Πέμπτη 29 Ιανουαρίου 2015

Η ΡΩΣΙΑ ΧΑΙΡΕΤΙΖΕΙ ΤΗ ΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΙΣ ΚΥΡΩΣΕΙΣ

ΜΑΘΗΜΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΔΙΝΕΙ Η ΑΘΗΝΑ ΣΤΗΝ ΕΕ  «Η Ελλάδα δίδαξε στις Βρυξέλλες ένα μάθημα δημοκρατίας» είναι ο χαρακτηριστικός τίτλος του κρατικού ρωσικού πρακτορείου ΡΙΑ- Νόβοστι στην ανταπόκριση σχετικά με τη δυσαρέσκεια που εξέφρασε η Αθήνα για την ανακοίνωση της EE για την Ουκρανία και την πιθανότητα επιβολής νέων κυρώσεων στη Ρωσία. Σχεδόν σε παρόμοιο κλίμα κινείται σύσσωμος ο ρωσικός Τύπος και οι σχετικές εκπομπές σταηλεκτρονικά ΜΜΕ της χώρας.
«Οι Έλληνες αποποιούνται τη σκληρή ευρωπαϊκή ρητορική ως προς τη Ρωσία και αυτό ενδέχεται να βοηθήσει τη Μόσχα να αποφύγει ενίσχυση των κυρώσεων» γράφει το έγκυρο οικονομικό φύλλο RBK(RosBusinessConsulting), σημειώνοντας ότι στον λογαριασμό της στο Twitter η επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, Φεντερίκα Μογκερίνι, απέφυγε να αναφερθεί στις διαφωνίες που προέκυψαν με την ελληνική κυβέρνηση.

«Η Ελλάδα απείλησε να μπλοκάρει τις νέες κυρώσεις της ΕΕ κατά της Ρωσίας» είναι ο τίτλος της κυβερνητικής εφημερίδας «Ρασίσκαγια Γκαζιέτα» που επαναλαμβάνουν πολλά ρωσικά ΜΜΕ, ακόμη και η ρωσική εκπομπή της «Φωνής της Αμερικής» η οποία αναφέρεται στους φόβους για ένα «ελληνικό βέτο» στην αυριανή έκτακτη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ για το Ουκρανικό.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα είναι ο νέος σύμμαχος της Ρωσίας;» αναρωτιέται η ρωσική υπηρεσία του BBC, ενώ η πατριωτικών τόνων και φιλική προς το Κρεμλίνο ιστοσελίδα Vzglyad.ru αναδεικνύει την άποψη των «Ανεξάρτητων Ελλήνων» ότι θα πρέπει «να πραγματοποιηθεί γεωπολιτική στροφή προς την κατεύθυνση της Ρωσίας».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συμβουλίου Εξωτερικής και Αμυντικής Πολιτικής της Ρωσίας, Φιόντορ Λουκιάνοφ, «η Ελλάδα μπορεί να εμποδίσει ένα τυχόν νέο κύμα αντιρωσικών κυρώσεων στη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ» και θα απαιτηθεί να υπάρξει «ξεχωριστή συζήτηση με τον ελληνικό παράγοντα».

Όπως σημειώνει ο ρώσος διεθνολόγος στο πρακτορείο ΡΙΑ- Νόβοστι, υπάρχει ακόμη μία σειρά χωρών που έχουν εκφράσει διαφωνίες και επιφυλάξεις, όπως η Ουγγαρία, η Τσεχία, η Αυστρία κλπ, ενώ για τον Έλληνα πρωθυπουργό, Αλ. Τσίπρα, «υπάρχουν άλλα ζητήματα πρώτης γραμμής, τα οποία πρέπει να επιλυθούν».

Ο επικεφαλής της έδρας ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης στο Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων της Μόσχας (MGIMO), Νικολάι Καβέσνικοφ, με δήλωσή του, εκτιμά στην ίδια έρευνα του ΡΙΑ-Νόβοστι, ότι η αρχική σκληρή δήλωση της ελληνικής πλευράς εντάσσεται στο πλαίσιο στρατηγικής, «που συμπεριλαμβάνει τη διατύπωση θέσεων με αρκετή οξύτητα με πρόταση ορισμένου 'παζαριού' για αυτές τις θέσεις» πολύ περισσότερο που «τώρα για την Ελλάδα οι σχέσεις με τη Ρωσία κάθε άλλο παρά είναι το κεντρικό θέμα». Αντιθέτως προσφέρονται, «ώστε να υπονοηθεί για άλλη μία φορά στις Βρυξέλλες ότι πρέπει να υπάρξει συμφωνία με την Αθήνα, ότι η επίτευξη συμφωνίας θα είναι δύσκολη και ότι αυτό πρέπει να συμβεί γρήγορα».

Τα ρωσικά ΜΜΕ επισήμαναν με πληθώρα σχολίων και την επιλογή του Αλ.Τσίπρα και του μεγαλύτερου μέρους της νέας κυβέρνησης να ορκιστεί με πολιτικό όρκο.

ΤΡΙΓΜΟΙ ΣΤΗΝ ΕΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΥΡΩΣΕΙΣ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ

Διχασμένη ως προς τη στάση απέναντι στη Ρωσία εμφανίζεται η ΕΕ. Εξαιτίας αδυναμίας να υπάρξει ομοφωνία ως προς την επιβολή κυρώσεων, οργανώνεται νέα συνεδρίαση της επιτροπής μονίμων αντιπροσώπων

Αναλυτικά, σε νέα συνεδρίαση της επιτροπής των μονίμων αντιπροσώπων το πρωί της Πέμπτης, πριν από την έκτακτη Σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, παραπέμφθηκαν οι αποφάσεις για κλιμάκωση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας, εξαιτίας της αδυναμίας να υπάρξει ομοφωνία.

Όπως έγινε γνωστό, οι πιέσεις που άσκησαν κράτη της Ανατολικής Ευρώπης, αλλά και οι βαλτικές χώρες για ενίσχυση των κυρώσεων συνάντησαν τις αντιρρήσεις κάποιων χωρών, μεταξύ των οποίων της Ελλάδας, της Κύπρου, της Γαλλίας και της Ιταλίας που επιμένουν στην εξεύρεση λύσης μέσωδιπλωματικής οδού.

Αρχική πρόθεση της ΕΕ ήταν να παρατείνει κατά έξι μήνες την ισχύ των κυρώσεων που επέβαλε στη Ρωσία τον Μάρτιο του 2014 μετά την προσάρτηση της ουκρανικής χερσονήσου της Κριμαίας, να επεκτείνει τον κατάλογο των προσώπων στα οποία επιβάλλονται κυρώσεις και να προετοιμάσει νέα μέτρα.

Οι «28» προγραμμάτιζαν ακόμη στο να ζητήσουν από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης(ΕΥΕΔ) και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να παρουσιάσουν πρόταση μέσα σε διάστημα μίας εβδομάδας για την προσθήκη στον κατάλογο των προσώπων στα οποία επιβάλλονται κυρώσεις


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου