Τρίτη 13 Ιανουαρίου 2015

«Ο ΛΑΟΣ ΘΑ ΔΩΣΕΙ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΣΤΗΝ ΑΡΙΣΤΕΡΑ»

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑ ΣΤΟΝ ''ΕΝΙΚΟ'' ΚΑΙ ΣΤΟΝ Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ  Τη Δευτέρα 12/1 ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έδωσε την πρώτη προεκλογική τηλεοπτική του συνέντευξη στον Νίκο Χατζηνικολάου «στον ενικό» στο STAR  Ο Αλ. Τσίπρας μίλησε, μεταξύ άλλων, για τομνημόνιο, τη δανειακή σύμβαση, την ατζέντα του ΣΥΡΙΖΑ, τις δημοσκοπήσεις, το ενδεχόμενο συνεργασιών και την επόμενη ημέρα μετά τις εκλογές.
Σε ερώτηση εάν ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει την παραμονή της χώρας στο ευρώ με κάθε θυσία ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε: «Φτάνουν τόσες θυσίες. Ευρώ με δικαιοσύνη, αλληλεγγύη και δημοκρατία. Αυτό δικαιούμαστε και αυτό θα διεκδικήσουμε. Ευρώ και διάσωση του ευρώ σημαίνει χρέη όχι ανεξέλεγκτα αλλά χρέη βιώσιμα. Ευρώ χωρίς άλλες θυσίες που δεν μπορεί ο ελληνικός λαός να πληρώσει χωρίς αντίκρισμα. Δεν υπάρχει ‘’διαφορετικά’’. Δεν υπάρχει δεύτερος δρόμος».

Ο Αλέξης Τσίπρας εξήγησε ότι μία κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα διαπραγματευθεί με τους Ευρωπαίους εταίρους μία βιώσιμη λύση για την οικονομία και την κοινωνία που δεν θα εμπεριέχει την λιτότητα. «Το μνημόνιο καταργείται από την ψήφο του λαού το βράδυ της 25ης Ιανουαρίου. Η συνέχεια του κράτους δεν είναι όσα υπέγραψε ο κ. Βενιζέλος και ο κ. Σαμαράς» είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Παράλληλα υποστήριξε ότι το μνημόνιο και η δανειακή σύμβαση είναι δύο διαφορετικά πράγματα και επανέλαβε ότι στόχος του ΣΥΡΙΖΑ είναι το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους. «Στόχος μας να διαγράψουμε πάνω από 60% του χρέους» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

«ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΙΣΧΥΡΟΣ ΚΑΙ ΜΕ ΑΥΤΟΔΥΝΑΜΙΑ»

Για το ενδεχόμενο ο ΣΥΡΙΖΑ να μην καταφέρει να συγκεντρώσει την αυτοδυναμία και η χώρα να οδηγηθεί σε δεύτερη εκλογική αναμέτρηση ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε ότι «ο λαός έχει την εμπειρία και τη σοφία να κάνει τη σωστή επιλογή, να επιλέξει σταθερή κυβέρνηση και να δώσει στον ΣΥΡΙΖΑ την αυτοδυναμία που χρειάζεται για να του λύσει τα χέρια».

«Η Αριστερά είναι μία παράταξη που έχει δώσει πολλά στον τόπο. Σε μία θέση δεν βρέθηκε ποτέ είναι η θέση της ευθύνης της διακυβέρνησης του τόπου. Πιστεύω ότι ο ελληνικός λαός δεν θα τη δώσει μισή και κουτσουρεμένη αυτή την ευκαιρία. Και εμείς αναλαμβάνουμε ευθύνη αυτή τη στιγμή και θα μπορέσουμε να την φέρουμε εις πέρας εάν έχουμε λυμένα τα χέρια μας» ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και εξήγησε ότι δεν μπορεί να υπάρξει «ολίγον μνημόνιο». «Μπορεί κάποιοι που μας ακούν σήμερα να λένε ότι αυτό είναι εκβιαστικό. Η πραγματικότητα όμως λέει ότι δεν μπορεί να υπάρξει ολίγον έγκυος, δηλαδή ολίγον μνημόνιο. Κάποιος ή συμφωνεί ή δεν συμφωνεί με το μνημόνιο» είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εμφανίστηκε καθησυχαστικός για τις τραπεζικές καταθέσεις διαβεβαιώνοντας ότι είναι εγγυημένες. «Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι απόλυτα κατοχυρωμένο έναντι κινδύνων και οι καταθέσεις των Ελλήνων πολιτών είναι εγγυημένες και δεν υπάρχει καμία ανησυχία» ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας ενώ αναφορικά με τις τράπεζες υποστήριξε ότι θα ασκήσει όλα τα δικαιώματα του δημοσίου, όπως απορρέουν από το γεγονός ότι το δημόσιο είναι ο βασικός τους μέτοχος.

Για το φορολογικό σύστημα υποστήριξε ότι προγραμματική θέση του ΣΥΡΙΖΑ είναι να καθιερωθεί σε σταθερή βάση ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα με προοδευτικούς συντελεστές ανάλογα με τα εισοδήματα των πολιτών.

«ΞΑΝΑΖΕΣΤΑΜΕΝΟ ΦΑΓΗΤΟ ΤΟ GREXIT»

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σχολίασε και τα δημοσιεύματα για ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη και τα σενάρια ότι ο ΣΥΡΙΖΑ διατηρεί κρυφή ατζέντα για το θέμα. «Το περιβόητο Grexit είναι ξαναζεσταμένο φαγητό που χρησιμοποιήθηκε για να τρομοκρατήσει τον ελληνικό λαό και έχει πεθάνει. Ορισμένοι προσπάθησαν να το αναστήσουν χωρίς επιτυχία. Και δεν τα κατάφεραν γιατί οι εταίροι μας το διαψεύδουν. Δεν είναι ούτε δική μας επιθυμία, ούτε της κυρίας Μέρκελ ούτε κανενός» είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

Για το εάν ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταφύγει σε δημοψήφισμα σε περίπτωση που οι Ευρωπαίοι εταίροι δεν δεχθούν τις προτάσεις του ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε: «Εάν ακουστεί η λέξη "όχι" εμείς θα εφαρμόσουμε το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης. Κανένα δημοψήφισμα, Κανένα δίλημμα. Καμία κρυφή ατζέντα να τελειώνουμε με αυτό».

«ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΣΧΕΔΙΟ ΔΙΑΛΥΣΗΣ ΤΗΣ Ε.Ε»

«Χαίρομαι που έχει αρχίσει να αντιστρέφεται το ερώτημα. Δηλαδή εάν έχουμε εμείς σχέδιο να φύγουμε και να διαλύσουμε την ευρωζώνη. Θα ήμασταν παρανοϊκοί αν είχαμε σχέδιο να διαλύσουμε την Ε.Ε. Δεν έχουμε και δεν θα μπορούσαμε να έχουμε κρυφή ατζέντα» τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και συνέχισε: «Το σχέδιο διακυβέρνησης μας θα γίνει αποδεκτό από την Ε.Ε»

«Εμείς από την πρώτη στιγμή είπαμε ότι η κρίση δεν είναι ελληνικό πρόβλημα αλλά ευρωπαϊκό και απαιτείται μία ευρωπαϊκή λύση. Μία ευρωπαϊκή διάσκεψη στην οποία θα βρεθεί μία βιώσιμη λύση,όπως έγινε για την Γερμανία μετά τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο. Δεν έχει το ηθικό δικαίωμα η Γερμανία να αρνείται για το σύνολο της Ευρώπης αυτό που έγινε και ωφελήθηκε η ίδια τότε» σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

Σε ερώτηση αν ο ΣΥΡΙΖΑ θα θέσει θέμα χρεοκοπίας της χώρας σε περίπτωση που οι πιστωτές της Ελλάδας δεν δεχθούν το πρόγραμμα του, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε: «Εμείς δεν πρόκειται να βάλουμε κανένα θέμα χρεοκοπίας και ο θέσεις μας γίνονται αποδεκτές από οικονομολόγους διεθνούς κύρους. Εμείς δεν προτείνουμε διάλυση της Ευρώπης αλλά το δρόμο για τη διάσωση της Ευρώπης».

«ΟΧΙ» ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ, ΠΑΣΟΚ ΚΑΙ ΠΟΤΑΜΙ

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απέρριψε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο να συνεργαστεί μετεκλογικά με το κόμμα του Γ. Παπανδρέου ή με τον Ευάγγελο Βενιζέλο. «Δεν μπορείς να αναζητήσεις την τομή και το καινούργιο με τα παλαιά υλικά» σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

Ειδικότερα για το Ποτάμι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε ότι «μέχρι σήμερα οι έξι μήνες ζωής του Ποταμιού φανερώνουν ότι επιδιώκει να είναι μία συμπληρωματική δύναμη στο μνημονιακό κατεστημένο».

«ΥΠΗΡΞΕ ΕΙΛΙΚΡΙΝΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΜΕ ΤΗ ΔΗΜΑΡ»

Για το ναυάγιο της συμπόρευσης με τη ΔΗΜΑΡ ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εξήγησε ότι «ο διάλογος ήταν ειλικρινής αλλά είχε στενά χρονικά περιθώρια για να έχει στέρεες βάσεις. Κατανοώ ότι από την πλευρά της ΔΗΜΑΡ υπήρχε διάθεση για ένα νέο πρόγραμμα αλλά δεν υπήρξε ο χρόνος για μία τέτοια διεργασία».

«ΤΑ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΑ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΝΕΩΜΕΝΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 50%»

Αναφορικά με το άνοιγμα του ΣΥΡΙΖΑ σε άλλους πολιτικούς χώρους και τα ψηφοδέλτια της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι «η αλήθεια είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει προσπαθήσει με πολύ μεγάλη σοβαρότητα να διατηρήσει μία αναγκαία ισορροπία: το άνοιγμα σε δυνάμεις του δημοκρατικού σοσιαλισμού, το άνοιγμα με ισορροπία. Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να γίνει μία από τα ίδια, που θα κάνει μεταγραφές της τελευταίας στιγμής».

«ΑΡΧΙΣΑΝ ΤΙΣ ΥΠΟΣΧΕΣΕΙΣ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΕΠΙΑΣΕ ΤΟΠΟ Η ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ»

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ χρησιμοποίησε σκληρή γλώσσα για τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά και την προεκλογική καμπάνια της ΝΔ. «Αυτοί που κατέστρεψαν τη χώρα δίνουν τις ίδιες υποσχέσεις.Αφού είδαν ότι δεν πιάνει τόπο η φοβέρα και η τρομοκρατία αρχίζουν πάλι τις υποσχέσεις. Ο πρωθυπουργός υπόσχεται ότι θα αποκαταστήσει τις ζημιές που ο ίδιος δημιούργησε κυβερνώντας» σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Το ερώτημα που θέτουμε ευθέως στον κ. Σαμαρά είναι εάν την επόμενη ημέρα η ΝΔ έχει τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης με μία κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ θα συναινέσει ώστε να έχουμε το μέγιστο δυνατό αποτέλεσμα από μια διαγραφή του χρέους; Εμείς δεν του ζητάμε συναίνεση για να συνεχίσουμε το μνημόνιο αλλά για να πάρουμε αυτό που σε όλους τους Έλληνες πολίτες ακούγεται ως λύτρωση, ως ανάσα. Εκείνος ζήταγε συναίνεση στην καταστροφή τόσα χρόνια. Πως θα δώσω συναίνεση στην καταστροφή;» κατέληξε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, που υπογράμμισε ότι η χώρα θα γυρίσει σελίδα.

«ΖΩΝΤΑΝΟ ΘΕΜΑ ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΙΚΕΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ»

Ο Αλέξης Τσίπρας εμφανίστηκε διατεθειμένος να προχωρήσει στη διεκδίκηση του γερμανικού κατοχικού δανείου και των πολεμικών επανορθώσεων χαρακτηρίζοντας την υπόθεση αυτή ως ηθική υποχρέωση:«Είναι θέμα ζωντανό και το θέτουμε διαρκώς στο τραπέζι της συζήτησης. Δεν το ανταλλάσσουμε με το χρέος, αλλά είναι ιστορική υποχρέωση της Γερμανίας. Είναι το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε απέναντι στην γενιά της Εθνικής Αντίστασης».



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου