Πέμπτη 11 Ιουνίου 2015

Επείγουσα έρευνα Νικολούδη στο ΙΚΑ μετά το αποκαλυπτικό δημοσίευμα του HOT DOC

Εντολή στο Σώμα Επιθεωρητών - Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης για διεξαγωγή επείγουσας έρευνας στο ΙΚΑ έδωσε ο υπουργός Επικρατείας για την καταπολέμηση της Διαφθοράς, Παναγιώτης Νικολούδης, έπειτα από το αποκαλυπτικό δημοσίευμα του HOTDOC που κυκλοφορεί.
Μετά την παραίτηση Σπυρόπουλου  από τη θέση του διοικητή του ΙΚΑ υπό το βάρος των δημοσιευμάτων που έφερε στο φως το HOTDOC, ο κ. Νικολούδης διατάσσει έρευνα σε σχέση με την υπόθεση που αποκαλύπτεται στο τεύχος 78 και αφορά την προϊσταμένη της Γενικής Διεύθυνσης Διοικητικού του ΙΚΑ, Αντωνία Λουρίδου της οποίας ο σύζυγος, χρωστά στο ταμείο 7 εκατομμύρια ευρώ.
Σημειώνεται ότι στην εντολή του υπουργού, περιλαμβάνεται και η διεξαγωγή ΕΔΕ.
Το ΣΕΕΔΔ, θα ενημερώσει για τα αποτελέσματα της διεξαχθείσας έρευνας τον κ. Νικολούδη. Την παραίτησή του από τη διοίκηση του ΙΚΑ υπέβαλε την Τρίτη 2 Ιουνίου ο Ροβέρτος Σπυρόπουλος μετά τις αποκαλύψεις του HOT DOC τόσο για την προϊστάμενη της Γενικής Διεύθυνσης Διοικητικού του Ιδρύματος της οποίας ο σύζυγός χρωστά κοντά στα 7 εκατ. Ευρώ όσο και για μια σειρά άλλων υποθέσεων με οσμή σκανδάλου, την περίοδο που ο Σπυρόπουλος ήταν διοικητής.

Γενικός διευθυντής του ΠΑΣΟΚ την εποχή που εντοπίστηκε μαύρη τρύπα 125 εκατ. ευρώ στο κόμμα, ο Σπυρόπουλος τοποθετήθηκε στην κεφαλή του ΙΚΑ το 2010. Με ενέργειές του σε κάποιες περιπτώσεις και με την αδράνεια που έχει επιδείξει σε άλλες, ο πρώην γενικός διευθυντής του ΠΑΣΟΚ έχει συνεισφέρει στην αναπαραγωγή της διαφθοράς και της ατιμωρησίας στο εσωτερικό του Ιδρύματος. Υπόδικος για ειδική μεταχείριση επιχείρησης στη Βόρεια Ελλάδα και υπόλογος για το διακανονισμό των οφειλών του Ομίλου Ξυνή, ο Ροβέρτος Σπυρόπουλος ποτέ δεν έπεισε για τη χρηστή του διοίκηση.

Στο τεύχος 78 το HOT DOC αποκαλύπτει την περίπτωση καπνοβιομήχανου που χρωστά κοντά στα 7 εκατ. ευρώ στο ΙΚΑ ενώ η σύζυγός του είναι ανώτατο στέλεχος του Ιδρύματος και στενή συνεργάτης του Σπυρόπουλου. Στην υπόθεση της «θηλυκής συμμορίας» στο ΙΚΑ Καλλιθέας, κανένα στέλεχος δεν τιμωρήθηκε για αμελή επίβλεψη των δραστών που καταχράστηκαν 11 εκατ. ευρώ. Καταγγελίες στο ΙΚΑ Γλυφάδας περιγράφουν μια εικόνα όπου οι έντιμοι υπάλληλοι που πολεμούν τη διαφθορά, συνήθως βρίσκουν τον μπελά τους.

Κατόπιν όλων αυτών των αποκαλύψεων, η παραίτηση Σουρόπουλου από τη διοίκηση του ΙΚΑ δεν πρέπει να ξαφνιάζει. Το HOT DOC και το koutipandoras.gr θα παρακολουθούν το έργο του νέου διοικητή που θα έχει πρώτα απ’όλα ως αποστολή να αλλάξει τα κακώς κείμενα.

Ο Ιωάννης Θεωνάς για νέος διοικητής

Ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας Δημήτρης Στρατούλης πρότεινε για νέο διοικητή του ΙΚΑ τον Ιωάννη Θεωνά, οικονομολόγο, ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς, πρώην ευρωβουλευτή του ΚΚΕ, πρώην μέλος της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Αθήνας και της ΓΣΕΕ, της οποίας διετέλεσε μάλιστα και γενικός γραμματέας από το 1992 ως το 1994. Την τελευταία δεκαετία ήταν μέλος της ΚΕ και της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ.

Νέος υποδιοικητής, στη θέση του κ. Θεωνά, ορίζεται ο νομικός Διονύσιος Καλαματιανός, ο οποίος έχει ασχοληθεί εκτενώς με το δίκαιο κοινωνικής ασφάλισης και είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών του τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών της ΑΣΟΕΕ και μέλος της ομάδας για την κοινωνική ασφάλιση της επιτροπής προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου