Δευτέρα 9 Φεβρουαρίου 2015

Αυτό είναι το σκηνικό στα ξένα μίντια μετά από την ομιλία Τσίπρα

Οι προγραμματικές δηλώσεις του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα κυριαρχούν και στα ξένα μέσα ενημέρωσης.
Το Reuters υποστηρίζει ότι «ο Αλ. Τσίπρας ετοιμάζεται για μια ακόμη σύγκρουση με την Ε.Ε. και απορρίπτει την επέκταση του προγράμματος». Το ειδησεογραφικό πρακτορείο στέκεται μεταξύ άλλων στις δηλώσεις του πρωθυπουργού ότι «το μνημόνιο απέτυχε» και πως «η νέα κυβέρνηση δεν δικαιούται να ζητήσει παράταση.
«Ο Τσίπρας λέει ότι η Ελλάδα ζητά συμφωνία γέφυρα έως τον Ιούνιο», επισημαίνει στον τίτλο του το Bloomberg.
Το δημοσίευμα αναφέρεται στις εξαγγελίες του πρωθυπουργού, σημειώνει ωστόσο ότι εκφράζονται αμφιβολίες για το αν η Ελλάδα θα καταφέρει να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της ακόμα και στα τέλη του μήνα.
Η Wall Street Journal σημειώνει ότι ο Αλ. Τσίπρας παρουσίασε τα σχέδια για την κατάργηση αρκετών μέτρων λιτότητας,
Με τον τρόπο αυτό, ο πρωθυπουργός θέτει την κυβέρνηση σε τροχιά σύγκρουσης με την Ευρώπη.

Εκτενή αναφορά στις προγραμματικές δηλώσεις κάνει και το βρετανικό BBC.

Στέκεται στη δήλωση του πρωθυπουργού ότι η Ελλάδα θέλει να πληρώσει τις υποχρεώσεις της αλλά δεν μπορεί, καθώς και στο γεγονός ότι ο Τσίπρας «δεν έκανε πίσω σε ό,τι αφορά τις προεκλογικές του δεσμεύσεις».

Ο γνωστός αναλυτής Sony Kapoor τονίζει ότι μετά από την ομιλία Τσίπρα ο ΣΥΡΙΖΑ κατέστη ένα πραγματικό κενντροαριστερό κόμμα αλλά το πρόβλημα είναι πως οι δυνάμεις της ευρωζώνης βρίσκονται πολύ δεξιά.

Ο Hugo Dixon, εξάλλου, διερωτάται πως μπορεί να μείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη εκτός αν υπάρξει αλλαγή κυβέρνησης και αφού υπάρξουν περιορισμοί στην διακίνηση κεφαλαίων.

Ο Α. Evans-Pritchard, από την πλευρά του, υπογραμμίζει ότι ο Τσίπρας πέταξε το γάντι και αναρωτιέται αν η Ε.Ε. έχει Plan B για την χώρα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου