Τρίτη 30 Ιουνίου 2015

Liberation: Δύο Νόμπελ Οικονομίας υπερ του ΟΧΙ


Με τίτλο «Δύο νόμπελ Οικονομίας για τη διάσωση του Τσίπρα» δημοσίευμα της γαλλικής εφημερίδας Liberation αναφέρεται στη στήριξη που παρέχουν στον Έλληνα πρωθυπουργό κόντρα στην πλειοψηφία των κλασικών οικονομολόγων,οι Τζόζεφ Στίγκλιτς και Πολ Κρούγκμαν.
Ο Joseph Stiglitz, Νόμπελ 2001 και ο Paul Krugman, Βραβείο Νόμπελ το 2008,υπερασπίζονται τον Έλληνα πρωθυπουργό στην απόφαση του για το δημοψήφισμα.
Σε ένα άρθρο με τίτλο «Η επίθεση της Ευρώπης κατά της ελληνικής δημοκρατίας ,ο πρώτος είναι συνήγορος της ελληνικής κυβέρνησης, την οποία υπερασπίζεται .
Εάν «ναι» θα σήμαινε μια σχεδόν ατελείωτη κατάθλιψη, ίσως μια φτωχή χώρα, ένα όχι θα σήμαινε , «την κατάσχεση μοίρα της στα χέρια της»,λέει ο Stiglitz .
Οι Έλληνες θα μπορούσαν να κερδίσουν »την ευκαιρία να σφυρηλατήσουν το μέλλον, ίσως όχι τόσο επιτυχείς όσο και στο παρελθόν.
» Ο πρώην επικεφαλής οικονομολόγος της Παγκόσμια Τράπεζα επέμενε:η λιτότητα οδηγεί στην καταστροφή.

Δεν υπάρχει οικονομία που δεν επέστρεψε ποτέ στην ευημερία με υπερβολικά μέτρα λιτότητας.
Και το σχέδιο των θεσμών του ΔΝΤ, της ΕΚΤ και της ΕΕ για την Ελλάδα από την κρίση δεν είναι τίποτα, αλλά ένα νέο διαβατήριο για να επανασυνδεθεί με τη Μεγάλη Ύφεση της δεκαετίας του ’30.

Από την πλευρά του, ο Paul Krugman, στήρίζει και αυτός . « Πρώτον, διότι ακόμη και αν η προοπτική ενός Grexit τρομάζει η Τρόικα απαιτεί ότι το καθεστώςπου επέβαλε πέντε χρόνια », θα συνεχίζεται επ ‘άπειρον.

Πού είναι η ελπίδα σε αυτή την περίπτωση » Και πρόσθέτει: «Ακόμη και μια υποτίμηση δεν θα δημιουργήσει περισσότερο χάος από ό,τι ήδη υπάρχει και θα θέσει τις βάσεις για μια πιθανή θεραπεία» και αναρωτιέται
Πώς μπορεί κάποιος να έχει τη δυνατότητα να φτάσει σε μια τέτοια καταστροφή που βλέπει ιδίως χρέος να εκραγεί σε 170% του ΑΕΠ λόγω της πολιτικής της άγριας λιτότητας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου