Παρασκευή 30 Ιανουαρίου 2015

Επιτυχία της ελληνικής διπλωματίας στη σημερινή Σύνοδο των υπ. Εξωτερικών της ΕΕ: Ομοφωνία στο τελικό Σχέδιο των Συμπερασμάτων για την Ρωσία

Σημαντική επιτυχία για την ελληνική διπλωματία, η οποία κατάφερε, σε συνεργασία με άλλες χώρες που παλεύουν για την εξεύρεση διπλωματικής διεξόδου στην Ουκρανία και για τη σταθερότητα της περιοχής, να ανατρέψει το ψυχροπολεμικό κλίμα υπέρ της επιβολής νέων κυρώσεων στη Ρωσία, κλίμα το οποίο είχε καλλιεργηθεί τις τελευταίες ημέρες, επισημαίνεται στο briefing του κυβερνητικού εκπροσώπου προς τους δημοσιογράφους. Όπως αποφασίστηκε από το Συμβούλιο των ΥΠΕΞ της ΕΕ που πραγματοποιήθηκε σήμερα, παρά τα αρχικά μηνύματα διαφόρων κύκλων, δεν θα υπάρξει επέκταση των οικονομικών κυρώσεων.

Παράλληλα, οι υφιστάμενες κυρώσεις ανανεώνονται μόνο έως τον Σεπτέμβριο και όχι για ένα χρόνο, ενώ δεν υπήρξε ρητή αναφορά στην προσθήκη Ρώσων πολιτών σε καταλόγους ατομικών κυρώσεων.

"Αποδείχθηκε σήμερα ότι άξονας της ευρωπαϊκής πολιτικής της Ελλάδας δεν μπορεί να είναι η άκριτη ευθυγράμμιση με τις επιλογές άλλων, ούτε η μη διπλωματία, αλλά μόνο η ενεργητική, πολυδιάστατη δραστηριοποίηση της Ελλάδας στην ΕΕ", επισημαίνεται στο briefing του κυβερνητικού εκπροσώπου προς τους δημοσιογράφους.
ΕΕ: Ομοφωνία στο τελικό Σχέδιο των Συμπερασμάτων για την Ρωσία

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ του Βήματος, "ικανοποιημένη εμφανίζεται η Αθήνα από το τελικό Σχέδιο των Συμπερασμάτων για την Ουκρανία το οποίο υιοθετήθηκε από τους υπουργούς Εξωτερικών της ΕΕ με ομοφωνία κατά την έκτακτη συνάντησή τους (στην πρώτη παρουσία του Νίκου Κοτζιά) στις Βρυξέλλες".

Το τροποποιημένο κείμενο αντανακλά σε μεγάλο βαθμό τις ελληνικές θέσεις και ενσωματώνει την πλειοψηφία των παρατηρήσεων που η Αθήνα είχε καταθέσει ήδη από την Τετάρτη.

Όπως αναφέρει Το Βήμα, στο θέμα των κυρώσεων, όπου πολλοί εταίροι είχαν διατυπώσει ανησυχία ότι η Αθήνα θα στρεφόταν στην άσκηση βέτο, η παράταση των ήδη ισχυόντων περιοριστικών μέτρων έναντι προσώπων μόνο για έξι μήνες αντί ενός έτους, όπως αρχικά προβλεπόταν ικανοποιεί την Αθήνα.

Τα περιοριστικά αυτά μέτρα θα ισχύσουν πλέον μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2015.

Το σημαντικότερο είναι ότι αφαιρέθηκε όποια αναφορά σε ενίσχυση οικονομικών κυρώσεων και αντικαταστάθηκε από μία γενική αναφορά σε «κατάλληλες ενέργειες», εφόσον αυτό κριθεί στο μέλλον αναγκαίο.

Αφαιρέθηκε επίσης η σύνδεση μεταξύ αποφάσεων του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Το θέμα της Ουκρανίας πάντως αναμένεται να απασχολήσει και την έκτακτη συνάντηση των ηγετών της ΕΕ στη Σύνοδο Κορυφής της 12ης Φεβρουαρίου.

Στο κείμενο καλούνται όλα τα μέρη, δηλαδή τόσο η Ρωσία όσο και η Ουκρανία να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Σε ό,τι αφορά δε σε ειδικότερη αναφορά στη Ρωσία, αυτή περιορίζεται μόνο ως προς την καταδίκη των ενεργειών των αυτονομιστών και δεν επεκτείνεται άμεσα στην ίδια.

Παράλληλα, διεγράφη η αναφορά, που υπήρχε στην αρχή του Προσχεδίου, στη Δήλωση των Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων της 27ης Ιανουαρίου, για την οποία η ελληνική κυβέρνηση θεωρεί ότι εκδόθηκε χωρίς τη συγκατάθεσή της.

Αφαιρέθηκε επίσης η αναφορά στην ανάγκη αντιμετώπισης της ρωσικής προπαγάνδας από την ΕΕ, όχι μόνο στο πλαίσιο της ουκρανικής κρίσης, αλλά και ευρύτερα στο πλαίσιο της Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης και των χωρών που αυτή αφορά.

Προσετέθη τέλος ειδική αναφορά στην προστασία των δικαιωμάτων εθνικών μειονοτήτων, ώστε να καλυφθούν οι Έλληνες της Ουκρανίας που αυτές τις ημέρες βρίσκονται στο «μάτι του κυκλώνα» στη Μαριούπολη.
Μογκερίνι: «Εποικοδομητική και θετική στάση της Ελλάδας» στη συζήτηση για τη Ρωσία

Μετά τη λήξη της συνεδρίασης των υπουργών Εξωτερικών η κ. Μογκερίνι σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε εξήρε την «εποικοδομητική και θετική στάση της Ελλάδας» στη συζήτηση για τη Ρωσία.

Σύμφωνα με την ίδια η στάση της Ελλάδας ήταν εποικοδομητική και προσηλωμένη στη διατήρηση της ενότητας της Ε.Ε..

«Πιστεύω ότι ήταν ιδιαίτερα θετική στάση, η οποία είχε ως αποτέλεσμα να φτάσουμε σε μια συναινετική ουσιαστική και αξιόπιστη απόφαση» δήλωσε χαρακτηριστικά η Φ. Μογκερίνι.
Νίκος Κοτζιάς: Η διαπραγμάτευση έκλεισε με έναν καλό συμβιβασμό για την ΕΕ και την Ελλάδα

«Η πολυήμερη διαπραγμάτευση τελείωσε με έναν καλό συμβιβασμό για την ΕΕ και για την Ελλάδα» δήλωσε από τις Βρυξέλλες ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε λίγο μετά τη λήξη των εργασιών του έκτακτου Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου