Κυριακή 7 Ιουνίου 2015

Τουρκία: Κάλπες σε τεταμένο κλίμα μετά το αντιδημοκρατικό έγκλημα στο Ντιγιάρμπακιρ

Δύο άνθρωποι (ή 4 σύμφωνα με άλλες πηγές) έχασαν την ζωή τους και 100 τραυματίστηκαν την Παρασκευή από εκρήξεις που σημειώθηκαν σε προεκλογική συγκέντρωση του κουρδικού Κόμματος Δημοκρατίας των Λαών (HDP) στο Ντιάρμπακιρ της νοτιοανατολικής Τουρκίας, ενώ απομένουν ελάχιστες ώρες πριν ανοίξουν οι κάλπες για τις βουλευτικές εκλογές - Το μεγάλο ενδιαφέρον στρέφεται στο Κόμμα Δημοκρατίας των Λαών (HDP) και στην προσπάθειά του να ξεπεράσει το αντιδημοκρατικό φράγμα του 10% προκειμένου να μπει στη Μεγάλη Τουρκική Εθνοσυνέλευση 
Σχετικές εξελίξεις το Σάββατο 6/6 (την Κυριακή 7/6 θα διεξαχθούν οι κρίσιμες εκλογές)
Ενημέρωση, Σάββατο, 22:30
Μετά από μια περιπετειώδη προεκλογική περίοδο κατά την οποία δεν έλειψε ο ακραίος φανατισμός, με νεκρούς και τραυματίες, ούτε και οι παραβιάσεις του Συντάγματος, κυρίως από τον πρόεδρο Ερντογάν, και στην οποία κατασπαταλήθηκαν απίστευτα χρήματα, κυρίως από το κυβερνόν κόμμα (ΑΚΠ), η ώρα της κρίσης έφτασε. Το μεγάλο ενδιαφέρον στρέφεται στο Κόμμα Δημοκρατίας των Λαών (HDP) και στην προσπάθειά του να ξεπεράσει το αντιδημοκρατικό φράγμα του 10% προκειμένου να μπει στη Μεγάλη Τουρκική Εθνοσυνέλευση (διαβάστε αναλυτικά). Στην περίπτωση που το HDP καταφέρει και ξεπεράσει το φράγμα του 10% -οι δημοσκοπήσεις του δίνουν από 9 μέχρι 11%- αυτό σημαίνει αυτόματα ότι θα στερήσει από το AKP –δεδομένου ότι τα άλλα δύο κόμματα, το ρεπουμπλικανικό και το εθνικιστικό κινούνται σε σταθερά επίπεδα- την αυξημένη επιτυχία που επιθυμεί ώστε να αλλάξει το Σύνταγμα και να του δώσει περισσότερες εξουσίες. Αν σκεφτεί κανείς μάλιστα ότι στις περυσινές προεδρικές εκλογές ο Σελαχετίν Ντεμιρτάς είχε πάρει 9,8% το όριο του 10% δεν φαντάζει τόσο δύσκολο, κι ας χαρακτηρίζονται οι προεδρικές εκλογές από την «χαλαρή ψήφο». Αντιθέτως, εάν το HDP τελικά δεν πιάσει το όριο του 10%, θα έχει ρισκάρει -αντί να κατεβάσει τους υποψηφίους του μεμονωμένα- και θα έχει χάσει, δίνοντας μάλιστα τις ψήφους του στο πρώτο κόμμα (δηλαδή το AKP). Η απήχηση του χαρισματικού του ηγέτη, Σελαχετίν Ντεμιρτάς, κάνει αρκετούς να θεωρούν πιθανότερο το πρώτο.
Η διπλή επίθεση, που σημειώθηκε μισή ώρα πριν από προγραμματισμένη ομιλία του συμπροέδρου του φιλοκουρδικού κόμματος της Δημοκρατίας των Λαών την Παρασκευή, πόλωσε επικίνδυνα την ατμόσφαιρα ώρες πριν από τις κρίσιμες βουλευτικές εκλογές της Κυριακής και δημιούργησε πολλά ερωτηματικά. Η συγκέντρωση στο Ντιγιαρμπακίρ, που τελικά ματαιώθηκε, θα ήταν η κορύφωση της εκστρατείας του Ντεμιρτάς και αναμενόταν να είναι η μεγαλύτερη σε αριθμό υποστηρικτών.
Αναλυτικά η επίθεση εναντίον του HDP:


Σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ, η έκρηξη σημειώθηκε σε έναν ηλεκτρικό μετασχηματιστή εγκατεστημένο σε μια πλατεία του Ντιάρμπακιρ, στην οποία η πλειονότητα των κατοίκων ανήκουν στην κουρδική μειονότητα.Την ώρα εκείνη δεκάδες χιλιάδες υποστηρικτές του Κόμματος Δημοκρατίας των Λαών (HDP) είχαν συγκεντρωθεί για να ακούσουν την ομιλία του ηγέτη του κόμματος Σελαχατίν Ντεμίρτας. Αυτόπτες μάρτυρες μιλούν για εκρήξεις δύο βομβών. Φιάλη υγραερίου γεμάτη ρουλεμάν η μία βόμβα, σύμφωνα με τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων.

Ασθενοφόρα έφθασαν αμέσως στον τόπο του ατυχήματος για να παραλάβουν τους τραυματίες.

“Μπορώ να πω ότι περίπου 50 πολίτες μας τραυματίστηκαν και αυτή τη στιγμή 24 ως 25 άνθρωποι έχουν διακομιστεί σε νοσοκομεία”, δήλωσε ο τούρκος υπουργός Υγείας Μουεζίνογλου.

Η προεκλογική εκστρατεία ενόψει των βουλευτικών εκλογών της 7ης Ιουνίου στην Τουρκία έχει αμαυρωθεί από πολυάριθμα βίαια επεισόδια, στην πλειονότητα των οποίων στόχος ήταν το HDP.

Προχθές Τετάρτη ο οδηγός ενός αυτοκινήτου με τα χρώματα και το έμβλημα του κόμματος έπεσε νεκρός στο Μπινγκιόλ από πυρά αγνώστων, ενώ τον περασμένο μήνα, εξερράγησαν δύο βόμβες με στόχο τα κεντρικά γραφεία του HDP στα Άδανα και στη Μερσίνη, στη νότια Τουρκία, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν πολλοί πολίτες.

Το ποσοστό το οποίο θα συγκεντρώσει το HDP στις μεθαυριανές εκλογές θεωρείται κρίσιμο για τους πάντες. Εάν καταφέρει να υπερβεί το όριο του 10% σε εθνική κλίμακα και μπει στην τουρκική Εθνοσυνέλευση, το HDP θα μπορούσε να στερήσει από το κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AK) την ενισχυμένη πλειοψηφία των 330 εδρών που χρειάζεται για να προχωρήσει στη αναθεώρηση του Συντάγματος της Τουρκίας και να μετατραπεί, όπως θέλει ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε προεδρικό το τουρκικό πολιτικό σύστημα.

Οι οργανωτές της συγκέντρωσης κάλεσαν από τα μεγάφωνα τους συμμετέχοντες να παραμείνουν ψύχραιμοι διαβεβαιώνοντας πως η έκρηξη σημειώθηκε εξαιτίας βλάβης σε μετασχηματιστή.

Ωστόσο αστυνομικοί έκαναν χρήση εκτοξευτήρων νερού υπό πίεση για να απωθήσουν ορισμένους από τους συμμετέχοντες στη συγκέντρωση που διαμαρτύρονταν για την έκρηξη, όπως μετέδωσε δημοσιογράφος του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς στο Ντιάρμπακιρ.

Τα μέτρα ασφαλείας είναι αυξημένα στις πολιτικές συγκεντρώσεις του HDP, καθώς οι εντάσεις έχουν κλιμακωθεί πολύ τις τελευταίες εβδομάδες. Χθες Πέμπτη είχαν ξεσπάσει επεισόδια στην Ερζουρούμ ανάμεσα σε εθνικιστές και υποστηρικτές του HDP, και πάλι σε ομιλία του Ντεμίρτας.
Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου δεσμεύθηκε ότι θα διεξαχθεί έρευνα για το συμβάν. «Θα εξακριβώσουμε εάν πρόκειται για έκρηξη (η οποία οφείλεται σε βλάβη) μετασχηματιστή, για μια επίθεση ή πρόκληση» τόνισε ο Νταβούτογλου κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε προεκλογική συγκέντρωση του κυβερνώντος κόμματος AK στη Γκαζιαντέπ.

Σε βίντεο από την κατοικούμενη κατά κύριο λόγο από Κούρδους πόλη, εμφανίζονται άνθρωποι να μεταφέρονται με φορεία από το σημείο, ενώ η αιτία της έκρηξης ακούγεται από μεγάφωνο, μαζί με την έκκληση ο κόσμος να παραμείνει ήρεμος.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ  http://left.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου