Παρασκευή 12 Δεκεμβρίου 2014

Πρώην στέλεχος ΔΝΤ: "Το χρέος της Ελλάδας έπρεπε να έχει διαγραφεί από το 2010"

Το ελληνικό χρέος έπρεπε να έχει διαγραφεί το 2010 εκτιμά η πρώην αναπληρώτρια διευθυντής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ Σούζαν Σάντλερ, σε συνέντευξή της στην εφημερίδα "Κουρίρ" της Αυστρίας.
Το πρώην στέλεχος του ΔΝΤ τονίζει χαρακτηριστικά ότι :"Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα έπρεπε να είχε επιμείνει αμέσως, από το καλοκαίρι του 2010, στη διακοπή από την Αθήνα της αποπληρωμής παλιού χρέους και στη διαπραγμάτευση με όλους τους δανειστές μιας διαγραφής χρέους».
Σύμφωνα με την ίδια το ΔΝΤ δεν ακολούθησε τους κανόνες του και προχώρησε στο πρόγραμμα βοήθειας, υποκύπτοντας σε πολιτικές πιέσεις.
Υπάρχει δε με την ίδια υπάρχει ο κίνδυνος απότομης μεταστροφής της διάθεσης των αγορών

Η υπαναχώρηση αυτή του ΔΝΤ έγινε σύμφωνα με την Σούζαν Σάντλερ σε μια περίοδο που οι προβλέψεις για την Ελλάδα ήταν υπέρ του δέοντος αισιόδοξες.

Το πρώην στέλεχος του ΔΝΤ επισημαίνει ότι η διαγραφή του χρέους θα ξεδιάλυνε νωρότερα τηνν κατάσταση ενώ τώρα η καθυστέρηση επιβαρύνει περισσότερο την ήδη δεινή οικονομική κατάσταση της χώρας.
Η Σούζαν Σάντλερ τονίζει ακόμα ότι έχει αμφιβολίες για το αν η Ελλάδα θα μπορέσει να αντέξει σε βάθος χρόνου το τεράστιο χρέος μιας και για να αντέξει πρέπει να σημειώνει επί σειρά ετών μεγάλους ρυθμούς ανάπτυξης και πλεονάσματα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου