Παρασκευή 20 Μαρτίου 2015

«Φιλική και παραγωγική» η συνάντηση Ήσυχου –Αντόνοφ στη Μόσχα

Συμφωνίες στον αμυντικό τομέα αλλά και η ενεργοποίηση της Μικτής Διυπουργικής Επιτροπής (ΜΔΕ) Ελλάδας-Ρωσίας, που είχε να συνεδριάσει σχεδόν δύο χρόνια, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συζήτησης που είχαν σήμερα ο Ρώσος αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Ανατόλι Αντόνοφ με τον Έλληνα αναπληρωτή υπουργό Άμυνας Κώστα Ήσυχο, ο οποίος πραγματοποιεί τριήμερη επίσημη επίσκεψη στη Μόσχα.
Με ανακοίνωσή του το ρωσικό υπουργείο Αμυνας επισημαίνει ότι η συνάντηση Ήσυχου-Αντόνοφ «διεξήχθη σε φιλική ατμόσφαιρα, οι δύο πλευρές επιβεβαίωσαν την αμοιβαία τους επιθυμία να συνεχίσουν την ανάπτυξη της ολόπλευρης, αμοιβαία επωφελούς συνεργασίας μέσω των υπουργείων Άμυνας».
Επίσης, συζητήθηκε και το έτος Ελλάδας-Ρωσίας το 2016, καθώς και η συμμετοχή του υπουργού Εθνικής Αμυνας, Πάνου Καμμένου, στην 4η διεθνή διάσκεψη της Μόσχας για την Παγκόσμια Ασφάλεια στις 16 και 17 Απριλίου

«Μαζί με τον ομόλογό μου Ανατόλι Αντόνοφ ανασκοπήσαμε από κοινού τις συμφωνίες μεταξύ των δύο χωρών στον αμυντικό τομέα και συζητήσαμε την αναγκαία συντήρηση και τον εκσυγχρονισμό των συστημάτων αεράμυνας ρωσικής κατασκευής, που διαθέτει η Ελλάδα», είπε ο κ.Ήσυχος στο ειδησεογραφικό πρακτορείο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Όπως δήλωσε ο ίδιος, η ελληνική πλευρά επίσης υπέβαλε επίσημο αίτημα για συνδρομή της Ρωσίας και των κρατικών της αρχείων στην αναζήτηση εγγράφων από την εποχή της γερμανικής Κατοχής στην Ελλάδα την περίοδο 1941-44, «ώστε να εμπλουτιστούν τα έγγραφα από την αμερικανική πλευρά και το διμερές πρόβλημά μας με τη Γερμανία, που σχετίζεται με το αναγκαστικό κατοχικό δάνειο, τις αποζημιώσεις των θυμάτων και την κλοπή αρχαιολογικών θησαυρών, να είναι απόλυτα τεκμηριωμένο και η ηθική, ιστορική και οικονομική αποκατάσταση ένας εφικτός στόχος».

Σοκολόφ- Ησυχος : νέα πεδία συνεργασίας

Παράλληλα, ο κ. Ήσυχος συναντήθηκε με το Ρώσο υπουργό Μεταφορών Μαξίμ Σοκολόφ, και συμπρόεδρο της (ΜΔΕ) Ελλάδας Ρωσίας με τον οποίο συμφώνησε «στην ανάγκη εντατικοποίησης των ομάδων εργασίας», οι οποίες θα συνεδριάζουν ανά υπουργείο και ξεκινούν άμεσα, έτσι ώστε να προετοιμαστούν οι επικείμενες επισκέψεις και η πρώτη υπό τις νέες συνθήκες συνεδρίαση της ΜΔΕ, πιθανότατα τον Ιούνιο στο Σότσι της Μαύρης Θάλασσας.

Διερεύνησαν επίσης νέα πεδία συνεργασίας στους τομείς της ενέργειας, καθώς και της συνέργειας μεταξύ εταιρειών των δύο χωρών, κάτι έχει υποδειχθεί από τη Μόσχα ειδικά για τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα ως προοπτική υπέρβασης των ρωσικών αντίμετρων στις κυρώσεις της ΕΕ. Αναδείχθηκαν επίσης τα λιμάνια Αλεξανδρούπολης και Ροστόφ, ως σημαντικοί κόμβοι στην πολύπλευρη συνεργασία των δύο χωρών.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου