Τρίτη 20 Ιανουαρίου 2015

PASOK Airlines

Mε αυτούς μας καλεί η PΑSOK Airlines να πετάξουμε και αύριο. Είναι κάτι αεροπορικά ταξίδια που μας έχουν μείνει αξέχαστα και έχουν καταγραφεί ανεξίτηλα στη συλλογική μας μνήμη. Τότε που ανεβαίναμε τη σκάλα του αεροπλάνου με τη βεβαιότητα της ασφαλούς πτήσης. Τότε που δεν χρειαζόταν καν να προσδεθούμε. Μόνο καπνίζαμε. Τότε που ανάβαμε τα τσιγάρα μας και καπνίζαμε αμέριμνοι. Οι αεροσυνοδοί γέμιζαν τα ποτήρια μας με κρασί κι εμείς απολαμβάναμε τη θέα καθώς πετούσαμε πάνω από τα καταπράσινα λιβάδια της ευημερίας και της ανάπτυξης.

Ομολογουμένως αξέχαστα τα ταξίδια εκείνα. Αξέχαστοι και οι κυβερνήτες, τους οποίους εμπιστευτήκαμε επί σειρά πτήσεων και δεκαετιών. Ήταν οι ώρες πτήσεις τους τόσες πολλές, που ακόμα και οι ζώνες ασφαλείας ήταν περιττές. «Αυτούς ξέρουμε, αυτούς εμπιστευόμαστε» ήταν και παραμένει το διαφημιστικό σλόγκαν της αεροπορικής εταιρείας. Σαράντα χρόνια κυβερνήτες, έχουν πετάξει κι αν έχουν πετάξει αυτοί οι μπαρουτοκαπνισμένοι πιλότοι των αιθέρων. Αυτοί που έφαγαν τις πτήσεις με το κουτάλι - και με το μαχαιροπίρουνο θα προσθέσω εγώ. Με τον αέρα της εμπειρίας, λοιπόν, των τόσων ετών σε ασφαλείς πτήσεις καλούν και σήμερα το επιβατικό κοινό να τους εμπιστευτεί στο νέο αυτό ταξίδι. Με κυβερνήτη άξιο και συγκυβερνήτη στα δύσκολα δοκιμασμένο.

Με αυτούς μας καλεί η PΑSOK Airlines να πετάξουμε και αύριο. Να απογειωθούμε ξανά στα χέρια τους και να ταξιδέψουμε πάνω από γέφυρες, αυτοκινητόδρομους, αθλητικά στάδια, χρηματιστήρια, αεροδρόμια, ναύσταθμους και στρατόπεδα, πάνω από κάμπους κι από βουνά. Να κοιτάμε και να θαυμάζουμε τα έργα και τις ημέρες τού χθες. Να κοιτάμε και να ξεχνάμε το σήμερα. Να κοιτάμε και να πετάμε στα σύννεφα του αύριο. Για έναν προορισμό όπου οι λίστες αναμονής των επιβατών δεν θα έχουν το όνομα της κυρίας Λαγκάρντ. Για μια χώρα όπου οι αυτοκινητόδρομοι δεν θα έχουν το όνομα ενός εργολάβου. Για έναν τόπο όπου τα υποβρύχια δεν θα γέρνουν. Να πετάξουμε στα 10.000 πόδια μαζί με τις μετοχές των αεριτζήδων. Εκεί που τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων κάνουν φτερά και χάνονται στα βάθη του ορίζοντα. Με την PASOK Airlines θα περάσουμε με ασφάλεια πάνω από το γραφικό Καστελόριζο ταξιδεύοντας για τη Δανία του Νότου. Κι ας μοιάζουν οι συντεταγμένες της πτήσης με αριθμούς τηλεφώνου κι ας θυμίζουν κι αυτοί με τη σειρά τους αριθμούς τραπεζικών λογαριασμών...

Πέτρος Κατσάκος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου