Σάββατο 24 Ιανουαρίου 2015

Οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι μια στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ είναι προς το συμφέρον τους. Ανναφέρει η γερμανική Tageszeitung

Τι γράφουν γερμανικά, γαλλικά και ελβετικά ΜΜΕ για τις εκλογές στην Ελλάδα. «Οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι μια στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ είναι προς το συμφέρον τους. Διότι ο Αλέξης Τσίπρας είναι η τελευταία ελπίδα για να διατηρηθεί μια δημοκρατική Ελλάδα», αναφέρει η γερμανική Tageszeitung. Παραθέτουμε το σχετικό δημοσίευμα της Ντόιτσε Βέλε, με τη σειρά που επιλέγει να παρουσιάσει τα δημοσιεύματα:
«Η Ελλάδα ψηφίζει, η Ευρώπη αγωνιά», διαβάζουμε στο πρωτοσέλιδο της Süddeutsche Zeitung. Η εφημερίδα σημειώνει στον υπότιτλο: «Σε περίπτωση νίκης του ο Αλέξης Τσίπρας θα κάνει ότι μπορεί για να χαλαρώσει την πολιτική λιτότητας. Βρυξέλλες και Βερολίνο θα προβάλλουν αντίσταση. Ποιες θα είναι οι επιπτώσεις στο ευρώ;».

Η δεύτερη σελίδα της εφημερίδας του Μονάχου φιλοξενεί εκτενές άρθρο για τον προεκλογικό αγώνα και τα μετεκλογικά σενάρια με τίτλο: «Η κληρονομιά των Ελλήνων». Στο υπότιτλο διαβάζουμε: «Όλα δείχνουν προς μια νίκη του ΣΥΡΙΖΑ. Υπάρχουν ωστόσο φόβοι ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα θέσει σε κίνδυνο όσα έχουν επιτευχθεί μέχρι σήμερα».

Η Tageszeitung του Βερολίνο σημειώνει σε σχόλιό της: «Οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι μια στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ είναι προς το συμφέρον τους. Διότι ο Αλέξης Τσίπρας είναι η τελευταία ελπίδα για να διατηρηθεί μια δημοκρατική Ελλάδα. Σε περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ αποτύχει να ανακουφίσει τη χώρα από τις επιπτώσεις της κρίσης, πολλοί Έλληνες θα απελπιστούν τόσο που θα στραφούν στην ακροδεξιά ή ακόμα και τους φασίστες».

Η ελβετική Neue Zürcher Zeitung αναφέρεται στην επομένη των εκλογών: «Για τον Αλέξη Τσίπρα θα είναι δύσκολο να μετατρέψει την ρητορική κατά της λιτότητας σε εποικοδομητική πολιτική, χωρίς να υπονομεύσει την αξιοπιστία του. Επιδιώκει διαπραγματεύσεις με τους ευρωπαίους εταίρους για ένα νέο κούρεμα. Όμως και μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα εξαρτάται από την οικονομική στήριξη της Δύσης, η οποία συνδέεται, ως γνωστόν, με όρους. Σε περίπτωση που ο Αλέξης Τσίπρας κάνει πολλές υποχωρήσεις οι οπαδοί, θα του γυρίζουν μαζικά την πλάτη. Αν όμως δεν αναζητήσει τον συμβιβασμό με τους εταίρους η χώρα θα βρεθεί το πιθανότερο αντιμέτωπη με μια νέα οικονομική κρίση. Έτσι δεν αποκλείεται ο Αλέξης Τσίπρας να βγει ηττημένος, παρά τη νίκη του στις εκλογές».

Η γαλλική Libération επισημαίνει: «Μια νίκη του ΣΥΡΙΖΑ θα αναγκάσει πολλούς αρμόδιους στην ΕΕ να σκεφτούν. Η σκληρή αντιμετώπιση της Ελλάδας από την τρόικα, που οδήγησε σε μια χωρίς προηγούμενο απώλεια αγοραστικής δύναμη και μαζική ανεργία, δεν θα μπορούσε να μείνει χωρίς λαϊκή αντίδραση. Σε περίπτωση νίκης του ΣΥΡΙΖΑ δεν αναμένεται πάντως μια επανάσταση. Όσο πλησιάζει στην εξουσία, το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα ρίχνει όλο και περισσότερο νερό στο κρασί του. Αυτό που ενδεχομένως θα γίνει είναι μια συνετή επαναδιαπραγμάτευση του χρέους καθώς και μια προσεκτική ενίσχυση της κατανάλωσης, που είναι απολύτως απαραίτητη».

Στέφανος Γεωργακόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου