Τρίτη 10 Φεβρουαρίου 2015

Οι προτάσεις που θα παρουσιάσει ο Βαρουφάκης στο Eurogroup

Μέχρι το τέλος Αυγούστου, αντί Μαΐου, θα είναι το αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης προς τους δανειστές για τη διάρκεια του προγράμματος-γέφυρα, στο κρίσιμο ραντεβού που θα παρουσιάσει στο Eurogroup την Τετάρτη 11 Φεβρουαρίου. Παράλληλα, υπάρχει επιστολή του προέδρου της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος καταθέτει τις δικές του προτάσεις στην ελληνική κυβέρνηση. Σε τέσσερις άξονες αναμένεται να κινηθεί η πρόταση του υπουργείου Οικονομικών στο Eurogroup. Κύκλοι του υπουργείου ανέφεραν ότι θα αφορά στην αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, το ανώτατο όριο 1,5% του ΑΕΠ για πρωτογενές πλεόνασμα, τη χρησιμοποίηση των κονδυλίων του ΤΧΣ για την εξυγίανση των «κόκκινων» δανείων και τις μεταρρυθμίσεις, όπως θα τις θέσει η κυβέρνηση σε συνεργασία με τον ΟΟΣΑ. Σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους, δεν αποκλείεται να χρησιμοποιηθούν χρήματα από τα δάνεια του ΔΝΤ, υπό προϋποθέσεις.

Πιο αναλυτικά, ελληνική πρόταση των 4 αξόνων που θα παρουσιαστεί στο Eurogroup της Τετάρτης είναι:

1) Πρόγραμμα - «γέφυρα» έως τέλος Αυγούστου στο οποίο θα εμπεριέχεται το 70% των δεσμεύσεων του MoU, με το υπόλοιπο 30%, είτε να καταργούνται είτε να αντικαθίστανται με δέκα μεταρρυθμίσεις που θα προταθούν από την ελληνική πλευρά σε συνεργασία με τον ΟΟΣΑ.

2) Δραστική μείωση του στόχου για τα πρωτογενή πλεονάσματα. Η Αθήνα δεν αποδέχεται πρωτογενές πλεόνασμα 3% του ΑΕΠ για το 2015, αλλά θα φτάσουν κατ'ανώτατο όριο στο 1,5% του ΑΕΠ, όπως και το 2014.

3) Διευθέτηση του χρέους με swaps και «άληκτα» ομόλογα που βρίσκουν υποστήριξη και στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

4) Μέτρα για την άμεση αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης.

Η ελληνική κυβέρνηση θεωρεί αυτονόητο ότι πρέπει να της δοθούν τα 1,9 δισ. που αποτελούν μέρος από τα κέρδη των ευρωπαϊκών τραπεζών από ελληνικά ομόλογα. Για το διάστημα της παράτασης, η Ελλάδα θα αντλεί ρευστότητα με επιπλέον εκδόσεις εντόκων γραμματίων έως 8 δισ. ευρώ και ένα μέρος της δόσης των 7,2 δισ. ευρώ. Επίσης, θα προβλέπεται και η αξιοποίηση των 11 δισ. ευρώ για την αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου