Κυριακή 28 Ιουνίου 2015

Podemos: Η Γερμανία και το ΔΝΤ "θέλουν να στραγγαλίσουν την Ελλάδα" Μεγάλη εκδήλωση υπέρ της Ελλάδας στη Μαδρίτη

Ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες και το ΔΝΤ θέλουν "να στραγγαλίσουν την Ελλάδα (και) να δώσουν ένα μάθημα" στην ισπανική αριστερά ώστε να αποφύγουν οποιαδήποτε εναλλακτική επιλογή στην οικονομική πολιτική που εφαρμόζεται στην Ευρώπη, κατήγγειλε σήμερα ο επικεφαλής του ισπανικού κόμματος Podemos Πάμπλο Ιγκλέσιας. "Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η γερμανική κυβέρνηση επιτίθενται στη δημοκρατία. Καταστρέφουν το πολιτικό σχέδιο της Ευρώπης", δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Πάμπλο Ιγκλέσιας μετά την αποτυχία των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στην Ελλάδα και τους πιστωτές της.

"Θα προσπαθήσουν να στραγγαλίσουν την Ελλάδα και φαίνεται πως θέλουν, προσπαθώντας αυτό, να δώσουν ένα μάθημα και σ' εμάς επίσης", κατήγγειλε ο αρχηγός του αριστερού κόμματος στο περιθώριο μιας διαδήλωσης για την υποστήριξη της Ελλάδας στη Μαδρίτη.

Το Podemos, το οποίο καταγγέλλει τις πολιτικές λιτότητας που εφαρμόζονται στην Ευρώπη, έχει γίνει μέσα σε λιγότερο από ενάμισι χρόνο η τρίτη πολιτική δύναμη της Ισπανίας, μετά το κυβερνών συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα και το σοσιαλιστικό κόμμα.

"Σ' αυτούς που θέλουν να φοβίσουν τους Ισπανούς τιμωρώντας τους Έλληνες, τους λέμε πως η Ισπανία δεν είναι η Ελλάδα, πως η Ισπανία έχει μια πολύ ισχυρή θέση στην Ευρώπη και πως δεν θα γονατίσουμε μπροστά στην (Άγγελα) Μέρκελ", τη καγκελάριο της Γερμανίας.

"Αυτό που βλέπουμε τις τελευταίες ώρες είναι μια απόπειρα να ταπεινωθούν οι Έλληνες", πρόσθεσε υπογραμμίζοντας πως "τη Δευτέρα έμοιαζε σε όλους σαφές ότι θα υπήρχε μια συμφωνία".

"Όμως το πρόβλημα δεν είναι οι παραχωρήσεις που η ελληνική κυβέρνηση είναι σε θέση να κάνει. Είναι ένα πολιτικό πρόβλημα", επέμεινε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μεγάλη σε παλμό και μέγεθος ήταν η εκδήλωση που οργανώθηκε το βράδυ του Σαββάτου στο κεντρικό σημείο Κουέστα ντε Μογάνο της Μαδρίτης, σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τον ελληνικό λαό «απέναντι στον εκβιασμό που υφίσταται από πλευράς των Θεσμών της τρόικας», σύμφωνα με τους οργανωτές της πρωτοβουλίας «Αλληλεγγύη προς την Ελλάδα», με σύνθημα «Ενωμένοι κατά της Λιτότητας - Αλληλεγγύη στην Ελλάδα».

Οπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, χιλιάδες άνθρωποι, κρατώντας επιγραφές με το «ΟΧΙ» στα ελληνικά, σημαίες και με συνθήματα υπέρ της Ελλάδας και κατά των ευρωπαϊκών χρηματοοικονομικών θεσμών, ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα των πολυάριθμων κοινωνικών και πολιτικών οργανώσεων που συνθέτουν την πρωτοβουλία (Anticapitalistas, ATTAC, CCOO, Economistas sin Fronteras, Izquierda Unida, Marchas de la Dignidad 22M, Marchas a Bruselas, Plataforma de Auditoria ciudadana de la Deuda (PACD), Podemos Madrid, Círculos de Cooperación Internacional y de Lavapiés, USO) και άρχισαν να συγκεντρώνονται από τις 21.00, ώρα Ελλάδος στο σημείο της εκδήλωσης.

Από γιγαντοοθόνες, οι συγκεντρωμένοι παρακολούθησαν σε απευθείας μετάδοση τα τεκταινόμενα στην Αθήνα, μέσα στη Βουλή, αλλά και τις ανταποκρίσεις των ισπανικών Μέσων Ενημέρωσης.

Στην κεντρική εκδήλωση απηύθυναν μήνυμα ο σύμβουλος Οικονομικών της Δημαρχίας της Μαδρίτης και μέλος της ATTAC, Κάρλος Σάντσεθ Μάτο, ο υπουργός Οικονομικών του Ισημερινού την εποχή που η χώρα επαναδιαπραγματευόταν το χρέος της, Ντιέγο Μπόρχα και η Παναγιώτα Μανιού από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Σύμφωνα με τους διοργανωτές, η συγκυρία τούτη είναι μία κρίσιμη στιγμή, όχι μόνον γιατί διακυβεύεται μόνο η αξιοπρέπεια των Ελλήνων, αλλά «κι ο διαφορετικός τρόπος να αντιλαμβανόμαστε την Ευρώπη», και υπενθυμίζουν πως «σήμερα, ναι μεν η μάχη δίνεται τώρα στην Ελλάδα, αλλά επηρεάζει όλες κι όλους μας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου