Σάββατο 28 Φεβρουαρίου 2015

Τέσσερις νομοθετικές πρωτοβουλίες για προστασία των αδυνάμων

Ρεπορτάζ: Χρήστος Σίμος http://www.avgi.gr
Και πρόταση σύστασης εξεταστικής επιτροπής για το Μνημόνιο
Στην κατάθεση τεσσάρων νομοσχεδίων που αφορούν την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών, την επανίδρυση της ΕΡΤ, την πάταξη της φοροδιαφυγής, την προστασία της πρώτης κατοικίας αλλά και πρόταση για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για το πώς φτάσαμε στο Μνημόνιο προχωρά την επόμενη εβδομάδα η κυβέρνηση, όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην εισήγησή του στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου. Ο πρωθυπουργός προέτρεψε τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου για "λιγότερα συνθήματα και πιο πολλή δουλειά. "Λιγότερα λόγια και περισσότερα έργα" συμπλήρωσε.
Παράλληλα, ο Αλ. Τσίπρας επεσήμανε πως η απόφαση για την ανάκληση της άδειας Αρχιτεκτονικής και Ηλεκτρομηχανολογικής Μελέτης του εργοστασίου στις Σκουριές της Χαλκιδικής, η οποία είχε ανακοινωθεί νωρίτερα από τον υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Π. Λαφαζάνη "κρίθηκε επιβεβλημένη προκειμένου να υπάρξει επανέλεγχος για το κατά πόσο στη σχετική θεώρηση έχουν τηρηθεί από την επιχείρηση στις Σκουριές οι κείμενες διατάξεις". Σε ό,τι αφορά την επανασύσταση της ΕΡΤ, επεσήμανε πως "δεν δημιουργείται δημοσιονομική επιβάρυνση στον κρατικό προϋπολογισμό και συνεπώς δεν καθίσταται αντικείμενο της υπό εξέλιξη διαπραγμάτευσης".

Δεν υπάρχει ενδεχόμενο τρίτου Μνημονίου

Ο πρωθυπουργός απέκλεισε κατηγορηματικά σενάρια που διακινούν διάφοροι παράγοντες της Ευρωπαϊκής Ένωσης περί τρίτου Μνημονίου, υπογραμμίζοντας πως τα Μνημόνια τελείωσαν με την ψήφο του ελληνικού λαού: "Γνωρίζω, επίσης, ότι κάποιοι έχουν ποντάρει σε ένα τρίτο Μνημόνιο τον Ιούνη. Λυπάμαι πολύ, αλλά δυστυχώς και πάλι θα τους απογοητεύσουμε. Ας το ξεχάσουν το τρίτο Μνημόνιο, γιατί τα Μνημόνια τελείωσαν στις 25 Γενάρη" ξεκαθάρισε ο πρωθυπουργός. Πρόσθεσε δε πως "αυτό που επιδιώκουμε στο τέλος του τετραμήνου είναι μια αμοιβαία αποδεκτή συμφωνία με τους εταίρους για την οριστική αποδέσμευση της χώρας από την ασφυκτική και εξευτελιστική επιτροπεία. Μια συμφωνία που θα καταστήσει κοινωνικά βιώσιμες τις χρηματοδοτικές μας υποχρεώσεις και θα δώσει τη δυνατότητα να επιστρέψουμε στην ανάπτυξη, την κανονικότητα, την κοινωνική συνοχή".


Τα νομοσχέδια της κυβέρνησης

1. Αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης. "Το πρώτο νομοσχέδιο που καταθέτει η κυβέρνηση στις αρχές της επόμενης εβδομάδας θα αφορά τα μέτρα για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης. Αυτό αποτελεί το πρώτιστό μας χρέος σε μια κοινωνία που πέντε χρόνια τώρα χειμάζεται" τόνισε ο πρωθυπουργός. Και συμπλήρωσε:

"Στο νομοσχέδιο θα περιλαμβάνονται συγκεκριμένες ρυθμίσεις για την παροχή δωρεάν ρεύματος και σίτισης σε 300.000 νοικοκυριά, ώστε η Ελλάδα να ξαναγίνει μια πολιτισμένη χώρα, όπου όλοι θα ζουν σε συνθήκες αξιοπρέπειας και σεβασμού των αυτονόητων δικαιωμάτων τους. Ώστε κανένα παιδί να μην κρυώνει, κανένα παιδί να μην λιποθυμά από την πείνα ή να πηγαίνει πεινασμένο στο σχολειό του".

Στο ίδιο νομοσχέδιο θα εμπεριέχεται και η ρύθμιση για την εκκίνηση του προγράμματος στέγασης για 30.000 δικαιούχους με επιδότηση ανά άτομο και με προβλέψεις για τον περιορισμό των εξώσεων που πολλαπλασιάστηκαν την πενταετία του Μνημονίου.

2. Ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο. "Προκειμένου", σημείωσε ο Αλ. Τσίπρας, "να πετύχουμε έναν διπλό στόχο: Την άμεση ανακούφιση πριν απ' όλα των 3,7 εκατομμυρίων φυσικών προσώπων και πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, που στις συνθήκες της κρίσης έφτασαν να χρωστούν έως 5.000 ευρώ ο καθένας, χωρίς ελπίδα αποπληρωμής. Με αποτέλεσμα να έχει καταρρεύσει η ζωή τους.

Και από την άλλη για να ενισχύσουμε δραστικά τα δημόσια έσοδα στερώντας από οποιαδήποτε δικαιολογία μεγαλοοφειλέτες, που αποκλείονταν απ' τις μέχρι τώρα ρυθμίσεις, καταθέτουμε νομοσχέδιο ρύθμισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο".

"Στο ίδιο νομοσχέδιο", σημείωσε, συμπεριλαμβάνονται "ρύθμιση για τις οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία" και η "άρση του διαρκούς αυτόφωρου, της σύλληψης, κράτησης και φυλάκισης για χρέη προς το Δημόσιο έως 50.000 ευρώ".

Πάταξη της φοροδιαφυγής. "Με νομοθετική ρύθμιση στο ίδιο νομοσχέδιο" σημείωσε ο πρωθυπουργός, "επανέρχεται -και μάλιστα αναδρομικά- το καθεστώς που ίσχυε έως 31.12.2013 για τις εκθέσεις του ΣΔΟΕ, έτσι ώστε να μην αποτελούν μετά από μήνες ενδελεχούς ελέγχου απλά δελτία πληροφοριών προς τις ΔΟΥ. Αλλά να παράγουν άμεσα όλα τα έννομα αποτελέσματα που επιτρέπουν τον καταλογισμό φόρων και προστίμων. Αυτή η ρύθμιση θα διευκολύνει σημαντικά την επιτάχυνση περάτωσης των ελέγχων από τις ελεγκτικές αρχές.

Πολύ περισσότερο, όταν αυτές τις μέρες για πρώτη φορά ενοποιήθηκε ηλεκτρονικά το συσσωρευμένο από χρόνια ελεγκτικό υλικό από όλες τις 'λίστες' -Λαγκάρντ, Λιχτενστάιν, από εμβάσματα και ακίνητα εξωτερικού και βέβαια εκείνη της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες. Ώστε με στοχευμένους ελέγχους να διευκολυνθεί η ύπαρξη συγκεκριμένων αποτελεσμάτων στη σύλληψη της μεγάλης φοροδιαφυγής".

3. Προστασία 1ης κατοικίας. Για το ζήτημα αυτό ο Αλ. Τσίπρας τόνισε πως "καταθέτουμε νομοθετική ρύθμιση που θα υλοποιεί τη δέσμευσή μας για την προστασία της πρώτης κατοικίας, ώστε να βάλουμε τέλος στην αγωνία εκατοντάδων χιλιάδων συμπολιτών μας, εργαζόμενων και συνταξιούχων που κινδυνεύουν να χάσουν το σπίτι τους". "Η ρύθμιση αυτή θα έχει έκτακτο χαρακτήρα και θα αφορά κατοικίες των οποίων η αντικειμενική αξία δεν υπερβαίνει τα 300.000 ευρώ" διευκρίνισε.

4. Επανίδρυση της ΕΡΤ. "Την Πέμπτη 5 Μάρτη", εξήγγειλε ο πρωθυπουργός, "προχωράμε στην κατάθεση του Νομοσχεδίου για την ΕΡΤ ώστε να αποκαταστήσουμε μια μεγάλη αδικία και να γιατρέψουμε τη μεγάλη πληγή στην δημοκρατία και την ενημέρωση που προκάλεσε η απόφαση της 11ης Ιουνίου του 2013 της συγκυβέρνησης του Μνημονίου".

Ο Αλ. Τσίπρας σημείωσε πως με την κίνηση αυτή "δεν δημιουργείται δημοσιονομική επιβάρυνση στον κρατικό προϋπολογισμό και συνεπώς δεν καθίσταται αντικείμενο της υπό εξέλιξη διαπραγμάτευσης. Αντίθετα την τροφοδοτεί με το επιχείρημα της ουσιαστικής ριζοσπαστικής μεταρρύθμισης και της καλής νομοθέτησης".


Εξεταστική επιτροπή για το Μνημόνιο

Η πρόταση αυτή, που θα κατατεθεί επίσης την προσεχή εβδομάδα, έχει σκοπό, όπως σημείωσε ο πρωθυπουργός, "να διερευνηθούν οι συνθήκες αλλά και οι πολιτικές ευθύνες όλων των παραγόντων που έπαιξαν ρόλο στη χρεοκοπία της χώρας που μας οδήγησε στον αναγκαστικό δανεισμό". Και συνέχισε:

"Με ευθύνη, με εντιμότητα και χωρίς κανένα ρεβανσισμό θα αναλάβουμε την πολιτική αυτή πρωτοβουλία γιατί ο ελληνικός λαός έχει δικαίωμα να μάθει την αλήθεια, γιατί είμαστε ηθικά και πολιτικά υποχρεωμένοι να αποδώσουμε δικαιοσύνη. Το έχει ανάγκη το πολιτικό μας σύστημα που απαξιώθηκε. Το έχει ανάγκη η ίδια η δημοκρατία".


Επιβεβλημένη η ανάκληση της άδειας του εργοστασίου στις Σκουριές

"Η ανάκληση αυτή κρίθηκε επιβεβλημένη μετά από σοβαρές καταγγελίες που μεσολάβησαν" τόνισε ο Αλ. Τσίπρας. Και συνέχισε: "Και κρίθηκε επιβεβλημένη προκειμένου να υπάρξει επανέλεγχος για το κατά πόσον στη σχετική θεώρηση έχουν τηρηθεί, από την επιχείρηση στις Σκουριές, οι κείμενες διατάξεις.

Σκοπός μας είναι με αυτή μας την κίνηση να προασπίσουμε, με τον όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικό τρόπο, δύο μείζονες προτεραιότητες για την κυβέρνησή μας, το περιβάλλον και το δημόσιο συμφέρον.

Και με αφορμή τις αντιδράσεις γι' αυτή μας την απόφαση θέλω να τονίσω προς πάσα κατεύθυνση: Η νέα κυβέρνησή μας εκλέχθηκε για να υπηρετήσει με ακλόνητη συνέπεια τα συμφέροντα των εργαζομένων και του ελληνικού λαού. Εκλέχθηκε για να προασπίσει την προοδευτική παραγωγική ανασυγκρότηση του τόπου και ταυτόχρονα να διαφυλάξει και να αναβαθμίσει το περιβάλλον στην πατρίδα μας και τη φυσική μας κληρονομιά για τις επόμενες γενιές.

Γι' αυτό, για την κυβέρνηση οι εργαζόμενοι, η προοδευτική παραγωγική ανάπτυξη, το περιβάλλον και το δημόσιο όφελος βρίσκονται πάνω από όποια επιχειρηματικά συμφέροντα, όσο μεγάλα και αν είναι και όσες διασυνδέσεις και αν διαθέτουν. Και αυτό ας το χωνέψουν όλοι μέσα και έξω από τη χώρα".


Πράξη δημοκρατίας η έγκριση της παράτασης της δανειακής σύμβασης από το γερμανικό Κοινοβούλιο

"Χαιρετίζουμε την ψήφο των Γερμανών συναδέλφων μας ως πολιτική πράξη λογικής και δημοκρατίας" τόνισε ο πρωθυπουργός στη δήλωση που έκανε στο Euronews αναφορικά με την υπερψήφιση της παράτασης της δανειακής σύμβασης της χώρας από το γερμανικό Κοινοβούλιο. Και πρόσθεσε: "Ως πράξη επικύρωσης του διπλού σεβασμού που μας χαρακτηρίζει. Από τη μια στους κοινούς κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωζώνης, όπως διατυπώνονται στις Συνθήκες, και από την άλλη στην αρχή της λαϊκής κυριαρχίας, όπως αυτή εκφράζεται με την ψήφο των λαών στα κράτη - μέλη της Ευρωζώνης".


Σήμερα η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ

Με την ομιλία του προέδρου του κόμματος, Αλέξη Τσίπρα, θα ξεκινήσει σήμερα Σάββατο, στις 11.30 π.μ., η συνεδρίαση της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία θα ολοκληρωθεί αύριο Κυριακή. Στη συγκεκριμένη συνεδρίαση θα εκλεγούν νέος γραμματέας του οργάνου και η νέα Πολιτική Γραμματεία, η οποία θα είναι εντεκαμελής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου