Τετάρτη 17 Δεκεμβρίου 2014

Ευρωβαρόμετρο: Δεν εμπιστεύεται την κυβέρνηση το 89% των Ελλήνων

Οι πλέον απαισιόδοξοι Ευρωπαίοι ως προς τις προοπτικές της οικονομίας και του νοικοκυριού τους είναι οι Έλληνες, σύμφωνα με την έρευνα του Ευρωβαρόμετρου που πραγματοποιήθηκε στα κράτη-μέλη της Ε.Ε. τον Νοέμβριο, για λογαριασμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Μάλιστα, ο βαθμός απαισιοδοξίας των Ελλήνων παρουσιάζει επιδείνωση, σε σχέση με την προηγούμενη έρευνα που διεξήχθη τον Ιούνιο.
Αναλυτικότερα, το 75% των Ελλήνων και το 32% των Ευρωπαίων χαρακτηρίζουν «κακή έως πολύ κακή» την κατάσταση του νοικοκυριού τους. Χαρακτηριστικό είναι ότι σε σχέση με το προηγούμενο Ευρωβαρόμετρο οι αρνητικές απαντήσεις στην Ελλάδα αυξήθηκαν κατά 8% και στην Ε.Ε. κατά 1%.
Σχετικά με την απασχόληση, 98% των Ελλήνων (αμετάβλητο σε σχέση με το προηγούμενο Ευρωβαρόμετρο), χαρακτηρίζουν την κατάσταση «κακή» ενώ ο μέσος όρος στην Ε.Ε. είναι 73% (-1%). Οι Έλληνες χαρακτηρίζουν «κακή» την επαγγελματική τους κατάσταση σε ποσοστό 53% (+5%), ενώ 25% (-5%) εμφανίζονται ικανοποιημένοι. Αντίθετα, στην Ε.Ε. υπερτερούν σαφώς με 56% (+0%) οι θετικές απαντήσεις έναντι 26% (+0%) των αρνητικών.

Στην ερώτηση σε ποια κατεύθυνση κινείται η χώρα, 77% (+7%) απάντησαν ότι η Ελλάδα ακολουθεί λάθος δρόμο, ενώ μόνο 10% (-5%) πιστεύουν ότι κινείται στη σωστή κατεύθυνση. Στην Ε.Ε., 26% (-2%) θεωρούν ότι τα πράγματα οδεύουν σε σωστή κατεύθυνση και 49% (+2%) σε λάθος.

Επίσης, σε ερώτηση για το πώς προβλέπουν την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας τους επόμενους 12 μήνες, 14% (-3 μονάδες από την τελευταία δημοσκόπηση) θεωρούν ότι θα είναι καλύτερη, ενώ 55% (+6% μονάδες) υποστηρίζουν το αντίθετο.

Για την οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού το επόμενο έτος, 11% (-1 μονάδα) υποστηρίζουν ότι θα είναι καλύτερη και 46% (+8 μονάδες) χειρότερη, ενώ όσον αφορά την απασχόληση το επόμενο έτος, 14% (-2%) προβλέπουν βελτίωση και 57% (+6%) επιδείνωση της κατάστασης.

Ιεραρχώντας τα δύο σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα σήμερα, οι Έλληνες σε ποσοστό 60% κατατάσσουν πρώτη την ανεργία, ενώ δεύτερη με 46% έρχεται η οικονομία.

Δεν εμπιστεύεται την κυβέρνηση το 89% των Ελλήνων

Εξάλλου, εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση έχει μόλις το 11% των ερωτηθέντων (μείωση 5 μονάδων σε σχέση με τον Ιούνιο), ενώ 89% απαντούν αρνητικά (αύξηση κατά 5 μονάδες των αρνητικών απαντήσεων). Στην Ε.Ε., 29% (+2%) έχουν εμπιστοσύνη στην κυβέρνησή τους και 65% (-3%) όχι.

Σε ό,τι αφορά τα πολιτικά κόμματα, 91% (0%) των ερωτηθέντων στην Ελλάδα δηλώνουν ότι δεν έχουν εμπιστοσύνη και 8% (-1%) απαντούν θετικά. Επίσης, εμπιστοσύνη στη Βουλή δηλώνουν ότι έχουν 14% (-2%) των Ελλήνων και στις δημόσιες περιφερειακές και τοπικές αρχές 21% (-10%). Εξάλλου, 19% (-1%) των Ελλήνων δηλώνουν ικανοποιημένοι από τον τρόπο λειτουργίας της Δημοκρατίας στη χώρα και 81% (+1%) δυσαρεστημένοι. Στην Ε.Ε., τα αντίστοιχα ποσοστά είναι 50% και 48%.

Τέλος, το 89% (-6%) των Ελλήνων και το 87% (-1%) των πολιτών στην Ε.Ε. υποστηρίζουν την ανάγκη να υπάρξουν μεταρρυθμίσεις στη χώρα τους, ενώ 60% των Ελλήνων και 76% των Ευρωπαίων θεωρούν ότι πρέπει να υπάρξουν μέτρα για περιορισμό ελλειμμάτων και χρέους.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου