήλωση φαίνεται πως ελήφθη το μεσημέρι στο Προεδρικό Μέγαρο όπου γευμάτισαν οι πολιτικοί αρχηγοί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, όταν οι αρχηγοί δήλωσων ότι δεν θα παραστούν στην εκδήλωση, ο Προκόπης Παυλόπουλος αποκάλυψε πως και ο ίδιος είναι προσκεκλημένος όμως δεν προτίθεται να πάει.



«Σαράντα ένα χρόνια μετά την πτώση της χούντας, η χώρα και ο λαός βιώνουν την αμφισβήτηση από χρηματοοικονομικά συμφέροντα και όργανα διεθνών οργανισμών, εκπροσώπους ξένων κυβερνήσεων που παρεμβαίνουν ωμά στις εσωτερικές διαδικασίες (όπως έγινε στο πρώτο δημοψήφισμα μετά τη μεταπολίτευση) στη διαδικασία της νομοθέτησης, παρεμβαίνουν ακόμη και στην απονομή της Δικαιοσύνης που επιδιώκουν να εξανδραποδίσουν» τόνισε η Ζωή Κωνσταντοπούλου.
Κάλεσε μάλιστα «να αναλογιστούμε και να συνειδητοποιήσουμε ότι η Δημοκρατία που κατακτήθηκε με αγώνες δεν είναι δεδομένη και πρέπει να κατακτιέται μέσα από την καθημερινή μας αντίσταση, μέσα από τις πράξεις και τις αντιστάσεις εκείνων που ενσαρκώνουν τους θεσμούς και να συνειδητοποιήσουμε ότι η Δημοκρατία είναι υπόθεση όλων, των πολλών του λαού και των εκπροσώπων όλων των δημοκρατικών λειτουργιών».
«Η Δημοκρατία δεν είναι ορεκτικό στο πιάτο εκείνων που απεργάζονται την καταδυνάστευση των λαών. Καλούμαστε να μην αφήσουμε την Δημοκρατία να γλιστρήσει από τα χέρια μας και ένας πρώτος τρόπος είναι να θυμόμαστε πως κάποτε την χάσαμε για επτά χρόνια και να αντιστεκόμαστε στην επιτηδευμένη λήθη» είπε η κ. Κωνσταντοπούλου, η οποία εκτίμησε ότι δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι στη διάρκεια των Μνημονίων σταμάτησε να εορτάζεται η επέτειος της αποκατάστασης της Δημοκρατίας, με το πρόσχημα της εξοικονόμησης.

«Ήρθα εδώ για να συζητήσουμε για τη γενέθλια επανεμφάνιση της Δημοκρατίας, την απόφαση για
αγώνα» είπε ο Μανώλης Γλέζος κι επισήμανε την ανάγκη «να αντλούμε από το παρελθόν ό,τι είναι αξιοσημείωτο και να μην λησμονούμε...Για να μην πέσουμε στα ίδια λάθη, το παρελθόν πρέπει να μας διδάσκει και όλοι εμείς να επιτελούμε το χρέος μας απέναντι στην ιστορία» σημείωσε.

«Οι εκδηλώσεις μνήμης έχουν σημασία όταν συνδέονται με το σήμερα» υπογράμμισε ο πρώην βουλευτής του ΚΚΕ, Σπύρος Χαλβατζής, σημειώνοντας πως η Δημοκρατία που αποκαταστάθηκε το 1974 ήταν μια ταξική δημοκρατία. Όπως είπε το στέλεχος του ΚΚΕ, αρκετοί πλέον έχουν αντιληφθεί ότι «η αστική δημοκρατία είναι η άλλη όψη της δικτατορίας των μονοπωλίων» επικαλούμενος επίθεση που έχουν δεχτεί τα εργατικά δικαιώματα την περίοδο των μνημονίων. «Δεν είναι μονόδρομος αυτή η πολιτική» κατέληξε στην τοποθέτησή του, προτείνοντας ως μόνη διέξοδος τη λαϊκή εξουσία.


Τη συζήτηση συντόνισε ο πανεπιστημιακός Κώστας Δουζίνας. Συμμετείχε επίσης, η αγωνίστρια του Πολυτεχνείου και πανεπιστημιακός Πέπη Ρηγοπούλου, και ο πρόεδρος του Συνδέσμου Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών (ΣΦΕΑ), Κώστας Μανταίος. Η εκδήλωση διοργανώθηκε στο προαύλιο της Βουλής παρουσία εκπροσώπων των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, αγωνιστών της Δημοκρατίας, μελών της κυβέρνησης, βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ του ΚΚΕ και του ΚΙΔΗΣΟ του Γιώργου Παπανδρέου, πανεπιστημιακών, εκπροσώπων του δικαστικού σώματος, της Εκκλησίας της Ελλάδος.
Από την κυβέρνηση το παρών έδωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, τα μέλη της, Δημήτρης Βίτσας, Θοδωρής Δρίτσας, Νίκος Τόσκας, Παύλος Πολάκης, Τασία Χριστοδουλοπούλου και Θεανώ Φωτίου, ενώ παρών ήταν και ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Χρυσόγονος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου