Τετάρτη 14 Ιανουαρίου 2015

Γιατί εμείς, που επί δεκαετίες ψηφίζαμε λευκό, σήμερα στηρίζουμε τον ΣΥΡΙΖΑ;

Μια επιστολή - μήνυμα στήριξης στον ΣΥΡΙΖΑ Χρίστος Παπαδημητρίου - Μάρθα Σιδέρη
Γιατί εμείς, που επί δεκαετίες ψηφίζαμε λευκό, σήμερα στηρίζουμε τον ΣΥΡΙΖΑ;
• Γιατί δεν πάει άλλο. Η πολιτική της κυβέρνησης Σαμαρά, πέρα από τη φαυλότητα και την απανθρωπιά της, είναι και ολοκληρωτικά αδιέξοδη. Το χρέος όλο και φουσκώνει ως ποσοστό του ΑΕΠ, η διαπραγματευτική θέση της Ελλάδας αποδυναμώνεται κάθε μέρα, και οι επιλογές περιορίζονται όλο και πιο πολύ. Σε λίγο κάθε διαπραγμάτευση θα είναι αδύνατη.
• Γιατί μόνo ο ΣΥΡΙΖΑ είναι διέξοδος. Στη θεωρία των παιγνίων έχουμε την έννοια του εστιακού σημείου, δηλαδή της επιλογής που ξεχωρίζει από όλες τις άλλες – ίσως εξ ίσου λογικές – επιλογές διότι αυτήν είναι πιο πιθανό ότι θα σκεφτούν (πίσω από το παραβάν, εννοούμε) και οι άλλοι παίκτες. Ή θα συναντηθούμε λοιπόν όλοι στον ΣΥΡΙΖΑ, ή πίσω στο αδιέξοδο. (Για περισσότερα περί εστιακού σημείου δείτεhttp://en.wikipedia.org/wiki/Focal_point )
• Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ παίζεται να εξελιχθεί. Η ποιότητα της πολιτικής μιας κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ θα καθορισθεί από την πολιτική ποιότητα αυτών που θα τον στηρίξουν τώρα στις εκλογές, και βέβαια αυτών που θα τον στηρίζουν στους δρόμους, και θα τον σπρώχνουν προς τα εμπρός στην ιστορική πορεία που αρχίζει.
Χρίστος Παπαδημητρίου, Καθηγητής Πληροφορικής στο Μπέρκλεϋ, και μέλος των τομέων Πληροφορικής και Οικονομικών Επιστημών της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ.

Μάρθα Σιδέρη, Καθηγήτρια Πληροφορικής, Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

* Να υπενθυμίσουμε ότι ο Χρίστος Παπαδημητρίου υπογράφει το κείμενο υποστήριξης -από διανοούμενους και ακαδημαϊκούς από όλο τον κόσμο- στον ελληνικό λαό και τον ΣΥΡΙΖΑ, ελπίζοντας για μια αλλαγή στην Ευρώπη που δημοσιεύεται στην πλατφόρμα with-the-greeks.eu.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου