Σάββατο 18 Οκτωβρίου 2014

Πάνω από 30.000 τα θύματα trafficking στην Ευρώπη


... μεταξύ 2010 και 2012...
Κάθε χρόνο στις 18 Οκτωβρίου λαμβάνει χώρα η Πανευρωπαϊκή Ημέρα κατά της Εμπορίας Ανθρώπων (EU Anti-Trafficking Day), με πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για να αναδείξει την ανάγκη για πιο αποτελεσματικά μέτρα...
στην πρόληψη και καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων, ενός από τα ειδεχθέστερα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.
Η εμπορία ανθρώπων, γνωστή και με τον αγγλικό όρο trafficking, έχει ως αντικείμενα κυρίως την εξαναγκαστική εργασία στην ιδιωτική οικονομία, τη σεξουαλική εκμετάλλευση και την αφαίρεση οργάνων και ιστών του σώματος. Είναι μια διεθνοποιημένη επικερδής επιχείρηση, με τζίρο 24 δισεκατομμυρίων ευρώ τον χρόνο.
Πάνω από 30.000 άνθρωποι έπεσαν θύματα εμπορίας στην ΕΕ μεταξύ 2010 και 2012, σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που παρουσίασε χτες στις Βρυξέλλες, η απερχόμενη επίτροπος μετανάστευσης και εσωτερικών υποθέσεων, Σεσίλια Μάλμστρεμ, με αφορμή τη σημερινή ημέρα κατά της εμπορίας ανθρώπων.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η Επιτροπή, μεταξύ 2010 και 2012 οι αρχές των κρατών-μελών κατέγραψαν 30.126 θύματα εμπορίας, εκ των οποίων το 80% είναι γυναίκες, το 20% άνδρες και το 16% παιδιά.
Επίσης, πάνω 1.000 παιδιά στην ΕΕ έχουν πέσει θύματα σεξουαλικής εκμετάλλευσης.

Τα ίδια στοιχεία αναφέρουν ότι τα θύματα σεξουαλικής εκμετάλλευσης είναι στη μεγάλη τους πλειονότητα γυναίκες (96%), ενώ τα θύματα εργασιακής εκμετάλλευσης είναι ως επί το πλείστον άνδρες (71%).

Η ευρωπαϊκή οδηγία για την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων -σύμφωνα με όσα είπε η Σ. Μάλμστρεμ- έχει βελτιώσει τη δυνατότητα των κρατών μελών να διώκουν τους δράστες με δυνατότητα δίωξης των υπηκόων της ΕΕ για εγκλήματα που διαπράττονται σε άλλες χώρες. Μεταξύ 2010-2012 τα κράτη-μέλη ανέφεραν στην Επιτροπή 8.500 διώξεις για θέματα εμπορίας ανθρώπων και 3.786 καταδίκες.

Το 65% των καταγεγραμμένων θυμάτων εμπορίας είναι πολίτες της ΕΕ.

 από nonews-NEWS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου