Τρίτη 30 Σεπτεμβρίου 2014

Χιλιάδες διαδηλωτές παραμένουν στους δρόμους στο Χονγκ Κονγκ - Ζητούν παραίτηση Λιουνγκ ως την Τετάρτη

Παραμένουν στους δρόμους του Χονγκ Κονγκ δεκάδες χιλιάδες κόσμου, που διαδηλώνουν υπέρ της Δημοκρατίας. Αποκλεισμένοι δρόμοι και η οικονομική ζώνη. Στους δρόμους ξημερώθηκαν δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές στο Χονγκ Κονγκ, που διαδηλώνουν υπέρ της Δημοκρατίας. Παραμένουν τους κεντρικούς δρόμους κρατώντας αποκλεισμένη την οικονομική ζώνη της περιοχής. Κατά τη διάρκεια της νύχτας δεν ξέσπασαν συγκρούσεις μεταξύ των φοιτητών και της αστυνομίας και η διαδήλωση συνεχίστηκε ειρηνικά.Οι επικεφαλείς του κινήματος των φοιτητών απείλησαν μάλιστα ότι θα επεκτείνουν τις διαδηλώσεις εάν η κυβέρνηση δεν συμμορφωθεί με τα αιτήματά τους μέχρι την Τετάρτη.
Σε σύντομη ανακοίνωσή του, το κίνημα Occupy Central έθεσε διορία μέχρι την 1η Οκτωβρίου στον κυβερνήτη της πόλης να θέσει σε κίνηση διαδικασίες για ενίσχυση της δημοκρατίας και να παραιτηθεί.
Η ανακοίνωση περιορίστηκε στο ότι θα ανακοινώσει «νέο σχέδιο κινητοποιήσεων πολιτικής ανυπακοής» την ίδια ημέρα. Οι διαμαρτυρίες, που είχαν ξεκινήσει το καλοκαίρι αλλά έχουν φτάσει στο ζενίθ τους την τελευταία εβδομάδα, γίνονται με καθιστικές διαμαρτυρίες που καταλαμβάνουν κεντρικούς δρόμους ή κυβερνητικά κτίρια.

Την Τετάρτη, 1η Οκτωβρίου, εορτάζεται στην Κίνα η Εθνική Ημέρα. Η αργία καθιστά πιθανότερη τη μεγαλύτερη προσέλευση διαδηλωτών στους δρόμους.

Πρόκειται για τις μεγαλύτερες ταραχές στο Χονγκ Κονγκ από το 1997, τότε που είχε περάσει υπό την κηδεμονία της Κίνας.

Οι διαδηλωτές είναι μαθητές, φοιτητές κα υποστηρικτές του κινήματος υπέρ της Δημοκρατίας με την ονομασία Occupy Central και διαμαρτύρονται για την απόφαση της κινεζικής κυβέρνησης να μην επιλέξουν οι ψηφοφόροι τους υποψήφιους στις τοπικές εκλογές που θα γίνουν το 2017.

Το χαρακτηριστικό των διαδηλωτών είναι οι ομπρέλες που κρατούν, οι χειρουργικές μάσκες, τα γυαλιά του σκι και η μεμβράνη για τρόφιμα με την οποία τυλίγουν το πρόσωπο.



Την "πλήρη" υποστήριξή του στην κυβέρνηση του Χονγκ Κονγκ δήλωσε ότι παρέχει το Πεκίνο, για την αντιμετώπιση των "παράνομων" διαδηλώσεων στην πρώην βρετανική αποικία και νυν κινεζική επαρχία.

«Στηρίζουμε πλήρως την κυβέρνηση της Ειδικής Αυτόνομης Περιφέρειας του Χονγκ Κονγκ για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα των παράνομων δραστηριοτήτων» οι οποίες συνδέονται με τις διαδηλώσεις, δήλωσε η εκπρόσωπος της κινεζικής διπλωματίας Χούα Σουνγίνγκ.

«Ορισμένες χώρες έκαναν δηλώσεις σχετικά», δήλωσε η Κινέζα εκπρόσωπος πριν προσθέσει ότι «οι υποθέσεις του Χονγκ Κονγκ αποτελούν εσωτερικές υποθέσεις της Κίνας. Καλούμε μετ' επιτάσεως τα εξωτερικά μέρη σε αυτοσυγκράτηση και να μην εμπλακούν με οποιονδήποτε τρόπο».





Το Λονδίνο, σε ανακοίνωση του Φόρεϊν Όφις, ζήτησε την έναρξη "εποικοδομητικών" συνομιλιών οι οποίες να οδηγήσουν σε "αισθητές προόδους προς τη δημοκρατία". Η Ουάσινγκτον κάλεσε τις αρχές του Χονγκ Κονγκ να επιδείξουν "αυτοσυγκράτηση" και "τους διαδηλωτές να εκφρασθούν με ειρηνικό τρόπο", σύμφωνα με εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου