Δευτέρα 15 Ιουνίου 2015

Οδικός χάρτης εξόδου από την κρίση

Οι στόχοι της κυβέρνησης παραμένουν σταθεροί. Αυτοί για τους οποίους εξελέγη: έξοδος της Ελλάδας από την κρίση με τερματισμό της λιτότητας, ανακατανομή των βαρών και αντιμετώπιση του ζητήματος του χρέους, με το τελευταίο να αποτελεί το κλειδί.
Επί τέσσερις μήνες δίνεται μια σκληρή μάχη, η οποία φτάνει στο τέλος της. Στην Αθήνα, στις Βρυξέλλες, στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, στις συναντήσεις του πρωθυπουργού. Οι στρατηγικοί στόχοι παραμένουν. Οι τακτικοί στόχοι, ο οδικός χάρτης δηλαδή για την επίτευξή τους, μεταβάλλονται αναλόγως των συνθηκών. Η σταθερή επιδίωξη της κυβέρνησης είναι η αποφυγή της ρήξης με την επίτευξη μιας προωθητικής συμφωνίας. Με την επίτευξη συμφωνίας με αυτά τα χαρακτηριστικά ανοίγει ο δρόμος για να τεθεί η οικονομία σε μια σταθερή ανοδική τροχιά.
Ήδη όμως η οικονομία βρίσκεται σε πολύ καλύτερη κατάσταση από τις καταστροφολογικές αφηγήσεις στους περισσότερους τομείς. Καθήκον μιας κυβέρνησης της Αριστεράς όμως είναι να ανακουφιστεί πρωτίστως ο κόσμος της δουλειάς και όχι μια οικονομία για τους λίγους.

Στην τελική ευθεία παρά την εμμονή των δανειστών να αποσπάσουν παραχωρήσεις με υψηλό οικονομικό και συμβολικό τίμημα, η ελληνική πλευρά αντιπαρατάσσει λύσεις που επιτρέπουν τη γεφύρωση των διαφορών χωρίς να ακυρώνεται η λαϊκή εντολή. Χρειάζεται ένας οδικός χάρτης.

Η Αθήνα, με βάση τα σημερινά δεδομένα, εκτιμά ότι η διαφορά με τις εκτιμήσεις και τις προτάσεις των δανειστών δεν είναι τέτοια που να δικαιολογεί το ρίσκο να μπει η χώρα, αλλά και ολόκληρη η Ευρώπη, σε περιπέτειες. Σε αυτό όμως πρέπει να συμφωνήσει και η άλλη πλευρά.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου