Τρίτη 12 Αυγούστου 2014

Από που πάνε για τη χαβούζα ή στο ΧΥΤΑ Ξυλοκάστρου τα σκουπίδια Ερμιονίδας και Τρίπολης;

Σήμερα στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ξυλοκάστρου – Ευρωστίνης, θα συζητηθεί και θα αποφασιστεί αν θα γίνεται η μεταφορά απορριμμάτων από άλλους Δήμους στον Χ.Υ.Τ.Α. Ξυλοκάστρου. Αλήθεια ο εν λόγω ΧΥΤΑ είναι αδειοδοτημένος; Έχει δυνατότητες για να δεχθεί τα απορρίμματα άλλων Δήμων; Το Ξυλόκαστρο θα γίνει ο σκουπιδότοπος της Πελοποννήσου; 
Είναι τα σκουπίδια μία νέα κερδοφόρα επιχείρηση που αφού βρεθούν οι τοπικές κοινωνίες και οι Δήμοι σε αδιέξοδο θα έρθουν οι ξένοι επενδυτές (sic) για να μας προτείνουν την λύσιν; Τα φράγκα είναι πολλά και θαμμένα στον τελευταίο
ΧΥΤΑ της ιστορίας!  ( είναι ευρώ δεν είναι αστεία! θυμάστε ποιος τό 'λεγε; ).
Η ιστορία ξεκινά ένα χρόνο πριν 31 Οκτώβριου  2013 όπου μετά την παύση της μεταφοράς των απορριμμάτων των δήμων Ερμιονίδας και Τρίπολης στον ΧΥΤΑ της Φυλής, που άλλωστε είχε προσωρινό χαρακτήρα, αποφασίστηκε σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του υπουργού ΠΕΚΑ, Γιάννη Μανιάτη, με εκπροσώπους του Ειδικού Διαβαθμιδικού Συνδέσμου Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ) και της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (ΠΕΔ) Αττικής.
Όπως έγινε γνωστό από το ΥΠΕΚΑ η διαδικασία για την παύση αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του επόμενου μήνα και τα απορρίμματα θα μεταφέρονται στον ΧΥΤΑ Ξυλοκάστρου.
Στη συνάντηση συζητήθηκαν οι προϋποθέσεις και οι δέουσες ενέργειες που απαιτούνται, ενώ διατυπώθηκαν και οι δεσμεύσεις όλων των συναρμόδιων φορέων, στο πλαίσιο της ΚΥΑ που διευθετεί προσωρινά τη μεταφορά της ισχύουσας νομοθεσίας και του υφιστάμενου προγραμματισμού.
Στη σύσκεψη συμμετείχαν, επίσης, η γγ του ΥΠΕΚΑ, Νάντια Γιαννακοπούλου, ο γγ Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής και γγ συντονισμού του υπουργείου Εσωτερικών για θέματα αποβλήτων, Δημήτρης Καλογερόπουλος, ο περιφερειάρχης Αττικής και πρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής (ΕΕ) του ΕΔΣΝΑ, Γιάννης Σγουρός, συνοδευόμενος από τον αντιπεριφερειάρχη Ποιότητας Ζωής, Γ. Οικονομόπουλο και υπηρεσιακούς παράγοντες, ο αντιπρόεδρος της ΕΕ του ΕΔΣΝΑ, γγ της ΠΕΔ Αττικής και δήμαρχος Κηφισιάς, Νίκος Χιωτάκης, συνοδευόμενος από το μέλος της ΕΕ της ΠΕΔ Αττικής και δημοτικό σύμβουλο Αγ. Παρασκευής, Βασίλη Γιαννακόπουλο, ο πρόεδρος της ΕΕ του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦοΔΣΑ) Πελοποννήσου και δήμαρχος Τρίπολης, Γιάννης Σμυρνιώτης και ο δήμαρχος Ερμιονίδας, Δημήτρης Καμιζής.
Χ. ΠΛΟΗΓΟΣ
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου