Τρίτη 30 Σεπτεμβρίου 2014

Σειρά επαφών στελεχών ΣΥΡΙΖΑ με υπουργούς και στελέχη της κυβέρνησης του Ισημερινού

Ομιλία Γ. Δραγασάκη σε Διεθνές Συνέδριο στον Ισημερινό ενάντια στη Συντηρητική Παλινόρθωση:
"Σε Διεθνές Συνέδριο ενάντια στη Συντηρητική Παλινόρθωση μίλησε ο Γιάννης Δραγασάκης στο Κίτο του Ισημερινού. Στο συνέδριο συμμετέχει ελληνική αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ με τους Χάρη Γολέμη, διευθυντή του Ινστιτούτου «Νίκος Πουλαντζάς» και Γιάννη Μάργαρη, ερευνητή του ΕΜΠ. Ο πρόεδρος του Ισημερινού, Ραφαέλ Κορρέα, άνοιξε με ομιλία του τις διαδικασίες του συνεδρίου, στο οποίο συμμετέχουν εκπρόσωποι αριστερών κομμάτων, κινημάτων και κυβερνήσεων από περισσότερες από 30 χώρες της Λατινικής Αμερικής και της Ευρώπης.
Ο Γιάννης Δραγασάκης μίλησε σε πάνελ με τίτλο "Ο αγώνας ενάντια στο χρηματοπιστωτικό κεφάλαιο, πολιτική βούληση και κινήματα πολιτών" μαζί με τον Πάμπλο Ιγκλέσιας, εκπρόσωπο των Ποδέμος της Ισπανίας και τη Μάρτα Χάρνεκερ, πολιτική επιστήμονα και συγγραφέα. Αναφέρθηκε σε ομοιότητες και διαφορές προγραμμάτων προσαρμογής που είχαν υλοποιηθεί την προηγούμενη δεκαετία σε χώρες της Λατινικής Αμερικής και εκείνων που εφαρμόζονται στην Ευρώπη την περίοδο της κρίσης. Τόνισε ότι οι εξελίξεις δείχνουν ότι υπάρχει και η ανάγκη αλλά και η δυνατότητα να δημιουργηθεί στην Ευρώπη μια νέα εστία διαμόρφωσης εναλλακτικών αριστερών και προοδευτικών πολιτικών και αντίστασης στο νεοφιλελεύθερο υπόδειγμα και τις απόπειρες συντηρητικής αντεπίθεσης. Έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην ανάγκη ανάπτυξης πεδίων συνεργασίας σε τομείς όπως τα προγράμματα αναδιανομής, στρατηγικές παραγωγικής ανασυγκρότησης, προγράμματα εκπαίδευσης, υγείας και κοινωνικής ασφάλισης, μηχανισμοί στήριξης συνεργατικών μορφών κοινωνικής οικονομίας και προγράμματα τεχνολογικής έρευνας και ανάπτυξης με έμφαση στην καινοτομία.

Αναφέρθηκε επίσης εκτενώς στη δυνατότητα ανταλλαγής εμπειριών στο μετασχηματισμό υπαρχόντων θεσμών αλλά και στην ίδρυση νέων που αυξάνουν την αυτονομία του κράτους και της δημόσιας διοίκησης από νεοφιλελεύθερους μηχανισμούς και ομάδες ισχυρών συμφερόντων. Κατά την ομιλία του αναφέρθηκε επίσης στο πώς οι νέοι αυτοί θεσμοί μπορούν να διευκολύνουν και να στηρίζουν διαρκώς τη συμμετοχή της κοινωνίας στο σχεδιασμό των στρατηγικών ανάπτυξης και να προσφέρουν τα εργαλεία για την ανοιχτή και ελεύθερη πρόσβαση στη γνώση και την τεχνολογία. Τόνισε επίσης ότι, παρά τη συνεχιζόμενη κρίση στην Ελλάδα, παράγεται σημαντική έρευνα και τεχνογνωσία από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και άλλα Πανεπιστήμια και εγχώρια ερευνητικά ιδρύματα σε θέματα που αφορούν διάφορα αντικείμενα, όπως για παράδειγμα τα αποκεντρωμένα συστήματα παραγωγής και διανομής ενέργειας, τα έξυπνα δίκτυα και άλλες τεχνολογίες του ενεργειακού τομέα - τομείς έρευνας και ανάπτυξης που προσφέρουν το έδαφος για σημαντικές καινοτομίες όχι μόνο τεχνολογικού, αλλά και θεσμικού και κοινωνικού χαρακτήρα.

Ακόμη η ελληνική αντιπροσωπεία συναντήθηκε με τον υπουργό Ανθρωπίνων Ταλέντων και Γνώσης, Guillaume Long, υπεύθυνο των διεθνών σχέσεων του κυβερνητικού κόμματος Alianza PAIS, με τον οποίο συζήτησε δυνατότητες άμεσης υλοποίησης προγραμμάτων συνεργασίας. Συμφωνήθηκε η συνάντηση αντιπροσωπειών στην Αθήνα τους επόμενους μήνες με θέματα εργασίας την παραγωγική ανασυγκρότηση, τις θεσμικές μεταρρυθμίσεις, προγράμματα έρευνας και ανάπτυξης κ.α. σε σεμινάρια που θα διοργανώσει το Ινστιτούτο «Νίκος Πουλαντζάς».

Στο διήμερο 29-30 Σεπτεμβρίου, η αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει τις επαφές της με υπουργούς και στελέχη της κυβέρνησης του Ισημερινού με σκοπό τη συγκεκριμενοποίηση των μορφών συνεργασίας σε επιμέρους πεδία της οικονομίας και του παραγωγικού σχεδιασμού".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου