Κυριακή 18 Ιανουαρίου 2015

Αλ. Τσίπρας στο "Έθνος": «Ζητάμε καθαρή εντολή αυτοδυναμίας, αλλά όχι λευκή επιταγή»

«Θέλουμε να έχουμε λυμένα τα χέρια μας, όχι απέναντι στην κοινωνία και τον λαό, στον οποίον θα λογοδοτούμε συνεχώς, αλλά απέναντι στα ισχυρά οικονομικά συμφέροντα, που θέλουν να κρατήσουν την χώρα μας στην σημερινή κατάσταση» τονίζει σε συνέντευξή του στο Έθνος της Κυριακής ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας.
- Μιλάτε για κυβέρνηση κοινωνικής σωτηρίας, για κυβέρνηση όλων των Ελλήνων. Ωστόσο, ακόμη και αν επιτύχετε τον στόχο σας για αυτοδυναμία και πάλι θα είναι κυβέρνηση μειοψηφίας.

Μιλάμε για κυβέρνηση κοινωνικής σωτηρίας, εθνικής αναγέννησης και αξιοπρέπειας των Ελλήνων. Μια κυβέρνηση όλων των ελλήνων και όχι μόνο μίας παράταξης. Μια κυβέρνηση που θα διαπραγματευτεί σκληρά στην Ευρώπη και θα συγκρουστεί σκληρά στην Ελλάδα με το διεφθαρμένο και γερασμένο κατεστημένο που χρεοκόπησε τη χώρα. Σε αυτή τη κατεύθυνση θα ζητήσουμε ευρύτερες συναινέσεις. Συναίνεση στη σωτηρία και στην αναγέννηση. Όχι συναίνεση στη καταστροφή, όπως μας ζήταγε ο κος Σαμαράς. Συναίνεση στην εφαρμογή του προγράμματος της Θεσσαλονίκης. Στα άμεσα μέτρα που αντιμετωπίζουν την ανθρωπιστική κρίση και δημιουργούν προϋποθέσεις για την επανεκκίνηση της πραγματικής οικονομίας. Πάνω σε αυτή τη βάση ζητάμε την ψήφο του ελληνικού λαού και πάνω σε αυτή τη βάση είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε και να συνεννοηθούμε. Να είστε πάντως σίγουρος ότι αυτή η γραμμή εκφράζει ήδη την θέληση της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας.

- Εάν σας δοθεί η εντολή να σχηματίσετε κυβέρνηση θα συμπεριλάβετε και προερχόμενα από άλλους πολιτικούς χώρους;

Ζητάμε μια καθαρή εντολή αυτοδυναμίας. Όσο πιο ισχυρός βγει ο ΣΥΡΙΖΑ από τις κάλπες της 25ης Ιανουαρίου, τόσο πιο σταθερή θα είναι η μετεκλογική πορεία της χώρας και τόσο πιο ισχυρή θα είναι η Ελλάδα. Θέλουμε να έχουμε λυμένα τα χέρια μας, όχι απέναντι στην κοινωνία και τον λαό, στον οποίον θα λογοδοτούμε συνεχώς, αλλά απέναντι στα ισχυρά οικονομικά συμφέροντα, που θέλουν να κρατήσουν την χώρα μας στην σημερινή κατάσταση. Επομένως στόχος είναι η αυτοδυναμία, αλλά δε ζητάμε λευκή επιταγή. Θα συγκροτήσουμε μια ισχυρή και πολυσυλλεκτική κυβέρνηση. Κριτήριό μας η ικανότητα, η εντιμότητα, η αποτελεσματικότητα.

- Πάντως βάζετε “φρένο” σε πιθανούς κυβερνητικούς εταίρους όπως την ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ εάν δεν καταφέρετε την αυτοδυναμία.

Έχουμε ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να συνεργαστούμε με καμία πολιτική δύναμη από αυτές που συνέδεσαν την πολιτική τους επιβίωση με το Μνημόνιο, προκαλώντας πόνο και καταστροφή στην χώρα. Σε αυτό είμαστε ξεκάθαροι. Οποιαδήποτε συνεργασία πρέπει να βασίζεται στην πολιτική αξιοπιστία και στην καθαρή συνεννόηση, αξίες τις οποίες οι δυνάμεις των μνημονίων έχουν οριστικά εγκαταλείψει. Και αυτό ο λαός θα το συνεκτιμήσει στην ψήφο του την επόμενη Κυριακή.

- Αλλά και για το Ποτάμι λέτε ότι επιδιώκει να είναι συμπληρωματική δύναμη στο μνημονιακό κατεστημένο.

Το Ποτάμι είναι ακόμα μια προσπάθεια να ανασυγκροτηθεί η διαλυμένη κεντροαριστερά η οποία οδηγήθηκε σε βαθειά κρίση, από την στιγμή που προσχώρησε στο Μνημόνιο και διέρρηξε τις σχέσεις της με την κοινωνική της βάση. Αυτή η ανασυγκρότηση δεν ακουμπάει τα πραγματικά αίτια της κρίσης, αλλά περιορίζεται σε μια επιφανειακή αναστήλωση της δημόσιας εικόνας, με εύκολα επικοινωνιακά ευρήματα. Γι αυτό δεν πείθει, παρά ελάχιστο μέρος του εκλογικού σώματος. Τοποθετούμε το Ποτάμι, εκεί που τοποθετεί το ίδιο τον εαυτό του, στην θέση μιας δύναμης που αναζητά ευκαιριακό ρόλο, χρησιμοποιώντας όμως επιχειρήματα και θέσεις που χρησιμοποιήθηκαν και για την υπεράσπιση του Μνημονίου. Όσο λοιπόν και αν επικαλούνται το «νέο» και το «άφθαρτο», δεν παύουν να είναι μέρος της μνημονιακής πραγματικότητας. Την πραγματικότητα αυτή, ο λαός θέλει να την ξεπεράσει.

- Τελικά εάν δεν προκύψουν οι αναγκαίες συμμαχίες θα έχουμε επαναληπτικές εκλογές;

Δεν είναι αυτή η επιδίωξή μας. Γι αυτό ακριβώς τον λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά εντολή αυτοδυναμίας. Όχι από αλαζονεία αλλά από ευθύνη. Και νομίζω ότι και ο λαός μας θα το συνυπολογίσει. Έχει την εμπειρία, τη γνώση και τη σοφία να αποτρέψει την αστάθεια και την αβεβαιότητα. Να δώσει μια ολόκληρη και όχι μια μισή ευκαιρία στην αριστερά και στον ΣΥΡΙΖΑ να αναλάβει το δύσκολο έργο, χωρίς τα χέρια δεμένα.


- Υπάρχει δίμηνη παράταση του μνημονίου. Για να υπάρχει ο χρόνος δέχεστε να υπάρξει μία ακόμη χρονική παράταση;

Το μνημόνιο το τελειώνει στις 25 Γενάρη ο λαός μας με τη ψήφο του. Στις 26 έχουμε ένα νέο τοπίο. Σε αυτό δε συμπεριλαμβάνεται η λιτότητα, δε περιλαμβάνεται η τρόικα. Δε περιλαμβάνεται ο κος Σαμαράς και οι δεσμεύσεις του για νέα μέτρα, που περιγράφονται στο περίφημο μέηλ προς τη τρόικα. Στις 26 θα έχουμε το σεβασμό των εταίρων μας στην ετυμηγορία του Ελληνικού λαού. Θα έχουμε την υλοποίηση του Προγράμματος της Θεσσαλονίκης, το οποίο έχουμε δεσμευτεί να εφαρμόσουμε. Και μια ουσιαστική διαπραγμάτευση, για πρώτη φορά, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, που θα ξεκινήσει αμέσως, θα αφορά τη δανειακή σύμβαση και το χρέος που πρέπει να γίνει κοινωνικά βιώσιμο. Μια διαπραγμάτευση για την οποία είμαστε έτοιμοι και αισιόδοξοι ότι θα καταλήξει σε θετικό αποτέλεσμα.

- Θεωρείτε ότι η συζήτηση για «Grexit» και το ενδεχόμενο προβλημάτων ρευστότητας για τις ελληνικές τράπεζες, είναι απλώς μέρος μίας προπαγάνδας τρομοκράτησης και στερείται οποιασδήποτε βάσης; Εσείς πιστεύετε ότι όλα αυτά λέγονται ώστε να αποτραπεί η κατάληψη της εξουσίας από τον ΣΥΡΙΖΑ;

ΟΙ πάντες πλέον αναγνωρίζουν ότι το κλίμα εκφοβισμού που αντιμετώπισε ο ελληνικός λαός στις εκλογές του 2012, σήμερα δεν υπάρχει. Όλοι οι αρμόδιοι ευρωπαίοι αξιωματούχοι έχουν δηλώσει ρητά ότι ζήτημα αποβολής της Ελλάδας από την ευρωζώνη δεν υφίσταται. Η ΕΚΤ έδωσε με άδεια από το ευρωπαϊκό δικαστήριο εξάμηνη παράταση στην αγορά κρατικών ομολόγων. Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, για μια ευρωπαϊκή συνδιάσκεψη για το χρέος, βρίσκει ανοιχτή δημόσια αποδοχή, με πιο πρόσφατη την παρέμβαση του Ιρλανδού υπουργού Οικονομικών. Αντίστοιχα θετική αποδοχή έχει η ατζέντα μας για απεγκλωβισμό της ευρωπαϊκής οικονομίας από την ασφυκτική λιτότητα και την οικονομική στασιμότητα. Ακόμα και ο Έλληνας Επίτροπος, ο κ. Αβραμόπουλος, που όπως ξέρετε δεν είναι ΣΥΡΙΖΑ, μίλησε για την ανάγκη δημοσιονομικής χαλάρωσης για να αντιμετωπιστεί η κρίση. Σε όλα αυτά θα προσθέσω την προχθεσινή δήλωση του κ. Σούλτς ότι τα σκληρά μέτρα τα επέβαλλαν οι ελληνικές κυβερνήσεις και ότι πολλά από αυτά είναι απαράδεκτα και πρέπει να αλλάξουν. Είναι πια προφανές ότι μια εκλογική νίκη της Αριστεράς στην Ελλάδα, δεν αντιμετωπίζεται ως απειλή αλλά ως ευκαιρία αναγκαίων αλλαγών στη Ευρώπη. Και στην Ελλάδα δε φοβίζει πια τον κόσμο. Φοβίζει μόνο αυτούς που προσπαθούν να φοβερίσουν τον κόσμο, είτε για να μη χάσουν τη καρέκλα της εξουσίας, είτε για να συνεχίσουν το πάρτι της διαπλοκής.

- Δηλώνετε αισιόδοξος ότι θα έχει αίσιο τέλος η διαπραγμάτευση με του δανειστές της χώρας. Εάν τραβήξει σε μάκρος η διαπραγμάτευση πως θα αντιμετωπίσετε τις υποχρεώσεις της χώρας τον Μάρτιο αλλά και το καλοκαίρι του 2015;

Τις υποχρεώσεις της η χώρα θα της αντιμετωπίσει χωρίς κανένα πρόβλημα. Το Μάρτιο, άλλωστε, οι υποχρεώσει είναι ελάχιστες. Το ίδιο και τους επόμενους μήνες. Μέχρι το καλοκαίρι βέβαια, πιστεύω θα έχουμε και αίσια εξέλιξη στη διαπραγμάτευση. Για να το ξεκαθαρίσω. Ο ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί τη πιο ασφαλή επιλογή για όσους επιθυμούν να σταματήσει το δράμα που έχουν βιώσει τα τελευταία χρόνια. Για να σταματήσει η κατηφόρα και η επιμονή στο λάθος της λιτότητας. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η επιλογή της διεκδίκησης με ασφάλεια σε μια Ευρώπη που αλλάζει.


- Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μπορεί να προέρχεται από τον κεντροδεξιό χώρο. Μπορεί να είναι και εν ενεργεία πολιτικός;

Σας θυμίζω ότι πριν προκηρυχθούν οι εκλογές, είχαμε προτείνει στις άλλες πολιτικές δυνάμεις να υπάρξει ευρύτερη συνεννόηση στο πρόσωπο του Προέδρου που θα αναδειχτεί από την επόμενη Βουλή. ΤΑ κυβερνητικά κόμματα δεν την δέχτηκαν γιατί ακύρωνε την στρατηγική του εκβιασμού, με την οποία ήθελαν να χειραγωγήσουν την ψηφοφορία. Ωστόσο η δική μας πρόθεση για ευρύτερη συναίνεση εξακολουθεί να υπάρχει. Θέλουμε, και θα επιδιώξουμε, ο νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας να έχει ευρύτερη απήχηση, ώστε να υπηρετεί με τον καλύτερο τρόπο τον θεσμικό του ρόλο.

- Ο πολίτες του μεσαίου χώρου φοβούνται γιατί ακόμη δεν έχετε προσδιορίσει ποιος είναι πλούσιος.

Η αλήθεια είναι ότι βλέπω μια προσπάθεια να τον φοβίσουν, δεν βλέπω όμως να περνάει ο φόβος. Έχουμε δεσμευτεί για ένα δικαιότερο φορολογικό σύστημα, που θα ακουμπά επιτέλους τους οικονομικά ισχυρούς. Για την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και την αντικατάστασή του με έναν Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας, με προοδευτική κλιμάκωση, υψηλό αφορολόγητο όριο και ευρεία αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών. Και ακόμα έχουμε εγγυηθεί ρητά την προστασία των καταθέσεων, της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς, καθώς και των μόχθων του ελληνικού λαού. Τι από όλα αυτά θα μπορούσε να φοβίζει τους πολίτες σε σχέση με αυτά που βίωσαν την τελευταία πενταετία, έως και σήμερα; Ή σε σχέση με αυτά που θα έπρεπε να περιμένουν από την ερχόμενη Δευτέρα αν η πολιτική της λιτότητας συνεχιζόταν; ΟΙ μόνοι που θα έπρεπε να φοβούνται είναι όσοι μέχρι σήμερα φοροδιαφεύγουν και φοροαποφεύγουν, μετακυλίοντας τις υποχρεώσεις τους στις πλάτες ενός ολόκληρου κόσμου που υποφέρει.

- Ανησυχείτε μήπως όλα όσα υπόσχεστε δεν θα μπορέσετε να τα υλοποιήσετε. Ή θα πείτε και σεις ότι παραλάβατε “καμένη γη”;

Δεν έχουμε αυταπάτες για το τι θα παραλάβουμε. Γι αυτό δουλεύουμε και προετοιμαζόμαστε όσο μπορούμε καλύτερα. Ταυτόχρονα όμως έχουμε όμως ξεκαθαρίσει και ότι το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης θα εφαρμοστεί, γιατί είναι πλήρως και πολύ προσεκτικά κοστολογημένο, δεν εξαρτάται από εξωτερική χρηματοδότηση και μπορεί να υλοποιηθεί με δικούς μας πόρους. Σας διαβεβαιώνω λοιπόν ότι έχουμε προσέξει πάρα πολύ σε τι δεσμευόμαστε και απέναντι σε ποιους. Και ο λαός, που δεν ζει στα σύννεφα, το αντιλαμβάνεται και το εκτιμά. Δική μας προτεραιότητα είναι η άμεση στήριξη στους κοινωνικά αδύναμους, η ενίσχυση της μικρής επιχείρησης και της αξιοπρεπούς εργασίας και η ανακούφιση της κοινωνίας από την πίεση της ανεργίας. Και αυτό, σε σχέση με τον απολογισμό δεκαετιών διακυβέρνησης και διαπλοκής του παραδοσιακού πολιτικού κατεστημένου, θα είναι μια ιστορική τομή για την χώρα μας και την κοινωνία..

- Ο κ. Κουτσούμπας χαρακτήρισε “θράσος” την δήλωσή σας ότι το ΚΚΕ δεν μπορεί να σφυρίζει αδιάφορα και ότι επιδιώκετε να εκβιάσετε αριστερούς ψηφοφόρους

Το ΚΚΕ είναι ένα ιστορικό κόμμα με τεράστια παράδοση στους κοινωνικούς και δημοκρατικούς αγώνες των τελευταίων δεκαετιών. Η περιθωριοποίηση, σε τόσο κρίσιμες ιστορικές περιόδους, δεν του ταιριάζει, Θεωρώ ότι την άποψη αυτή την συμμερίζεται όχι μόνο η μεγάλη πλειοψηφία της κοινωνικής του βάσης, αλλά και ένα σοβαρό κομμάτι των οργανωμένων του δυνάμεων.

- Ποια είναι τα πρώτα νομοσχέδια που θα φέρετε στην βουλή;

Θα είναι τα νομοσχέδια που προωθούν συγκεκριμένα μέτρα του προγράμματος της Θεσσαλονίκης. Μέτρα αποκατάστασης των εργασιακών σχέσεων, βοήθειας σε αδύναμες κοινωνικές ομάδες και στήριξης των υπερχρεωμένων νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Παράλληλα όμως θα προωθηθεί και ένα πλέγμα μέτρων, για την θεσμική ανασυγκρότηση της χώρας, την θωράκιση της διαφάνειας, την αντιμετώπιση της διαπλοκής, της ριζική αναμόρφωση της δημόσιας διοίκησης. Θεωρώ ότι ο λαός περιμένει από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ όχι να γυρίσουμε στο 2009. Αλλά να συγκρουστούμε με το 2009. Να φέρουμε στη χώρα μια νέα μεταπολίτευση. Να σταματήσουμε τη καταστροφή αλλά και να πολεμήσουμε τις αιτίες που μας έφεραν ως εδώ. Και εμείς μπορούμε γιατί δεν έχουμε δεσμεύσεις σε κανέναν. Χρωστάμε μόνο στο λαό που μας στηρίζει και προσδοκά από μας και σε κανέναν άλλο.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου