Παρασκευή 19 Δεκεμβρίου 2014

Η Περιφερειακή Αρχή απεντάσσει και μειώνει τις πιστώσεις σε ζωτικής σημασίας έργα του Δήμου Ξυλοκάστρου - Ευρωστίνης και της Περιφερειακής Ενότητας Κορινθίας.

Η Περιφερειακή Αρχή του κ. Τατούλη, δια του Αντιπεριφερειάρχη Κορινθίας, κ. Καλλίρη, εισηγήθηκε στο Περιφερειακό Συμβούλιο της 24/11/2014 την απένταξη και μείωση πιστώσεων σημαντικών έργων για τον Δήμο Ξυλ/στρου – Ευρωστίνης και την Π.Ε. Κορινθίας.
Πιο συγκεκριμένα, με τις Τροποποιήσεις των Προγραμμάτων Έργων από Ίδιους Πόρους και Πόρους Κ.Α.Π. (Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι) έτους 2014, απεντάσσονται συγκοινωνιακά έργα στην περιοχή, όπως «Βελτίωση Επαρχιακής Οδού Μάννας – Βελίνας», «Συντήρηση και Βελτίωση Επαρχιακής Οδού Ξυλοκάστρου - Ζεμενού», καθώς και εγγειοβελτιωτικά έργα, όπως «Αποκατάσταση λειτουργικότητας προφράγματος Λιμνοδεξαμενής Πιτσών» και «Αποκατάσταση Λειτουργικότητας αρδευτικού δικτύου ΤΟΕΒ Δερβενίου - Πεταλούς».

Επιπρόσθετα, αποφασίστηκε η απένταξη κρίσιμων συγκοινωνιακών έργων συνολικά για την Περιφερειακή Ενότητα Κορινθίας, όπως «Άμεσες εργασίες σήμανσης-ασφάλειας Ε.Ο. Δικτύου Νομού», «Άμεσες επεμβάσεις αντιμετώπισης εκτάκτων βλαβών Εθνικού και Επαρχιακού Οδικού Δικτύου», «Συντήρηση Παλαιάς Εθνικής Οδού Κορίνθου-Άργους», κλπ.

Ως δήθεν αντιστάθμισμα των παραπάνω, αυξήθηκε η πίστωση στο έργο «Συντήρηση Επαρχιακού Δικτύου Νομού και άμεση αντιμετώπιση καταστάσεων εκτάκτων αναγκών και επειγουσών παρεμβάσεων στο Νομό» κατά 77.000 Ευρώ, η συνολική όμως πίστωση που υπάρχει για το ως άνω έργο δεν αρκεί για να γίνουν παρά μόνο περιορισμένες και αποσπασματικές παρεμβάσεις κατά μήκος του οδικού δικτύου της Π.Ε. Κορινθίας.

Επίσης, απεντάσσεται το έργο με τίτλο: «Έργα Αντιμετώπισης διάβρωσης των ακτών στο Νομό», το οποίο εκτός από συγκοινωνιακό, έχει και τουριστικό χαρακτήρα για τον Δήμο Ξυλοκάστρου - Ευρωστίνης.


Τέλος, η περιφερειακή Αρχή προχώρησε και στην απένταξη έργων πολιτιστικού χαρακτήρα, όπως η «Αποκατάσταση ζημιών θεάτρου Βράχων Εξαμιλίων», ο χώρος του οποίου έχει απαξιωθεί πλήρως με ενέργειες της περιφερειακής Αρχής από την προηγούμενη κιόλας θητεία της, καθώς και έργων που αφορούν στα οχήματα και τις μεταφορές, όπως η «Προμήθεια και εγκατάσταση συστήματος συναγερμού ΚΤΕΟ Κορίνθου», για το οποίο σε σχετική Ερώτηση της παράταξής μας, ο κ. Καλλίρης εκτίμησε ότι η αξιοποίησή του από την Π.Ε. Κορινθίας κρίνεται ασύμφορη, παρά την ολοκλήρωση των εργασιών για την επαναλειτουργία του.

Αυτή η πρακτική αποδεικνύει ότι, αφενός δεν υπάρχει σχεδιασμός που να θέτει σε προτεραιότητα βασικές ανάγκες των τοπικών κοινωνιών, ενώ ευνοεί αποκλειστικά τους ιδιώτες εργολάβους και επιχειρηματίες. Πιο ειδικά, ευνοεί τις εταιρείες των αυτοκινητοδρόμων και την πολιτική των διοδίων, αφού περιορίζει σημαντικά την χρηματοδότηση για αποκατάσταση και βελτίωση του εθνικού και επαρχιακού οδικού δικτύου, τα ιδιωτικά ΚΤΕΟ, αφού δεν προχωρεί στην επαναλειτουργία του ΚΤΕΟ Κορίνθου και, τέλος, τους εργολάβους με την πάγια τακτική των απευθείας αναθέσεων έργων για την αποκατάσταση βλαβών από διάβρωση, αφού, αφενός δεν προχωρεί σε συνολική αντιμετώπιση του προβλήματος της διάβρωσης των ακτών του Κορινθιακού Κόλπου και, αφετέρου, καταργεί την πίστωση για «Έργα αντιμετώπισης βλαβών από διάβρωση στο Νομό».



Των Περιφερειακών Συμβούλων, Π.Ε. Κορινθίας,

ΓΙΩΡΓΟΥ ΨΥΧΟΓΙΟΥ

ΦΑΝΗ ΚΟΥΡΕΜΠΕ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου