Σάββατο 26 Ιουλίου 2014

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ-ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΞΕΣΠΙΤΩΝΟΥΝ ΜΑΖΙΚΑ ΤΑ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΑ

ΝΟΙΚΙ ΑΝΤΙ ΔΟΣΗΣ ΘΑ ΠΡΟΤΑΘΕΙ ΣΤΟΥΣ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΠΟΥ ΘΑ ΜΕΙΝΟΥΝ ΑΣΤΕΓΟΙ
Φρικτό σχέδιο για τα σπίτια τους έχει ετοιμάσει η κυβέρνηση απέναντι σε όσουςαδυνατούν να πληρώσουν κανονικά τις δόσειςτων δανείων τους, ενώ η τρόικα (αλλά και η κυβέρνηση!) είναι απολύτως αμετάπειστη στο να παραταθεί και πέραν της 31ης Δεκεμβρίου ηαπαγόρευση των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας μέχρι ενός ορισμένου ορίου, όπως συνήθως γινόταν μέχρι τώρα.
Συγκεκριμένα, με βάση τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς, οι τράπεζες θα προχωρήσουν γρήγορα σεδεκάδες χιλιάδες πλειστηριασμούς σπιτιών για «κόκκινα» και προβληματικά στεγαστικά δάνεια(και όχι μόνο), τα οποία υπερβαίνουν τα 25 δις ευρώ.

Την ίδια ώρα που θα προχωρά μια από τις μεγαλύτερες, ίσως η μεγαλύτερη, απαλλοτριώσεις ακινήτων στη χώρα και μάλιστα πρώτης κατοικίας, η κυβέρνηση κυρίως για να εκτονώσει τιςπιέσεις στην αγορά κατοικιών, η οποία θα υποστεί νέο σοκ και δευτερευόντως για να «χρυσώσει το χάπι» απέναντι στους δεκάδες χιλιάδες νέο-άστεγους, σκέφτεται να προβεί σε ορισμένες ρυθμίσεις.

Η πρώτη εξ αυτών προβλέπει τη δυνατότητα αυτού που έχασε το σπίτι να το ενοικιάσει για ορισμένο διάστημα από την τράπεζα, που θα είναι ο νέος ιδιοκτήτης του ή και να προβεί σε ένα είδοςχρηματοδοτικής μίσθωσης (leasing) με τη δυνατότητα επαναγοράς στη λήξη της.

Η δεύτερη εξ αυτών, την οποία εξετάζει τώρα ο Υπ. Εργασίας Γ. Βρούτσης, είναι η επιδότηση από τοκράτος για ορισμένο χρονικό διάστημα του ενοικίου που θα πληρώνει ο νέο-άστεγος, προκειμένου να μη βρεθεί αμέσως στο δρόμο, επιδότηση που θα αποφασίζεται με «κοινωνικά κριτήρια».

Τα πρωτοφανή αυτά σε κυνικότητα και αναλγησία κυβερνητικά σχέδια επιβεβαίωσε στα «Νέα» τουΣαββάτου (26/07) και ο Υπουργός Οικονομικών Γκ. Χαρδούβελης, παρακάμπτοντας τις τρομακτικές οικονομικές και κυρίως κοινωνικές παρενέργειες τους.

http://www.iskra.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου