Τρίτη 23 Σεπτεμβρίου 2014

Στο Βερολίνο χωρίς "μπαμπούλα"

Το μόνο που απομένει στον Σαμαρά είναι να εκλιπαρήσει για "διευκολύνσεις", ώστε να επιτύχει να μετατρέψει τη συντριβή σε βαριά εκλογική ήττα. Στο εξωτερικό ο Σαμαράς διαβεβαιώνει ότι διαθέτει τους 180 βουλευτές για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, με στόχο να αποσπάσει κάποια δημόσια υποστήριξη για κάποιου είδους ρύθμιση του χρέους. Και στο εσωτερικό υποστηρίζει ακριβώς το αντίθετο: ότι έχει τη ρύθμιση, αλλά χρειάζεται να πετύχει την εκλογή Προέδρου, ώστε να επικυρωθεί πολιτικά η απόφαση του διεθνούς παράγοντα.Αυτή η διγλωσσία, βεβαίως, δεν παραπλανά ούτε τον ελληνικό λαό ούτε την τρόικα. Η Μέρκελ γνωρίζει ότι το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, με την πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ να διευρύνεται, μάλιστα, σε όλες τις δημοσκοπήσεις, οδηγεί τον Σαμαρά σε εκλογική συντριβή. Χωρίς εσωτερικό πολιτικό κύρος, χωρίς λαϊκή στήριξη, ο Σαμαράς και ο Βενιζέλος μοιάζουν με άψυχες μαριονέτες στο θέατρο των πιστωτών.

Το μόνο που απομένει στον Σαμαρά είναι να εκλιπαρήσει για "διευκολύνσεις", ώστε να επιτύχει να μετατρέψει τη συντριβή σε βαριά εκλογική ήττα. Το νέο σενάριο, για τη σημερινή συνάντηση στο Βερολίνο, αφορά στην αναβολή και όχι τη ματαίωση μέτρων, όπως οι ομαδικές απολύσεις, το ξεπάγωμα των πλειστηριασμών και οι νέες ανατροπές στο ασφαλιστικό. Στον διάκοσμο της σημερινής συνάντησης ανεμίζουν κορδέλες προπαγάνδας, ότι η τρόικα φεύγει, στο τέλος του έτους, και το Μνημόνιο καταργείται. Είναι τόση η προπαγανδιστική υποκρισία, ώστε ταυτοχρόνως η κυβέρνηση προχωρεί στην εφαρμογή συμφωνημένων μνημονιακών μέτρων. Ενώ μιλούν για τέλος της τρόικας, αναζητούν μια δανειακή χρηματοδότηση, της μιας ή της άλλης μορφής. Χωρίς, μάλιστα, να ζητούν μείωση του χρέους, το ήδη δυσθεώρητο χρέος συνεχίζει την ανοδική πορεία του.

Αυτό που δεν έχουν αντιληφθεί ο Σαμαράς και ο Βενιζέλος είναι πως ο "μπαμπούλας ΣΥΡΙΖΑ" δεν πουλάει, ούτε εντός ούτε εκτός της χώρας. Οι Έλληνες πολίτες έχουν συνειδητοποιήσει ότι με την κυβέρνηση Σαμαρά τα έχασαν όλα. Και οι πιστωτές είναι αναγκασμένοι να συμφιλιωθούν με την ιδέα ότι μια νέα εξουσία αναδύεται στη χώρα. Η δημαγωγική κινδυνολογία για το ευρώ δεν φοβίζει τους Έλληνες πολίτες, παραξενεύει όμως τους πιστωτές. Οι πολιτικές εξελίξεις έχουν πάρει τον δρόμο τους, όπως δείχνουν αλλεπάλληλες δημοσκοπήσεις, στις οποίες ενισχύεται το προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ και η ικανότητα διακυβέρνησης από την Αριστερά. Η κοινωνική απονομιμοποίηση της κυβέρνησης θα συνεχιστεί, καθώς τα αίτιά της παραμένουν. Ακόμη και ο ΕΝΦΙΑ, που τροποποιήθηκε, όπως λένε, παραμένει ίδιος και απαράλλακτος και οι όποιες εκπτώσεις θα υπολογιστούν μετά το τέλος της τελευταίας δόσης, δηλαδή μετά την απομάκρυνση των φορολογουμένων από το δημόσιο ταμείο.

Ο Σαμαράς τα προσέφερε όλα στην τρόικα και στη Μέρκελ. Τώρα αποτελεί πολιτικό παρελθόν. Δεν μπορεί να διαπραγματευθεί τη διέξοδο της χώρας από την κρίση. Μόνο ανεπανόρθωτες ζημιές και καταστροφή μπορεί να προκαλέσει στη χώρα.

Το κύριο άρθρο της Αυγής

πηγή: Αυγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου