Σάββατο 27 Ιουνίου 2015

Θ. Πετράκος: Δεν είμαστε ιδεολογικοί πρόγονοι όσον θεωρούν την Ελλάδα Ψωροκώσταινα Η χώρα έχει δυνατότητες, μπορεί να ζήσει και να επιβιώσει

Η χώρα έχει δυνατότητες, μπορεί να ζήσει και να επιβιώσει
Ομιλία του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ Θανάση Πετράκου στην Διαρκή Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων στην συζήτηση του Νομοσχεδίου του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και θέμα «Μέτρα για την ανακούφιση των ΑμεΑ, την απλοποίηση της λειτουργίας των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕ.Π.Α.), την καταπολέμηση της εισφοροδιαφυγής και συναφή ασφαλιστικά ζητήματα.»
Παρατίθεται το Βίντεο της Ομιλίας: http://youtu.be/_1CW390spok , http://youtu.be/3kXj5DKg_Ko
Ο Θανάσης Πετράκος μεταξύ άλλων τόνισε:
Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε. Θεωρώ ιδιαίτερα σημαντικό ότι αυτή τη στιγμή που κορυφώνονται οι πιέσεις, οι εκβιασμοί και οι προκλήσεις εκ μέρους των δανειστών, η κυβέρνηση και το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Αλληλεγγύης, φέρνουν αυτό το νομοσχέδιο με το οποίο επιδιώκουν να καταργήσουν μνημονιακούς νόμους, να ανακουφίσει συμπολίτες μας που έχουν σοβαρά προβλήματα και να επιλύσει ζητήματα συνταξιοδότησης. Απέναντι στην πρόκληση του κ. Τούσκ, ο οποίος, χθες είπε ανερυθρίαστα ότι το παιχνίδι τελείωσε, εμείς, απαντάμε και με αυτό το νομοσχέδιο. Όμως, απαντάμε και επί τους ουσίας στον κ. Τουσκ και στον κάθε κ. Τουσκ, ότι ο ελληνικός λαός και αυτή η κυβέρνηση δεν είναι ιδεολογικός πρόγονος αυτών που θεωρούσαν ότι η Ελλάδα είναι «ψωροκώσταινα». Αυτή η κυβέρνηση και ο ΣΥΡΙΖΑ, έχει ιδεολογικούς προγόνους μεγάλους αγωνιστές, οι οποίοι έχουν αποδείξει ότι η Ελλάδα, όχι μόνο δεν είναι «ψωροκώσταινα» και ένας από αυτούς ήταν ο άγρια δολοφονημένος από το κράτος, το μετεμφυλιακό, ο Δημήτρης Μπάτσης, αυτή η χώρα έχει δυνατότητες. Μπορεί να ζήσει και να επιβιώσει. Δεν είμαστε οπαδοί του «Βασίλη κάτσε φρόνιμα, να γίνεις νοικοκύρης». Κουβαλάμε αποσκευές αυτών που αγωνίζονται και δεν διστάζουν να προχωρήσουν μόνοι τους σε ένα σκληρό κόσμο και μπορούμε να προχωρήσουμε και η Ελλάδα να επιβιώσει και να μεγαλουργήσει.

Γι' αυτό λοιπόν, θεωρώ ότι το νομοσχέδιο αυτό, μετά τη διάλυση του κοινωνικού κράτους και την περικοπή των κοινωνικών δαπανών που έδωσαν θανάσιμα χτυπήματα στο λαό και ιδιαίτερα στην ευάλωτη κοινωνική ομάδα των ατόμων με αναπηρία, πραγματικά έρχεται και λύνει ζητήματα. Είμαι πραγματικά και προσωπικά ιδιαίτερα ικανοποιημένος που μια σειρά προτάσεις που είχα εντοπίσει και είχα στείλει και στον αρμόδιο Υπουργό, τον κ. Στρατούλη, γίνονται πραγματικότητα. Σας είχα τονίσει, κ. Υπουργέ, ότι από τις πρωτοβάθμιες επιτροπές - τουλάχιστον στον νομό μου - την τελευταία περίοδο γινόταν μια συστηματική προσπάθεια μείωσης των ποσοστό αναπηρίας ακόμα και σε περιπτώσεις που η αναπηρία ήταν μη αναστρέψιμη. Τα μειωμένα αυτά ποσοστά που έδιναν είχαν ως αποτέλεσμα να μην παίρνουν οι άνθρωποι επίδομα. Επίσης, το ότι υπήρχαν θέματα που δυσκόλευαν τους ανθρώπους, όπως τα 45 ευρώ κ.λπ. ή η στελέχωση των ΚΕΠΑ. Πραγματικά, είναι ιδιαίτερα σημαντικό η κατάργηση και της οικονομικής συμμετοχής των 45 ευρώ και η αξιοκρατική στελέχωση των ΚΕΠΑ προχωρά και η σωστή αξιολόγηση των ποσοστών αναπηρίας και δικαιολόγηση της γνωμάτευσης της επιτροπής και η αναδρομική παροχή του επιδόματος από την ημέρα διακοπής και η σύντομη διάρκεια αναμονής για την επανεξέταση επιδόματος και η επανεξέταση των ασθενών που επιδοτούνται. Όλα αυτά είναι ιδιαίτερα σημαντικά ζητήματα, όμως, θα ήθελα να προσθέσετε - μιας και όλα αυτά τα έχετε κάνει σωστά - στον τομέα αυτόν των ΑΜΕΑ και το εξής: Υπάρχουν άνθρωποι που σε περιπτώσεις ακρωτηριασμού άνω ή κάτω άκρων ακόμα και από εργατικό ατύχημα, όσοι φορούν πρόσθετα μέλη αναγκάζονται να τα συντηρούν με δικά τους έξοδα. Πρέπει να υπάρξει πρόβλεψη γι' αυτό το ζήτημα.

Δεύτερον, στο άρθρο 37, παράγραφος 4, αναφέρεται «κατ' εξαίρεση ασφαλισμένοι που υποβάλλουν αίτηση συνταξιοδότησης». Νομίζω ότι πρέπει να γίνει πιο σαφές και να κάνετε μια νομοτεχνική βελτίωση που να λέει «κατ' εξαίρεση οι ασφαλισμένοι που έχουν υποβάλει αίτηση συνταξιοδότησης ή θα υποβάλουν έως 30/9, μπορούν να υπαχθούν». Επειδή οι περισσότεροι είναι αυτοί που έχουν υποβάλει, με τον τρόπο αυτό δεν θα χρειάζεται διευκρινιστική εγκύκλιος στη συνέχεια. Ευχαριστώ.


Η ρύθμιση του άρθρο 37 πρέπει να είναι γενική. Υπάρχει μια κατηγορία, δεν ξέρω εάν είναι ούτε 50 στην Ελλάδα, συνεταιριστικοί υπάλληλοι, οι οποίοι βρίσκονται για διάφορους λόγους σε μια τέτοια κατάσταση. Δηλαδή, το άρθρο 37 μην το εγκλωβίζετε.
….

Για τους εργαζόμενους μιλάω. Κύριε Υπουργέ, ήμουν σαφής. Όπως είναι διατυπωμένο το άρθρο, κατά τη γνώμη μου - εσείς είστε νομικός και οι συνεργάτες σας - καλύπτει, λέει «καταβολή σύνταξης σε οφειλέτες ασφαλιστικών εισφορών». Έκανα την παρέμβαση, γιατί είπατε στην ομιλία σας ότι αφορά τον ΟΑΕΕ. Όπως είναι εδώ διατυπωμένο, νομίζω ότι αφορά και κάποιες άλλες περιπτώσεις, ελάχιστες ίσως, με τη συντριπτική πλειοψηφία να είναι στον ΟΑΕΕ. Εάν, όμως, είναι περιοριστικό και αφορά μόνο τον ΟΑΕΕ και το ΕΤΑΑ, τότε είναι περιοριστικό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου