Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου 2014

ΣΕΝΑΡΙΑ ΕΚΛΟΓΩΝ ΜΕ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ ΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΝΕΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ

ΠΡΟΤΑΣΗ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ ΜΕ «ΝΤΕΛΙΡΙΟ» ΚΙΝΔΥΝΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΤΑ ΣΥΡΙΖΑ  ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΠΡΟΘΥΜΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΓΙΑ ...ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΗ ''ΣΥΝΕΝΝΟΗΣΗ''  Σε έμμεση αλλά σαφή πρόταση για προσφυγή στις εκλογές προέβη από τη Βασιλεία της Ελβετίας (!) ο Ε. Βενιζέλος.  Η πρόταση του Ε. Βενιζέλου , παρ' ότι «αινιγματική», αφορά , μάλλον, την υποβολή μιας ενδεχόμενης συμφωνίας με την ΕΕ για νέο μνημόνιο («προληπτική γραμμή στήριξης») για έγκριση ή απόρριψη από το λαό, χωρίς να διευκρινίζεται αν η πρόταση αφορά τη διενέργειαδημοψηφίσματος ή εκλογών.  Άλλωστε,μόνον έτσι θα μπορούσε να ερμηνευθεί η Βενιζέλειος φράση ότι «οι αναγκαίες εγγυήσεις (σ.σ. για την τήρηση των συμφωνημένων, προς τους εταίρους) θα δοθούν εφόσον υπάρχει η βούληση του ελληνικού λαού. Γιατί εμείς ενεργούμε στο όνομα του ελληνικού λαού και πρέπει να έχουμε δύναμη, πρέπει να έχουμε στήριξη εσωτερική για να μπορέσουμε να επιβάλουμε την αλήθεια».

Παρ' ότι στην «ασαφή» αυτή τοποθέτηση του Βενιζέλου , η οποία επενδύθηκε με τρομοκρατικές αναφορές κατά του ΣΥΡΙΖΑ, η Χαρ. Τρικούπη έσπευσε να δόσει άλλη ερμηνεία (βλέπε παρακάτω), γεγονός παραμένει ότι οι δηλώσεις από την Ελβετία βάζουν στο προσκήνιο κάποιες νέες πολιτικές υποθέσεις.

Η ΚΙΝΔΥΝΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ Η ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΣΤΑΤΟ ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ ΤΟΥ ΣΑΜΑΡΟΒΕΝΙΖΕΛΙΣΜΟΥ

Στελέχη της Αριστεράς τόνιζαν στην Iskra ότι οι δηλώσεις Βενιζέλου υποδηλώνουν τον πανικό και τα αδιέξοδα της κυβέρνησης αλλά και το όργιο των εκβιασμών από την τρόικα.

Τα ίδια στελέχη τόνιζαν ότι κυβερνητικοί κύκλοι, μπροστά στην χρεοκοπία της κυβερνητικής πορείας , προβλέπουν εκ νέου, ως ύστατο καταφύγιο, στην υστερική κινδυνολογία και την ατελείωτηκατατρομοκράτηση του ελληνικού λαού , φέρνοντας ίσως στο προσκήνιο άθλια διλήμματα , του τύπου«νέα συμφωνία και νέο μνημόνιο» ή «χάος» και «έξοδος από την ευρωζώνη», τα οποία, όμως, με την ασταμάτητη χρήση τους, έχουν αηδιάσει τον ελληνικό λαό!

Τέλος, τα ίδια στελέχη της Αριστεράς τόνιζαν στην Iskra ότι ο τόπος πράγματι χρειάζεται εδώ και τώρα εκλογές και προσέθεταν ότι αυτές, σε όποιο κινδυνολογικό κλίμα και αν γίνουν και όσους εκβιασμούς και αν χρησιμοποιήσει η κυβέρνηση ,θα οδηγήσουν σε συντριβή το κυβερνητικό στρατόπεδο και σε μεγάλη νίκη των δυνάμεων της Αριστεράς.

Η ΑΙΝΙΓΜΑΤΙΚΗ ΔΗΛΩΣΗ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Η δήλωση του Ευ.Βενιζέλου, που έγινε από τη Βασιλεία της Ελβετίας, όπου ο αντιπρόεδρος βρίσκεται για τη Σύνοδο Κορυφής του ΟΑΣΕ, κατόπιν ερώτησης για τις εξελίξεις στο μέτωπο της οικονομίας, έχει ως εξής:

«Αναρωτιέται, και δίκαια, κάθε Έλληνας πολίτης γιατί υπάρχει μια τόσο σκληρή και μακράδιαπραγμάτευση 'πού κολλάει το πράγμα'; Γιατί, μια χώρα όπως η Ελλάδα, μετά από πέντε χρόνια θυσιών, τώρα που εμφανίζει πρωτογενές πλεόνασμα, θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, ισχυρό τραπεζικό σύστημα, έχει δυσκολία να επισημοποιήσει την έξοδο από το Πρόγραμμα και τη μετάβαση σε μια νέα φάση, χωρίς Μνημόνιο και Τρόικα;»

» Το ερώτημα είναι γιατί οι εταίροι μας έχουν επιφυλάξεις να μας αφήσουν χωρίς Μνημόνιο και σκληρή επιτήρηση. Τι είναι αυτό που δεν εμπιστεύονται;»

» Είναι προφανές ότι ο λόγος είναι βαθιά πολιτικός. Όταν υπάρχει μια αντιπολίτευση, η οποία προτείνει πράγματα, τα οποία μπορεί να οδηγήσουν σε εκτροχιασμό -όχι την Ευρώπη- την Ελλάδα και να οδηγήσουν σε απώλεια των επιτευγμάτων μέσα σε λίγες μέρες είναι λογικό να υπάρχει μιαεπιφυλακτικότητα και μια σκλήρυνση ώστε να δοθούν οι αναγκαίες εγγυήσεις.»

» Οι αναγκαίες εγγυήσεις θα δοθούν εφόσον υπάρχει η βούληση του ελληνικού λαού. Γιατί εμείς ενεργούμε στο όνομα του ελληνικού λαού και πρέπει να έχουμε δύναμη, πρέπει να έχουμε στήριξη εσωτερική για να μπορέσουμε να επιβάλουμε την αλήθεια.»

» Η αλήθεια λοιπόν λέει ότι η Ελλάδα έχει όλα τα δεδομένα που της επιτρέπουν να βγει από τοΠρόγραμμα, από το Μνημόνιο και την Τρόικα και να περάσει σε μια άλλη εποχή σοβαρότητας, υπευθυνότητας, συλλειτουργίας με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, αλλά σε ισότιμη βάση».

ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗ ΧΑΡΙΛΑΟΥ ΤΡΙΚΟΥΠΗ

Λίγη ώρα μετά τη δήλωση του κ. Βενιζέλου, η Χαριλάου Τρικούπη έσπευσε να τη συνδέσει με το χρονοδιάγραμμα της προεδρικής εκλογής.

Όπως ανέφεραν πηγές του ΠΑΣΟΚ, ''αυτό σημαίνει ότι σε περίπτωση που οι συζητήσεις αυτές με την τρόικα προχωρήσουν ομαλά, τότε και η διαδικασία ανάδειξης νέου Προέδρου της Δημοκρατίας θα ξεκινήσει στον χρόνο που έχει ανακοινωθεί. Αν τα πράγματα δεν πάνε καλά, τότε πρέπει να επισπευσθεί η ημερομηνία έναρξης της διαδικασίας ανάδειξης Προέδρου της Δημοκρατίας και σε περίπτωση που δεν βρεθεί ο αριθμός των 180 βουλευτών, η χώρα θα πάει σε εκλογές''.

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ...ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΗΣ ''ΣΥΝΕΝΝΟΗΣΗΣ'' ΚΑΙ ΠΑΡΑΤΑΣΗΣ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ ΑΠΟ 3 ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΤΗΣ ΔΗΜΑΡ ΚΑΙ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΥΣ

''Εθνική συνεννόηση'' με συμφωνία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή και εκλογές εντός του 2015, αφού πρώτα ολοκληρωθεί η Συνταγματική Αναθεώρηση, ζητούν με κείμενο που συνυπογράφουν βουλευτές της ΔΗΜΑΡ και ανεξάρτητοι, με τη στήριξη βουλευτών του ΠΑΣΟΚ. Πρόκειται για τους ίδιους που ζήτησαν κυβέρνηση «ειδικού σκοπού».

Το κείμενο διακινούνταν στη Βουλή την Πέμπτη (4/12) και το συνυπογράφουν οι Νίκος Τσούκαλης, Νίκη Φούντα, Θωμάς Ψύρρας, Σπύρος Λυκούδης, Βασίλης Οικονόμου, Γρηγόρης Ψαριανός, Χρήστος Αηδόνης, Πάρις Μουτσινάς , Γιώργος Κασαπίδης και Γιάννης Κουράκος. Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ μεταξύ των υπογραφόντων συγκαταλέγονται και οι Δημήτρης Κρεμαστινός και Νίκος Σηφουνάκης, από το ΠΑΣΟΚ.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές πιθανώς να κυκλοφορήσουν και κείμενα από βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ που θα κινούνται στο ίδιο πνεύμα. «Πρόκειται για τους συνήθεις υπόπτους» σχολίαζαν στελέχη της Αριστεράς, εκτιμώντας ότι η κίνηση συλλογής υπογραφών είναι εν γνώσει του Αντώνη Σαμαρά.

Το κείμενο, εφόσον συμπληρωθεί ως προς από υπογραφές, αναμένεται να κατατεθεί ως πρόταση στον Πρόεδρο της Βουλής Ευάγγελο Μεϊμαράκη, εντός των επόμενων ημερών, πιθανόν και σήμερα Παρασκευή (5/12).


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου