Σάββατο 13 Δεκεμβρίου 2014

Κυριακάτικη προπαγάνδα: Το Μαξίμου σε ρόλο αρχισυντάκτη

Τρεις ημέρες πριν από την πρώτη ψηφοφορία για Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τα μιντιακά κέντρα μοιάζουν απόλυτα συντονισμένα στην κυβερνητική τακτική της ακραίας κινδυνολογίας και της απόπειρας δημιουργίας «κλίματος» περί «κλεισίματος της ψαλίδας» και «πιθανότητας να βρεθούν οι 180»
Μέσα στο κλίμα που διαμόρφωσαν οι εμπρηστικές δηλώσεις Σαμαρά στην ΚΟ της ΝΔ καθώς και τα εχθρικά προς τον ΣΥΡΙΖΑ δημοσιεύματα ορισμένων διεθνών ΜΜΕ, οι κυριακάτικες εφημερίδες δείχνουν πλήρως εναρμονισμένες στην προώθηση της κυβερνητικής προπαγάνδας. Ετσι, αφενός «βρίσκουν» ότι «κλείνει η ψαλίδα» μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ στις δημοσκοπήσεις, αφετέρου «βρίσκουν» 180 βουλευτές για να ψηφιστεί η συνέχεια του μνημονίου.

Τα «στοιχεία» που, εν είδει αυτοεκπληρούμενης προφητείας, αναδεικνύονται σε όλα σχεδόν τα πρωτοσέλιδα των κυρίαρχων συγκροτημάτων είναι:

1) Η δήθεν αντιστροφή του κλίματος στην κοινωνία μετά τις «απειλές» των αγορών, απειλές που τα ίδια συγκροτήματα υπερ-προέβαλαν τις προηγούμενες ημέρες. Η εν λόγω αντιστροφή μεταφράζεται σε πτώση των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ και στην αύξηση του ποσοστού όσων δεν θέλουν πρόωρες εκλογές. «Για πρώτη φορά κλείνει η ψαλίδα», μας πληροφορεί το Πρώτο Θέμα (και σχεδόν σύσσωμος ο ηλεκτρονικός Τύπος), «έξι στους 10 Έλληνες λένε "όχι" σε πρόωρες κάλπες» βεβαιώνει ο Ελευθερος Τύπος, «έξι στους δέκα ανησυχούν για το ευρώ και θέλουν Πρόεδρο», υπογραμμίζει το Βήμα που μέσω του κύριου άρθρου του προετοιμάζει για την «γραμμή» που θα ακολουθηθεί πριν την τρίτη ψηφοφορία: «εθνική συνεννόηση» για να «μην διαλυθεί η χώρα».

2) «Βρίσκουν» τους 180 που θα δώσουν παράταση στο μνημόνιο, μιλώντας για την «ευθύνη» των βουλευτών προ του κινδύνου η χώρα να «πέσει στα βράχια». Από το «βαρυσήμαντο» άρθρο του Σαμαρά στην Real News μέχρι τις «πληροφορίες» για μεταστροφή βουλευτών προ του κίνδυνου του «Grexit», υπονοείται η πιθανότητα (καλύτερα: η προσδοκία) να βρεθούν οι πρόθυμοι βουλευτές που, εναρμονιζόμενοι και με το «κλίμα» της κοινωνίας, θα δώσουν παράταση ζωής στην μνημονιακή συγκυβέρνηση ή σε ένα άλλο κυβερνητικό σχήμα (ελέω «εθνικής συνεννόησης).

3) Φόβος, τρόμος, χάος: «Ξεμένει το δημόσιο από λεφτά, λιώνει η αγορά των γιορτών, πολλή κίνηση στα γκισέ», το πρωτοσέλιδο «χτύπημα» του Πρώτου Θέματος. «Αβεβαιότητα» και νέα σενάρια bank run στο ρεπορτάζ του Βήματος, «αδειάζουν με λύσσα τα ελληνικά "χαρτιά" οι ξένοι επενδυτές, μας ενημερώνει το Έθνος που ρίχνει τον πήχη της πρώτης ψηφοφορίας στους 160 - 165 βουλευτές.











Και βεβαίως η Καθημερινή με το «βαρυσήμαντο» άρθρο της:





Αξίζει να θυμηθούμε, τι έλεγαν τα ίδια κέντρα πριν τις εκλογές του 2012, στην αντίστοιχη εκστρατεία φόβου: ότι αν βγει ο ΣΥΡΙΖΑ δε θα καταβληθεί η δόση, δε θα πληρωθούν μισθοί και συντάξεις και θα καταρρεύσουν οι τράπεζες, θα χαθούν καταθέσεις, ότι η χώρα θα «ξεμείνει» από βασικά αγαθά. Τελικά, όπως υπενθύμισε και ο Αλ. Τσίπρας μιλώντας στο Ηράκλειο, η δόση δεν κατεβλήθη ούτε τον Ιούλη, ούτε τον Αύγουστο, ούτε το Σεπτέμβρη, αλλά 7 μήνες μετά και μάλιστα σε δύο κομμάτια και τίποτα δε συνέβη. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, προειδοποίησε όσους επιλέγουν να παίξουν με τη σταθερότητα της χώρας ότι θα πληρώσουν βαρύ τίμημα. «Θα αποδοθούν ευθύνες, όχι μόνο πολιτικές» τόνισε.

Πρέπει, πάντως, να θεωρείται δεδομένο ότι η συντονισμένη εκστρατεία τρομοκράτησης, που θυμίζει ψυχολογικές επιχειρήσεις εκφοβισμού (για οικονομική κατάρρευση λόγω πολιτικής αστάθειας) και δαιμονοποίησης (του «εξτρεμιστή» ΣΥΡΙΖΑ), θα κορυφωθεί πριν την τρίτη ψηφοφορία για ΠτΔ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου