Τετάρτη 19 Νοεμβρίου 2014

Με καταλήψεις απαντούν οι φοιτητές στις προκλητικές προτάσεις Φορτσάκη

Χωρίς κανένα δισταγμό, χωρίς αιδώ, στον απόηχο της ωμής αστυνομικής βίας την 17η Νοέμβρη, η πρυτανεία του Πανεπιστημίου Αθηνών ανακοίνωσε ουσιαστικά την πρόθεση να διαλύσει τους φοιτητικούς Συλλόγους - Σε κατάληψη στην κοσμητεία Επιστημών Υγείας και στο οικονομικό Τμήμα της Νομικής Σχολής του ΕΚΠΑ, προχώρησαν φοιτητές των τμημάτων αντιδρώντας στις προτάσεις Φορτσάκη - Υπό κατάληψη και η πρυτανεία του Πολυτεχνείου, ως αντίδραση στα λοκάουτ, τις πρόσφατες συγκρούσεις των ΜΑΤ με φοιτητές αλλά και την πολιτική της κυβέρνησης για την Παιδεία. Τελευταίες εξελίξεις: Υπό κατάληψη τελεί το κτίριο διοίκησης του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου από ομάδα φοιτητών. Επίσης, κατάληψη στην κοσμητεία Επιστημών Υγείας πραγματοποιούν από το πρωί της Τετάρτης φοιτητές, ενώ το απόγευμα σε κατάληψη στο Οικονομικό Τμήμα της Νομικής Σχολής του ΕΚΠΑ, προχώρησε ομάδα φοιτητών του τμήματος.

Αναλυτικά τα σχέδια Φορτσάκη:

Ο λόγος; Οι "θλιβεροί δήθεν απόγονοι των αγωνιστών του Πολυτεχνείου", σύμφωνα με την ανακοίνωση της Πρυτανείας, που συμβαίνει να... υποβαθμίζουν το δημόσιο και δημοκρατικό χαρακτήρα του πανεπιστημίου! Στα όρια του κυνισμού, η ανακοίνωση της πρυτανείας του ΕΚΠΑ ήρθε να δικαιολογήσει τα ανοιγμένα από τα ΜΑΤ κεφάλια των φοιτητών που δέχτηκαν επίθεση την προηγούμενη Πέμπτη, κατόπιν παραγγελίας του Θ. Φορτσάκη.

Ήδη από το βράδυ της Τετάρτης, κλούβες και διμοιρίες απέκλεισαν τον προαύλιο χώρο της Νομικής σχολής και της Πρυτανείας, κάνοντας ουσιαστικά lock-out για να εμποδίσουν τις καταλήψεις ενόψει της επετείου της 17ης Νοέμβρη.

Υπογραμμίζοντας, λοιπόν, τις... επιτυχίες των προηγούμενων ημερών, η Πρυτανεία ανακοινώνει πως προς αποφυγή των καταλήψεων "οι πρυτανικές αρχές του ΕΚΠΑ θα εισηγηθούν προς τις επί μέρους Σχολές την περιοδική διεξαγωγή ηλεκτρονικών δημοψηφισμάτων κατά Τμήματα, ώστε να δοθεί επιτέλους η δυνατότητα στην πλειοψηφία των φοιτητών/τριών να αποφασίζουν όλοι απευθείας ως προς την εκάστοτε διακοπή των μαθημάτων που ορισμένοι προτείνουν κι επιτήδεια επιβάλλουν", όπως τονίζεται χαρακτηριστικά.

Η Ιστορία που επαναλαμβάνεται είτε ως τραγωδία, είτε ως φάρσα

«Στον Μαρξ ανάγεται η περίφημη παρατήρηση ότι τα ιστορικά γεγονότα συμβαίνουν κάποτε σε πρώτη εκδοχή ως δράμα και σε δεύτερη ως φάρσα." Έτσι ξεκινά η ανακοίνωση της Πρυτανείας, αναφερόμενη στην... καρικατούρα του Πολυτεχνείου του '73 που επιχειρούν σήμερα οι φοιτητικές καταλήψεις.

Ωστόσο, μοιάζει εξαιρετικά επιτυχημένη η χρήση του τσιτάτου, καθώς η πρυτανική αρχή, αντί για τις κλούβες, τις διμοιρίες, την αστυνομική βία και τη σκληρή καταστολή, κοιτά το δάχτυλό της, το δάχτυλο που υπέδειξε πως ο τρόπος να τιμηθεί η επέτειος του Πολυτεχνείου, είναι μια καλή αναπαράσταση του... πνεύματος της επταετίας.

Από την πλευρά τους, οι φοιτητές δηλώνουν πως δεν διατίθενται να παραχωρήσουν τις δημοκρατικές τους διαδικασίες προς εξυπηρέτηση τόσο των πρυτανικών αρχών, όσο και της κυβέρνησης.

Ο Ιάσονας Καλαθάς, γραμματέας Σπουδάζουσας της Ν. ΣΥΡΙΖΑ, τονίζει: "Με τις δηλώσεις του μια μέρα μετά την επέτειο -και την καταστολή- της 17ης Νοέμβρη, συνεχίζει μια κατάσταση έντασης και αυταρχισμού που ξεκίνησε με το lock-out της προηγούμενης Πέμπτης. Πρόκειται ουσιαστικά για μια ριζική αμφισβήτηση της αντίστασης των φοιτητών, μιλά για μειοψηφίες που τρομοκρατούν. Βασικός πυλώνας αυτού του σκεπτικού, είναι πως θεωρεί τους φοιτητές εσωτερικό εχθρό, αμφισβητεί δε εκ βαθέων την δυνατότητά τους να συζητάνε, αφαιρεί το πεδίο της δημοκρατικής παρέμβασης. Η αντικατάσταση των συλλογικών οργάνων με ψηφοφορίες, σημαίνει διάλυση του συλλόγου, σημαίνει πως εξωθούν το φοιτητικό σώμα εκτός του κέντρου λήψης των αποφάσεων. Όπλο μας οι συλλογικές εργασίες, με δυναμική εμπλοκή όλων των φοιτητών".

"Δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία", μας λέει ο Νίκος Π., φοιτητής του ΕΚΠΑ και μέλος των ΕΑΑΚ. "Όλη αυτή η προσπάθεια κατάργησης της δημοκρατίας, ξεκίνησε με το νόμο Διαμαντοπούλου και μάλιστα βολεύει την κυβέρνηση, θέλουν τους νέους να μην παίρνουν αποφάσεις ώστε να επιτύχουν τον κατακερματισμό της γενιάς μας. Είναι αναγκαία συνθήκη γι' αυτούς σήμερα, αν το πετύχουν στα πανεπιστήμια να μας διασπάσουν, θα το καταφέρουν έπειτα και στους χώρους εργασίας κ.λπ. Αιχμή του δόρατος για εμάς, είναι η δημοκρατία. Θα πρέπει να προχωρήσουμε σε κινητοποιήσεις που καλούν σε παραίτηση Φορτσάκη. Δεν μπορεί να βρίσκεται ένας τέτοιος άνθρωπος εντός του πανεπιστημίου, να φύγει και αυτός και η κυβέρνηση και οποιοσδήποτε βρεθεί σε αντίστοιχη θέση και θελήσει να εφαρμόσει τα ίδια".


Σε ανακοίνωσή του το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών, αναφέρει "Καλούμε τους φοιτητές να καταδικάσουν τη νέα απαράδεκτη πρόταση της Πρυτανείας του ΕΚΠΑ! Με τη μαζική τους συμμετοχή στις γενικές συνελεύσεις των συλλόγων να σπάσουν στην πράξη την προσπάθεια περιορισμού των συνδικαλιστικών ελευθεριών που έχουν κατακτηθεί με θυσίες και αγώνες!Απαιτούμε από τους Κοσμήτορες των σχολών και τους Προέδρους των τμημάτων να πάρουν θέση καταδικάζοντας την συγκεκριμένη πρόταση."


Έτσι, με τους φοιτητές ξανά με το ένα πόδι στους δρόμους, ο κ. Φορτσάκης θα πρέπει να αναρωτηθεί ποιο, τελικά, είναι το φάντασμα που πλανιέται πάνω απ' το κεφάλι του. Οπωσδήποτε, πάντως, δεν είναι η μνήμη των αγωνιστών του '73...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου