Κυριακή 23 Νοεμβρίου 2014

Σκουριές: Δακρυγόνα και κρότου λάμψης κατά των διαδηλωτών

Με δακρυγόνα και κρότου λάμψης αντιμετώπισαν τα ΜΑΤ τους διαδηλωτές έξω από το εργοτάξιο στις Σκουριές - Ακολούθησαν αλλεπάλληλες επιθέσεις και κυνηγητό στο δάσος, στη γνώριμη εικόνα καταστολής κατά του κινήματος ενάντια στην εξόρυξη χρυσού. (Δεν είναι ομίχλη, ούτε σύννεφα βροχής, είναι δακρυγόνα και χημικά - φωτογραφία του @ptsiaras
Συνεχής ενημέρωση από την κινητοποίηση (παρακάτω το κάλεσμα) από alterhess.gr
16:05: Αποχωρούν συγκροτημένα οι διαδηλωτές με αμάξια και λεωφορεία. Ολοκληρώνεται η κινητοποίηση
15:20 Οι διαδηλωτές άρχισαν να αποχωρούν οργανωμένα με αργές όμως διαδικασίες . Τα ΜΑΤ παραμένουν.
15:05 Αφού καθάρισε η ατμόσφαιρα από τα δακρυγόνα, οι διαδηλωτές παραμένουν σχετικά κοντά στα παρατεταγμένα ΜΑΤ (από @noparticula).
14.45 Ο κόσμος προσπαθεί να παραμείνει στο βουνό φωνάζοντας συνθήματα και δίνοντας μάχη με την αστυνομία. Οι επιθέσεις με χημικά είναι συνεχείς.
14:35 Αλλεπάλληλες επιθέσεις από τα ΜΑΤ στους διαδηλωτές με τεράστιες ποσότητες χημικών. Σε εξέλιξη ανθρωποκυνηγητό μέσα στο δάσος, όπως ανέφερε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο η Μαρία Τάσιου που συμμετέχει στην κινητοποίηση.



14:20 Όπως αναφέρει ο @noparticula, διαδηλωτής μεταφέρεται στο νοσοκομείο με αναπνευστικά προβλήματα από τα ισχυρά δακρυγόνα. Έπεσαν πολλά χημικά σε πλαγιές και μέσα στο πλήθος. Τα ΜΑΤ παραμένουν στην είσοδο του εργοταξίου.

14:05 Νέα απρόκλητη επίθεση από τα ΜΑΤ με χημικά και κρότου λάμψης

13:50 Πολλοί διαδηλωτές αναφέρουν ζαλάδα και τρέμουλο στα πόδια (από@noparticula).



13:40 Οι διαδηλωτές, αφού οπισθοχώρησαν λόγω δακρυγόνων, επανήλθαν με συνθήματα μπροστά στην είσοδο του εργοταξίου.

13:30 Δακρυγόνα & κρότου λάμψης από τα ΜΑΤ στους διαδηλωτές έξω από το εργοτάξιο στις Σκουριές. Οι διαδηλωτές δέχτηκαν επίθεση με το που πλησίασαν την είσοδο του εργοταξίου.

13:20 Στις Σκουριές οι διαδηλωτές:





12:50 Ξεκίνησε η αυτοκινητοπομπή από τον κόμβο της Μεγάλης Παναγιάς προς τον Κάκκαβο.

12:00 Στο Χοροστάσι της Μεγάλης Παναγιάς έχει συγκεντρωθεί κόσμος για το κάλεσμα που έχουν κάνει οι Επιτροπές Αγώνα Χαλκιδικής και Θεσσαλονίκης ενάντια στην εξόρυξη Χρυσού για πορεία προς το βουνό Κάκκαβος. Οι προσυγκεντρώσεις στην Ιερισσό και τη Μεγάλη Παναγιά ήταν στις 10:30. Ήδη έχει μαζευτεί κόσμος και συνεχίζουν να προσέρχονται λεωφορεία και αυτοκίνητα με διαδηλωτές από την Κομοτηνή, την Αλεξανδρούπολη, τη Θεσσαλονίκη και τα χωριά της Βορειοανατολικής Χαλκιδικής (πηγή:alterthess.gr).





Το κάλεσμα από το Συντονιστικό Φορέων και Συλλόγων Σταγείρων-Ακάνθου ενάντια στην εξόρυξη χρυσού:

Τα νερά μας χάνονται κάθε λεπτό που η Eldorado καταστρέφει το βουνό. Το δάσος καταστρέφεται με κάθε δέντρο που κόβεται, κάθε δρόμο που ανοίγεται. Το ρέμα του Καρατζά θυμίζει σεληνιακό τοπίο. Στις Σκουριές το εργοστάσιο κατασκευάζεται και το open pit ανοίγεται. Τα φράγματα δε θ΄αργήσουν να κατασκευαστούν.

Αν όχι εμείς, ποιος;

Δεν αναθέτουμε αρμοδιότητες. Δεν αποποιούμαστε την ευθύνη μας. Εμείς θα σταματήσουμε την καταστροφή του τόπου. Εμείς που βλέπουμε καθημερινά να καταστρέφεται το βουνό στο οποίο οφείλουμε τη ζωή μας. Όλοι εμείς που εδώ και χρόνια αγωνιζόμαστε. Όλοι εμείς που στεκόμαστε αλληλέγγυοι σ’ έναν δίκαιο αγώνα, γιατί είναι και δικός μας αγώνας.

Για όλους εμάς, το αντάμωμα στον Κάκαβο δεν είναι απλά μια πορεία. Διεκδικούμε τη Γη μας και την Ελευθερία μας. Εμείς θα προστατέψουμε τις ζωές μας. Εμείς θα τους σταματήσουμε. Η 23 του Νοέμβρη είναι αυτή η ημέρα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου