Τετάρτη 28 Ιανουαρίου 2015

ΟΙ ΚΟΥΡΔΟΙ ΜΑΧΗΤΕΣ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΑΝ ΤΟ ΚΟΜΠΑΝΙ

Κούρδοι πανηγυρίζουν στο Ντιγιαρμπακίρ της Τουρκίας με την είδηση ότι οι κουρδικές δυνάμεις ανέλαβαν τον πλήρη έλεγχο της πόλης, διώχνοντας τους τζιχαντιστές του ISIS. [27/01/2015, Photo: REUTERS/Sertac Kayar]
ΜΑΖΙΚΕΣ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΑΝΗΓΥΡΙΣΜΟΙ ΣΕ ΓΑΛΛΙΑ ΚΑΙ ΤΟΥΡΚΙΑ
Σχεδόν τον πλήρη έλεγχο της πόλης Κομπάνι, στα σύνορα της Συρίας με την Τουρκία, ανέκτησαν οι Κούρδοι μαχητές, με τους «τζιχαντιστές» του Ισλαμικού Κράτους να υποχωρούν.
«Η πολιτοφυλακή των Μονάδων Προστασίας του Κουρδικού Λαού (YPG) εκδίωξε το Ισλαμικό Κράτος από το Κομπάνι και ελέγχει σχεδόν το σύνολό του», ανέφερε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Όπως μεταδίδει το Al Jazeera, οι Κούρδοι μαχητές αναπτύσσονται σταδιακά καθώς υπάρχει φόβος πως οι τζιχαντιστές έχουν παγιδεύσει διάφορα σημεία με νάρκες ή άλλους εκρηκτικούς μηχανισμούς. «Πιστεύουμε πως μέχρι αύριο θα ελέγχουμε όλο το Κομπάνι. Πιστεύουμε πως μέχρι αύριο το Κομπάνι θα είναι και πάλι ελεύθερο«, δήλωσε εκπρόσωπος των Κούρδων στο πρακτορείο Reuters.

Οι Kούρδοι μαχητές και μαχήτριες που πολιορκούσαν επί 112 ημέρες την πόλη εκδίωξαν, τελικά, τους «τζιχαντιστές» του Ισλαμικού Κράτους από την κουρδική πόλη της βόρειας Συρίας και την απελευθέρωσαν.

Οι «τζιχαντιστές» του ισλαμικού κρατους ίδρυσαν το ισλαμικό κράτος με τηνυποστήριξη της Σαουδικής Αραβίας και φυσικά των ΗΠΑ, με σκοπό τη συμβολή του στην ανατροπή του καθεστώτος Άσαντ στη Συρία και την επιβολή καθεστώτος φιλικού προς τη Δύση και το Ισραήλ. Όμως, το Ισλαμικό Κράτος ισχυροποιήθηκε ιδαίτερα και διεκδίκησε την απόλυτη κυριαρχία του στην ευρύτερη περιοχή της Συρίας και του Ιράκ, κάνοντας, έτσι, και τους…συμμαχους του Αμερικανούς να στραφούν ξεκάθαρα εναντίον του. Πολιτικοί αναλυτές τόνιζαν ότι το φίδι που έτρεφαν οι ΗΠΑ στον κόρφο τους γύρισε και τουςδάγκωσε και τότε μόνο άλλαξαν στάση.

Στο Παρίσι και σε πολλές πόλεις της Τουρκίας συγκεντρώθηκαν χιλιάδες διαδηλωτές, κρατώντας κουρδικές σημαίες και πανηγύριζαν χορεύοντας παραδοσιακούς κουρδικούς χορούς και πετώντας πυροτεχνήματα.

[Πηγή: iskra, 27/01/2015]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου