Τετάρτη 24 Ιουνίου 2015

Αυτοτελής υπηρεσία ελέγχου νομιμότητας ΟΤΑ

Στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης για το σχέδιο νόμου με θέμα : "Αυτοτελής υπηρεσία ελέγχου νομιμότητας ΟΤΑ –οικονομική βιωσιμότητα και αυτοτέλεια ΟΤΑ – Κανόνες Δημοσιονομικής Διαχείρισης και άλλες διατάξεις θεμάτων Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης", πραγματοποιήθηκε συνάντηση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ, με τους Δημάρχους του Νομού, τους/ τις Δημοτικούς συμβούλους και τους
επικεφαλής των Δημοτικών παρατάξεων. Στόχος της συνάντησης ήταν να ανοίξει ένας διάλογος μεταξύ των αιρετών της Τ.Α. και των βουλευτών του νομού, προκειμένου να εντοπιστούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η αυτοδιοίκηση, να ιεραρχηθούν οι προτεραιότητες και να αποτελέσουν αντικείμενο νομοθετικού έργου, ώστε να διευκολυνθεί η λειτουργία των Δήμων και να αντιμετωπιστούν τα άμεσα προβλήματα τους.

Το σχέδιο νόμου παρουσιάστηκε από τη βουλεύτρια, Θελερίτη Μαρία, η οποία ανέφερε ότι μέσω τον σχεδίου νόμου η κυβέρνηση αντιμετωπίζει δύο μείζονα ζητήματα που αφορούν στη λειτουργία των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης και την άσκηση της κρατικής εποπτείας επ’ αυτών. Συγκεκριμένα, δημιουργείται Αυτοτελής Υπηρεσία Εποπτείας των Ο.Τ.Α., ώστε πέντε χρόνια μετά την αρχική της πρόβλεψη στο ν. 3852/2010 (Α’ 87), να εκκινήσει, πραγματικά, η λειτουργία της. Με τη ρύθμιση αυτή ικανοποιείται η συνταγματική απαίτηση για άσκηση εποπτείας στους Ο.Τ.Α. με τρόπο αντικειμενικό και αμερόληπτο και περιορισμό της αποκλειστικά και μόνο στα όρια του ελέγχου νομιμότητας, η οποία άλλωστε αποτελεί και καθολικό αίτημα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Επιπλέον, καταργείται ο θεσμός του «Παρατηρητηρίου Οικονομικής Αυτοτέλειας Ο.Τ.Α.» και εισάγεται ένα νέο σύστημα οικονομικής εποπτείας και ταυτόχρονα στήριξης των Ο.Τ.Α., ώστε να διασφαλίζεται η οικονομική βιωσιμότητα και η αυτοτέλειά τους. Τέλος ρυθμίζονται μια σειρά τρέχοντα και επείγοντα ζητήματα αρμοδιότητας του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, των ΟΤΑ και των νομικών τους προσώπων.



Στη συζήτηση μεταξύ των άλλων αναδείχτηκε η αναγκαιότητα της διοικητικής μεταρρύθμισης και της αντικατάστασης του «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ» από έναν νέο καταστατικό χάρτη της Αυτοδιοίκησης, ενώ κατατέθηκαν προτάσεις βελτίωσης για το παρόν νομοσχέδιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου