Παρασκευή 23 Ιανουαρίου 2015

Συνέντευξη του Γιώργου Ψυχογιού, υποψηφίου βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Κορινθίας, στο ανεξάρτητο blog της Πλατείας Ξυλοκάστρου ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΑΛΛΟ

Ο Γιώργος Ψυχογιός, που τον γνωρίσαμε στις κινητοποιήσεις της Πλατείας Ξυλοκάστρου είναι υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, στο Νομό μας και μας έδωσε την παρακάτω συνέντευξη.

-Βλέπετε να υπάρχει κάποια μεταστροφή του εκλογικού σώματος και ποιες είναι οι προτεραιότητές σας για τον Νομό, ως υποψήφιος βουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ;

Η Κορινθία, είναι και αυτή θύμα των νεοφιλελεύθερων πολιτικών που εφαρμόστηκαν στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια. Από
δεύτερη πιο πλούσια περιοχή στην Ελλάδα, αυτή τη στιγμή βρίσκεται στην 201η , δηλαδή σε επίπεδα φτώχιας, με ποσοστά ανεργίας να φτάνουν τα πρώτα της Ε.Ε. και ιδιαίτερα στους νέους, ενώ παράλληλα η «μαύρη» εργασία να αυξάνεται, με αποτέλεσμα η ανασφάλεια και η γενικότερη αβεβαιότητα, να προδιαγράφουν ένα ζοφερό μέλλον για τους πολίτες.
Αυτός είναι και ο λόγος που το κλίμα έχει μεταστραφεί και ο λαός της Κορινθίας πλέον υποστηρίζει την Αριστερά, δίνοντάς της μάλιστα, μια ισχυρή, κοινοβουλευτική πλειοψηφία και το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ Κορινθίας με τις δυνάμεις που το υποστηρίζουν, φέρνει τον αέρα της ανατροπής.
Σε ό,τι αφορά τις προτεραιότητες που αναφέρετε, για την Κορινθία., έχουν να κάνουν αρχικά με το ζήτημα της καταπολέμησης της ανεργίας τόσο μέσω του εθνικού μας σχεδίου για την ανάκτηση της εργασίας, όσο και σε τοπικό επίπεδο με την υποστήριξη του πρωτογενoύς τομέα, των συνεταιριστικών πρωτοβουλιών κ.λπ. Επιδίωξή μας είναι η παραγωγική ανασυγκρότηση της περιοχής και η κάλυψη βασικών κοινωνικών αναγκών.
Βασικοί στόχοι, για την Κορινθία και για την χώρα ολόκληρη, είναι επίσης οι ρυθμίσεις των χρεών, ιδιωτών και επιχειρήσεων προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία με δόσεις και τρόπο ώστε το σύνολο των μηνιαίων καταβολών να μην ξεπερνά το 20% του ετήσιου εισοδήματος, η «νέα Σεισάχθεια» στα κόκκινα δάνεια των τραπεζών με ίδρυση ενδιάμεσου Δημόσιου φορέα διαχείρισης κάθε ληξιπρόθεσμης οφειλής προς τις τράπεζες, η άμεση παύση ποινικών διώξεων, κατασχέσεων μισθών και τραπεζικών λογαριασμών, προσωποκράτησης και η χορήγηση φορολογικής-ασφαλιστικής ενημερότητας, καθώς και η επ’ αόριστον αναστολή των πλειστηριασμών της 1ης κατοικίας μέχρι 300.000 €.
Παράλληλα επιβάλλεται να ισχύσει απλό και σταθερό φορολογικό σύστημα με ριζικές τομές για τουλάχιστον πέντε (5) έτη και να θεσμοθετηθεί η επαναφορά του αφορολόγητου των 12.000€, ενώ προβλέπεται και η κατάργηση του ΕΝΦΙΑ με τη θέσπιση φόρου μεγάλης ακίνητης περιουσίας με αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών.


-Ποια θα είναι τα πρώτα μέτρα που θα πάρει μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ;


Κατ’ αρχάς ο ΣΥΡΙΖΑ, με την λαϊκή υποστήριξη που θα έχει, οφείλει να επαναδιαπραγματευτεί τη δανειακή σύμβαση, διεκδικώντας τη διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους της ονομαστικής του αξίας, αποπληρωμή με ρήτρα ανάπτυξης και moratorium για την αποπληρωμή του υπόλοιπου χρέους, ώστε να μπορέσει να υπάρξει μια βιώσιμη λύση για τη χώρα και συνολικότερα την Ε.Ε.
Παράλληλα, οφείλει να προχωρήσει άμεσα στην υλοποίηση του εθνικού σχεδίου ανασυγκρότησης της χώρας με το οποίο θα αντικαταστήσει το μνημόνιο. Το σχέδιο αυτό έχει να κάνει με τους τέσσερις βασικούς πυλώνες, όπως αυτοί παρουσιάζονται στο πρόγραμμα της ΔΕΘ.


-Θα μπορούσατε να μας κάνετε μια παρουσίαση του προσωπικού έργου σας;


Από το 2002 είμαι οργανωμένος στην Αριστερά, κατ’ αρχάς στη Νεολαία του ΣΥΝ και μετέπειτα υπήρξα μέλος του ΣΥΝ και του ΣΥΡΙΖΑ με ενεργή συμμετοχή στα κινήματα κατά της διακοπής του ρεύματος λόγω του «χαρατσιού» της ΔΕΗ, των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας, αλλά και στις ομάδες υπεράσπισης δικαιωμάτων των προσφύγων.
Ήμουν υποψήφιος με τον ΣΥΡΙΖΑ στις βουλευτικές εκλογές του 2012 και σε όλες τις Νομαρχιακές και Περιφερειακές εκλογές από το 2006 και έπειτα με τα ψηφοδέλτια της ριζοσπαστικής και ανανεωτικής Αριστεράς.
Ήμουν μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Φοιτητών «Κώστας Βάρναλης» του ΔΠΘ και είμαι ενεργό μέλος της παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ στο Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών (ΡΑΚ).
Τέλος ξεχωριστή εμπειρία είναι για εμένα το ότι είμαι Περιφερειακός Σύμβουλος Πελοποννήσου με την παράταξη «Πελοπόννησος Πρώτα» και βέβαια η θητεία μου σε ομάδες της Κορινθίας και της Αθήνας ως ερασιτέχνης ποδοσφαιριστής. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου