Τετάρτη 14 Ιανουαρίου 2015

Πόση άδεια δικαιούνται οι ψηφοφόροι που θα ψηφίσουν μακριά από τον τόπο κατοικίας τους

Άδεια μέχρι και για τρεις μέρες δικαιούνται από την εργασία τους οι ψηφοφόροι που θέλουν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα μακριά από τον τόπο κατοικία τους. Το αν οι ημέρες άδειας θα είναι μία, δύο ή τρεις, εξαρτάται -όπως προκύπτει από απόφαση που υπέγραψε ο υφυπουργός Εργασίας- από την απόσταση που θα κληθεί να διανύσει ο ενδιαφερόμενος, από το αν θα ταξιδέψει οδικώς ή με πλοίο αλλά και από το αν το καθεστώς απασχόλησής του είναι εξαήμερο ή πενθήμερο.
Τη μεγαλύτερη άδεια τριών ημερών δικαιούνται αυτοί που απασχολούνται για έξι ημέρες την εβδομάδα και θα κληθούν να διανύσουν απόσταση μεγαλύτερη των 400 χιλιομέτρων για να φτάσουν μέχρι την κάλπη. Ειδικότερα:

Α. Για τους μισθωτούς για τους οποίους εφαρμόζεται καθεστώς εξαήμερης εβδομαδιαίας εργασίας:

α) Σε όσους μετακινηθούν, για την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος σε απόσταση 100−200 χιλιομέτρων, χορηγείται άδεια μιας (1) εργάσιμης ημέρας.

β) Σε όσους μετακινηθούν σε απόσταση 201−400 χιλιομέτρων, χορηγείται άδεια δύο (2) εργασίμων ημερών.

γ) Σε όσους μετακινηθούν σε απόσταση 401 χιλιομέτρων και άνω χορηγείται άδεια τριών (3) εργασίμων ημερών, εφόσον κινηθούν εξ ολοκλήρου οδικώς, με βάση υπεύθυνη δήλωσή τους.

δ) Σε όσους μετακινηθούν σε νησιά, για τα οποία δεν υπάρχει οδική πρόσβαση, ο αριθμός των ημερών αδείας που χορηγείται θα εξετάζεται κατά περίπτωση, ανάλογα με την απόσταση και τις ειδικές συνθήκες μετακίνησης, χωρίς ωστόσο η άδεια στις περιπτώσεις αυτές, να υπερβαίνει τις τρεις (3) εργάσιμες ημέρες.

Β. Για τους μισθωτούς για τους οποίους εφαρμόζεται καθεστώς πενθήμερης εβδομαδιαίας εργασίας:

α) Σε όσους μετακινηθούν, για την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος σε απόσταση 200−400 χιλιομέτρων, χορηγείται άδεια μιας (1) εργάσιμης ημέρας.

β) Σε όσους μετακινηθούν σε απόσταση 401 χιλιομέτρων και άνω, χορηγείται άδεια δύο (2) εργασίμων ημερών, εφόσον κινηθούν εξ’ ολοκλήρου οδικώς, με βάση υπεύθυνη δήλωσή τους.

γ) Σε όσους μετακινηθούν σε νησιά, για τα οποία δεν υπάρχει οδική πρόσβαση, ο αριθμός των ημερών αδείας που χορηγείται θα εξετάζεται κατά περίπτωση, ανάλογα με την απόσταση και τις ειδικές συνθήκες μετακίνησης, χωρίς ωστόσο η άδεια στις περιπτώσεις αυτές, να υπερβαίνει τις τρεις (3) εργάσιμες ημέρες.

Πηγή: eklogika.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου