Παρασκευή 28 Νοεμβρίου 2014

Με “ΘΑ” και φανφάρες δεν καθαρίζεται η Πελοπόννησος

Στα λόγια η Πελοπόννησος αναδείχθηκε και πάλι η πιο καθαρή Περιφέρεια της χώρας, που δεν αντιμετωπίζει το παραμικρό πρόβλημα στη διαχείριση των απορριμμάτων και όλα έχουν δρομολογηθεί... Ακούγοντας κάποιος στην προχθεσινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου τον περιφερειάρχη κ. Π. Τατούλη και την αντ΄ αυτού κ. Ντίνα Νικολάκου να απαντούν στην επερώτηση της παράταξης “Πελοπόννησος Πρώτα” για την αποκατάσταση των Χώρων Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Αποβλήτων (ΧΑΔΑ) και την ενδιάμεση φάση διαχείρισης των απορριμμάτων, θα αποκόμιζε την εντύπωση ότι όλα όσα τραγικά βιώνουν μεγάλοι δήμοι, όπως η Τρίπολη και η Ερμιονίδα, είναι... οφθαλμαπάτη. Πώς τα εξοντωτικά πρόστιμα εκατομμυρίων ευρώ που ετοιμάζεται να ανακοινώσει το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο στις 2 Δεκεμβρίου μπορεί να αφορούν όλη την υπόλοιπη χώρα, αλλά σε καμία περίπτωση την... πεντακάθαρη και απαλλαγμένη από χωματερές, Πελοπόννησο.

Το λαμπερό δίδυμο της Περιφερειακής αρχής επιδόθηκε για άλλη μια φορά στα μεγάλα λόγια, για το “πρωτοποριακό” έργο της ΤΕΡΝΑ, που όλο υπογράφεται και συμβασιοποιείται, ενώ ξέρουμε ότι παραμένει “στον αέρα”. Δεν παρουσίασαν το παραμικρό συγκεκριμένο στοιχείο για το πώς αντιμετωπίζεται αυτή τη στιγμή στην πράξη το οξυμμένο πρόβλημα της διαχείρισης των στερεών αποβλήτων. Προκειμένου να καλύψουν την αδυναμία τους, μετέθεταν συνεχώς τις ευθύνες στους Δήμους ή στο ΥΠΕΚΑ. Την διαχείριση της “ενδιάμεσης περιόδου” μέχρι υποτίθεται να υλοποιηθεί το μεγαλεπήβολο σκάνδαλο της ΤΕΡΝΑ, ΘΑ την αναλάβει η εταιρία, όταν όμως ΘΑ υπογραφεί η σύμβαση. Τα έργα αποκατάστασης των 77 ΧΑΔΑ της Πελοποννήσου ΘΑ δημοπρατηθούν το επόμενο διάστημα και ΘΑ ολοκληρωθούν τον επόμενο χρόνο. Όλα αυτά τα “θα” ήταν οι μοναδικές συγκεκριμένες αναφορές της Περιφερειακής διοίκησης Τατούλη. Η αναθεώρηση του Περιφερειακού Σχεδιασμού που είναι προϋπόθεση για την υπογραφή της σύμβασης και αυτή ΘΑ έρθει στο επόμενο διάστημα .

Είναι πλέον προφανές ότι αυτές οι μελλοντολογικές φανφάρες αναγκάζουν μέχρι και το ΥΠΕΚΑ να σημάνει “κόκκινο συναγερμό” στους Δήμους της Πελοποννήσου, μήπως και οι Δημοτικές αρχές, έστω την ύστατη ώρα, καταφέρουν να καλύψουν την πλήρη ανεπάρκεια της διοίκησης της Περιφέρειας.


Επισημαίνουμε επίσης ότι είμαστε αντίθετοι στις τελευταίες σπασμωδικές κινήσεις του ΥΠΕΚΑ, που με πρόσφατο σχέδιο νόμου και (συγκεκριμένα το άρθρο 17) παρεμβαίνει στην τοπική αυτοδιοίκηση προσπαθώντας να ελέγξει τους Περιφερειακούς Σχεδιασμούς Διαχείρισης Απορριμμάτων, διατηρώντας το ίδιο τον τελευταίο λόγο. Κι αυτό, ενώ το ίδιο το Υπουργείο μόλις τον περασμένο Απρίλιο είχε ανακοινώσει άρον – άρον την ανάγκη «επικαιροποίησης» των ΠΕΣΔΑ από τους κατά τόπους Φορείς Διαχείρισης. Η νομοθετική αυτή πρωτοβουλία αποτελεί ωμή παρέμβαση στην αυτοδιοίκηση και στοχοποιεί Περιφέρειες, όπως αυτή της Αττικής, όπου σχεδιάζεται ένας εναλλακτικός τρόπος διαχείρισης των απορριμμάτων, φιλικός περιβαλλοντικά, σύμφορος για τους πολίτες ενάντια στην εξυπηρέτηση εταιρικών συμφερόντων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου