Σάββατο 27 Ιουνίου 2015

Ενα «Oχι» σημαίνει ότι ιστορικά έχει σημάνει το «Oχι» του λαού μας


Στο Μέγαρο Μαξίμου έφτασε η πρόεδρος της βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου, η οποία πριν περάσει το κατώφλι του κτηρίου και ξεκινήσει την συνάντηση με τον πρωθυπουργό, έκανε δηλώσεις υπό βροχή.
«Η απόφαση της Κυβέρνησης να αποταθεί στο Κοινοβούλιο και στον ελληνικό λαό αποτελεί...
απόφαση που δικαιώνει την δημοκρατική εντολή. Το «1-1-4» προβλέπει ότι η διατήρηση του Συντάγματος επαφίεται στον πατριωτισμό των Ελλήνων.
Οι μνημονιακοί εκβιασμοί αποτελούν βία κατά του Συντάγματος και της Δημοκρατίας. Την απάντηση αντίστασης θα δώσει ο λαός. Η κυβέρνηση ανέλαβε μία ιστορική πρωτοβουλία. Ένα όχι σημαίνει ό,τι ιστορικά σημαίνει ένα
όχι του λαού. Η απόφαση της κυβέρνησης δικαιώνει τη δημοκρατική επιταγή και τη λαϊκή εντολή. Οι δανειστές επιχειρούν να τιμωρήσουν την κυβέρνηση που δεν υποκύπτει. Η απόφαση θα είναι όχι και ένα «όχι» σημαίνει, ότι ιστορικά έχει σημάνει το «όχι» στην ιστορία του λαού μας», δήλωσε μεταξυ άλλων η κυρία Κωνσταντοπούλου...

Πιάστηκε στον ύπνο η Ευρώπη...

Έξαλλος ο Γιούνκερ...

No comment από ΔΝΤ...

Έκπληκτοι δηλώνουν διπλωματικοί κύκλοι της Ευρώπης και των Θεσμών από την αιφνιδιαστική απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να προκηρύξει δημοψήφισμα σε διάστημα μιας εβδομάδας.

Αυτή την στιγμή υπάρχει κινητοποίηση στην...
ΕΚΤ για να διερευνηθούν οι συνέπειες της ενέργειας αυτής στο τραπεζικό σύστημα τόσο της χώρας μας όσο και της Ευρώπης.

Εκτός από τον πρόεδρο της ΕΚΤ, για τις αποφάσεις της κυβέρνησης ενημερώθηκε η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Ο κύριος Γιούνκερ άκουσε έξαλλος τα νέα από την Αθήνα, ενώ η Γερμανίδα Καγκελάριος ρώτησε ποιο θα είναι το ερώτημα του δημοψηφίσματος. Η απάντηση του πρωθυπουργού ήταν «αν θέλετε αυτή τη συμφωνία ή όχι».

Εξέφρασε την άποψη πως ισοδυναμεί με «ναι ή όχι στο ευρώ».

Από την πλευρά του, το ΔΝΤ, προτίμησε να μην κάνει κανένα σχόλιο.

Κυριολεκτικά, στον ύπνο...

Τί προβλέπει το Σύνταγμα για το δημοψήφισμα...

Σύμφωνα με το άρθρο 44 του Συντάγματος, προβλέπονται δύο ειδών δημοψηφίσματα: το πρώτο είναι για «κρίσιμα εθνικά θέματα» και το δεύτερο για ήδη ψηφισμένο νομοσχέδιο, εκτός από...δημοσιονομικό ζήτημα. Στην προκειμένη περίπτωση ο Αλέξης Τσίπρας εισηγείται δημοψήφισμα για κρίσιμο εθνικό θέμα.



Το Σύνταγμα προβλέπει ότι η πρόταση για δημοψήφισμα πρέπει να γίνει από τουλάχιστον 120 βουλευτές και για να εγκριθεί από την Ολομέλεια απαιτείται απόλυτη πλειοψηφία, δηλαδή 150 βουλευτές.


Ο πρωθυπουργός ήδη το έφερε προς έγκριση στο υπουργικό συμβούλιο πριν από λίγο και αύριο θα κάνει το ίδιο στην Ολομέλεια της Βουλής. Εκεί απαιτείται απόλυτη πλειοψηφία των βουλευτών, δηλαδή 151 βουλευτών.


Για να είναι έγκυρο το δημοψήφισμα θα πρέπει να έχει ψηφίσει το 40% των εγγεγραμμένων στους εκλογικούς καταλόγους.


Συγκεκριμενα, το άρθρο 44 του Συντάγματος προβλέπει:


«O Πρόεδρος της Δημοκρατίας προκηρύσσει με διάταγμα δημοψήφισμα για κρίσιμα εθνικά θέματα, ύστερα από απόφαση της απόλυτης πλειοψηφίας του όλου αριθμού των βουλευτών, που λαμβάνεται με πρόταση του Yπουργικού Συμβουλίου.


Δημοψήφισμα προκηρύσσεται από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας με διάταγμα και για ψηφισμένα νομοσχέδια που ρυθμίζουν σοβαρό κοινωνικό ζήτημα, εκτός από τα δημοσιονομικά, εφόσον αυτό αποφασιστεί από τα τρία πέμπτα του συνόλου των βουλευτών, ύστερα από πρόταση των δύο πέμπτων του συνόλου και όπως ορίζουν ο Kανονισμός της Bουλής και νόμος για την εφαρμογή της παραγράφου αυτής».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου