Πέμπτη 16 Οκτωβρίου 2014

ΤΡΙΤΗ ΜΕΡΑ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗΣ (-2,2%) ΣΤΟ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ !

ΣΤΑ ΥΨΗ Η ΑΠΟΔΟΣΗ ΤΩΝ ΔΕΚΑΕΤΩΝ ΚΡΑΤΙΚΩΝ ΟΜΟΛΟΓΩΝ (8,9) ! Η ΧΩΡΑ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΜΙΑ ΝΕΑ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ Για τρίτη ημέρα συνεχίζεται η κατολίσθηση του Χρηματιστηριακού δείκτη, με τις απώλειες για το τριήμερο να ξεπερνούν αθροιστικά το 13%. Αυτήν την ώρα, ο Γενικός Δείκτης στο Χρηματιστήριο Αθηνών (ΧΑΑ) καταγράφει νέες απώλειες της τάξης του 2,22%, με το δείκτη να προσγειώνεται στις 896 μονάδες. Υπενθυμίζεται ότι την Τετάρτη (15/10), η πτώση έφθασε ενδοσυνεδριακά το 10% για να περιοριστεί προς το τέλος των συναλλαγών με την αγορά να κλείνει στα χαμηλότερα επίπεδα από τα τέλη Ιουλίου του 2013.Η συνεχιζόμενη πτώση του δείκτη συνοδεύεται από νέα εκτόξευση της απόδοσης για τα δεκαετή ελληνικά ομόλογα του δημοσίου, η οποία ξεπέρασε το 8,6%, επιτόκιο απαγορευτικό για οποιαδήποτε σκέψη κρατικής προσφυγής στις αγορές για άντληση ρευστότητας.

Παρά το μήνυμα στήριξης της Κομισιόν προς την Ελλάδα,η απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου σκαρφάλωσε σήμερα κοντά στο 9%, συνεχίζοντας το ράλι των τελευταίων ημερών. Σύμφωνα με τοBloomberg, η απόδοση του 10ετούς τίτλου αυξήθηκε κατά 109 μονάδες βάσης στο 8,94% στις 14:25(ώρα Ελλάδος), σημειώνοντας τη μεγαλύτερη άνοδο από τον Ιούλιο του 2012. Η απόδοση άγγιξε πρόσκαιρα και το 8,995%, που είναι το υψηλότερο επίπεδο από τις 30 Ιανουαρίου. Την ίδια ώρα, η απόδοση των 10ετών γερμανικών τίτλων μειώθηκε κατά μία μονάδα βάσης στο 0,75%, έχοντας φθάσει και στο 0,715% που είναι το χαμηλότερο επίπεδο από το 1989 που συγκεντρώνει τα στοιχεία αυτά το Bloomberg. «Καθώς η τετραήμερη υποχώρηση των ελληνικών τίτλων ώθησε τις αποδόσεις τους στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο, η τάση των πωλήσεων άρχισε να μεταδίδεται σε χώρες, όπως η Ιρλανδία και η Πορτογαλία, και ακόμη σε μεγαλύτερες χώρες, όπως η Γαλλία», αναφέρει σε δημοσίευμά του το Bloomberg.

Η ΧΩΡΑ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΜΙΑ ΝΕΑ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ

Η κρίση στο ΧΑΑ και η δραματική άνοδος στα επιτόκια των ελληνικών ομολόγων δεν οφείλονται μόνο στα αρνητικά διεθνή οικονομικά (και όχι μόνο) δεδομένα ή σε επιμέρους ανοικτές εκκρεμότητες, όπως η ανησυχία για τα stress test των τραπεζών.

Πολιτικοί και οικονομικοί αναλυτές υπογραμμίζουν ότι οι λεγόμενες αγορές εκφράζουν με τις αρνητικές υπεραντιδράσεις τους τη βαθιά ανησυχία τους απέναντι στην προϊούσα κατάρρευση της κυβέρνησης και στα έωλα σχέδιά της για απεμπλοκή της χώρας από νέο μνημόνιο αλλά και δείχνουν "πρόωρα" τα δόντια τους απέναντι στο ενδεχόμενο να ακολουθήσει την απομάκρυνση της κυβέρνησης Σαμαρά - Βενιζέλου μια κυβέρνηση της Αριστεράς με επίκεντρο το ΣΥΡΙΖΑ.

Αν παλιότερα το σύστημα είχε ως ύστατο καταφύγιο "διάσωσής" του το στρατό και τις επεμβάσεις του, σήμερα το "μαντρόσκυλο" του συστήματος είναι οι "αγορές", που απειλούν με οικονομική ασφυξία τις χώρες που δεν διαθέτουν "σταθερότητα" για τις κερδοσκοπικές αποδόσεις τους ή ακόμα χειρότερα "παρεκτρέπονται" και δεν "πειθαρχούν" στις συστημικές στρατηγικές τους.

Είναι σαφές ότι στο επόμενο τετράμηνο μέχρι τις ημερομηνίες εκλογής Προέδρου Δημοκρατίας η χώρα εισέρχεται σε μια ρευστή μεταβατική περίοδο με έντονες αντιπαραθέσεις και ζωηρά τα κρισιακά φαινόμενα.

Στο πλαίσιο αυτό η Αριστερά ή τουλάχιστον οι δυνάμεις της που είναι σε επαφή με τις επίκαιρες προκλήσεις, επωμίζονται ευθύνες ειδικού ποιοτικού βάρους προκειμένου να απαντήσουν θετικά στην ανάγκη διεξόδου από την πολιτική και οικονομική κρίση. Ειδικότερα, η Αριστερά, πέραν των άλλων, χρειάζεται μια μεγάλη πολιτική, οργανωτική και κινηματική προετοιμασία και αντεπίθεση για να αντιμετωπίσει τις αντιδράσεις σε βάρος της και την "αποσταθεροποίηση" της χώρας, που θα επιχειρήσουν, στο ενδεχόμενο κυβέρνησης της Αριστεράς, να προκαλέσουν οι αγορές.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΚΕΜΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου