Πέμπτη 7 Αυγούστου 2014

Βάρβαρος και άδικος ο ΕΝΦΙΑ Εισερχόμενα

Του βουλευτή Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ Θανάση Πετράκου.   Σοκ σε όλα τα νοικοκυριά από τη βόμβα του Ενιαίου Φόρου Ακινήτων. Το ύψος του εξοντωτικού ενιαίου αυτού φόρου ισοδυναμεί στην ουσία με δόσεις για την επαναγορά των ακινήτων των μικρομεσαίων νοικοκυριών . Η υλοποίηση του ΕΝΦΙΑ, είναι ακόμη μια σαφής απόδειξη της βάρβαρης και άδικης φορολογικής πολιτικής της κυβέρνησης και έρχεται να επιβεβαιώσει την ορθότητα της στάσης μας ως ΣΥΡΙΖΑ, που τον περασμένο Δεκέμβρη, που αντιταχθήκαμε έντονα στην ψήφιση του νομοσχεδίου για τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων. Την ορθότητα των λεγόμενων μας ως ΣΥΡΙΖΑ για βάρβαρη και άδικη φορολογική πολιτική στην ακίνητη περιουσία παραδέχονται και με ερώτηση τους στο Υπουργείο Οικονομικών και 27 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας που βέβαια παραλείπουν να αναφέρουν ότι υπερψήφισαν τον ΕΝΦΙΑ. Το ίδιο δρόμο ακολουθεί και το ΠΑΣΟΚ το οποίο με επικοινωνιακά τρυκ προσπαθεί να βγει από το κάδρο των ευθυνών για την ψήφιση και εφαρμογή του βάρβαρου και άδικου ΕΝΦΙΑ.

Είναι εξοντωτικό ότι ο ΕΝΦΙΑ πρέπει να πληρωθεί έως το τέλος του έτους, ενώ στο ίδιο διάστημα οι φορολογούμενοι θα πρέπει να πληρώσουν 5,2 δισ. ευρώ σε φόρους εισοδήματος, έκτακτη εισφορά, τέλος επιτηδεύματος και τέλη κυκλοφορίας. Είναι αδύνατον μικρομεσαία νοικοκυριά και επιχειρήσεις να αντεπεξέλθουν στη συνολική φοροεπιδρομή μέχρι τέλος του έτους.

Συνειδητά η συγκυβέρνηση μονιμοποίησε αρχικά το παράνομο έκτακτο χαράτσι, προσέθεσε σε αυτό τον ΦΑΠ και το επέκτεινε ως μέτρο οριζόντια σε κάθε είδους ακίνητο περιουσιακό στοιχείο ανεξαρτήτως αν παράγει εισόδημα ή όχι. Επίσης καλούνται να πληρώσουν χαράτσι και οι δεκάδες χιλιάδες οικογένειες που έχουν «κόκκινα» στεγαστικά δάνεια και οι οποίες θα κινδυνεύσουν να πεταχτούν κυριολεκτικά στο δρόμο.

Ο νέος φόρος της συγκυβέρνησης δημεύει ουσιαστικά την μικρή ιδιοκτησία, ιδίως στην επαρχία, και στα χωριά. Καθώς σε περιοχές της επαρχίας που δεν υπάρχουν αντικειμενικές αξίες, έχει ορισθεί ως αντικειμενική αξία η υψηλότερη τιμή του Νομού και επιπλέον οι αντικειμενικές αξίες είναι εξωπραγματικές, λόγω κατάρρευσης των πραγματικών αξιών των ακινήτων, και άρα ο ΕΝΦΙΑ είναι ακόμα πιο άδικος.

Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με τη φορολόγηση περιουσίας έχει κατατεθεί εδώ και αρκετούς μήνες στην ελληνική κοινωνία για διαβούλευση. Περιλαμβάνει υψηλό αφορολόγητο όριο, έντονη προοδευτικότητα της κλίμακας και φορολόγηση στο σύνολο της περιουσίας και όχι ανά ακίνητο.



Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, μετατοπίζει το φορολογικό βάρος από τα μικρά και μεσαία εισοδήματα και περιουσίες, στα μεγάλα εισοδήματα και περιουσίες. Αποτελεί πλέον μονόδρομο η ανατροπή αυτής της κυβέρνησης , γιατί διαφορετικά αν παραμείνει και άλλο στην εξουσία θα « πάρει» αυτή και οι τράπεζες τα σπίτια όλων των μικρομεσαίων νοικοκυριών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου