Σάββατο 28 Ιουνίου 2014

Ομιλία του Θανάση Πετράκου Βουλευτή Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ για το Αρχές δημοσιονομικής διαχείρισης και εποπτείας - δημόσιο λογιστικό» στην Ολομέλεια της Βουλής

Αυτοί που οδήγησαν τη χώρα στα μνημόνια και στις μνημονιακές πολιτικές και τα εφαρμόζουν με ιδιαίτερη ένταση τα τελευταία τέσσερα χρόνια δεν δικαιούνται να ομιλούν -για να χρησιμοποιήσω μία έκφραση και εγώ, παρότι δεν είναι σωστή, όπως είπε ένας συνάδελφος προηγουμένως. Δεν δικαιούνται να ομιλούν και να εγκαλούν τον ΣΥΡΙΖΑ ότι δεν έχει θέσεις για τα ζητήματα αυτοί οι οποίοι έχουν οδηγήσει στην καταστροφή χιλιάδες νοικοκυριά καιστις αυτοκτονίες χιλιάδες κόσμο. Διότι αυτό το νομοσχέδιο που συζητάμε σήμερα, τι κάνει; Έχει ως βασική του μέριμνα να δοθεί προτεραιότητα στην εξυπηρέτηση του δημοσιονομικού χρέους για τη διατήρηση και ενίσχυση, όπως λέει, της δημοσιονομικής σταθερότητας. Αυτά λέει το άρθρο 34 παράγραφος 2. Δίνεται δηλαδή προτεραιότητα στην εξυπηρέτηση των απαιτήσεων των δανειστών, αφήνοντας στη μοίρα τους τους ανέργους, τους νέους, τους συνταξιούχους, την κοινωνία ολόκληρη. Πρώτα απ’ όλα και πάνω απ’ όλα οι δανειστές! Και το παρόν και το μέλλον της χώρας στα παλαιότερα των υποδημάτων σας!

Ποιος σας έδωσε λοιπόν αυτό το δικαίωμα, κύριοι της Κυβέρνησης; Πότε επιτέλους θα αντιληφθείτε ότι οι πολιτικές που επιβάλλετε δημιουργούν συνεχώς νέα θύματα και σκοτώνουν;

Χτες πήγα στην Καλαμάτα, γιατί η πολιτική σας δημιούργησε ένα ακόμη θύμα. Καταθέτω στα Πρακτικά το δημοσίευμα μιας τοπικής εφημερίδας με τίτλο «Η τράπεζα του πήρε τα λεφτά και τη ζωή».

(Στο σημείο αυτό ο Βουλευτής κ. Αθανάσιος Πετράκος καταθέτει για τα Πρακτικά το προαναφερθέν δημοσίευμα, το οποίο βρίσκεται στο Αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)

Θρηνήσαμε ένα θύμα των μνημονιακών πολιτικών στις οποίες η χούντα των τραπεζιτών και η Συγκυβέρνηση έχει καταδικάσει τον ελληνικό λαό. Φτωχός αγρότης, που τον πατέρα του τον είχαν εκτελέσει οι Γερμανοί, έβαλε τέλος στη ζωή του όταν η Τράπεζα Πειραιώς πήρε από τον λογαριασμό του τα χρήματα της επιδότησης του ελαιολάδου!

Ήταν 3.000 ευρώ, τα οποία ήταν τα μοναδικά χρήματα για να επιβιώσει η οικογένειά του μέχρι τα Χριστούγεννα που θα είχε κάποια έσοδα από την αναμενόμενη φετινή παραγωγή από το λάδι του, γιατί πέρυσι δεν υπήρχε λόγω της ακαρπίας. Ήταν ένας άνθρωπος με τέσσερα παιδιά άνεργα, ένας φτωχός αγρότης στη Μάνη της Μεσσηνίας. Του πήραν χρήματα από το λογαριασμό του, χωρίς να έχει δώσει πάγια εντολή, για ένα καλλιεργητικό δάνειο το οποίο το εξυπηρετούσε. Αιφνιδίως αποφάσισαν ότι επειδή δεν μπόρεσε να εξυπηρετήσει μία δόση πλέον το δάνειο είναι άμεσα απαιτητό και χωρίς να ενημερωθεί, του πήραν τα χρήματα και ο άνθρωπος αυτοκτόνησε. Αυτή είναι η Ελλάδα που κρύβετε. Οι τράπεζες ασύδοτες να αρπάζουν τα ελάχιστα χρήματα φτωχών ανθρώπων και να τους οδηγούν στην αυτοκτονία. Αυτά είναι τα success stories σας! Γι’ αυτά δεν πρέπει να ομιλούμε, κύριοι συνάδελφοι;

Και τι κάνετε μετά εδώ, για να ξαναγυρίσω στο νομοσχέδιό; Δημιουργείτε μία Ανεξάρτητη Αρχή που στόχο έχει πρώτα απ’ όλα την εξυπηρέτηση του χρέους. Προβλέπετε μάλιστα στο άρθρο 5 παράγραφος 3, τον αποκλεισμό πρώην Βουλευτών, Ευρωβουλευτών, Υπουργών αλλά και μελών εκτελεστικών οργάνων κομμάτων.

Γιατί δεν μας λέτε ξεκάθαρα ποιοι θα απαρτίζουν αυτήν την Ανεξάρτητη, δήθεν, Αρχή, η οποία όχι μόνο θα μπορεί να παρεμβαίνει σε θέματα Προϋπολογισμού και κατά συνέπεια οικονομικής πολιτικής, αλλά θα έχει και τον πρώτο λόγο, καθώς η ψήφιση του Προϋπολογισμού από τη Βουλή θα προϋποθέτει την προηγούμενη αποδοχή του από το Δημοσιονομικό Συμβούλιο; Απαξιώνετε δηλαδή, ουσιαστικά, μία από τις βασικότερες λειτουργίες του Κοινοβουλίου. Και τι κάνετε; Δημιουργείτε μία άλλη Ανεξάρτητη, δήθεν, Αρχή, μία καινούργια ΡΑΕ, σαν την, Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, για την οποία μας είπε προχθές στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου ο κ. Μανιάτης ότι είναι πάνω από την Κυβέρνηση. Είπε την αλήθεια ο άνθρωπος, βέβαια. Είναι πάνω από την Κυβέρνηση, είναι πάνω από το Κοινοβούλιο, γράφει στα παλαιότερα των υποδημάτων της το Κοινοβούλιο. Αυτή θα είναι και η νέα Ανεξάρτητη Αρχή. Μία τέτοια Ανεξάρτητη δημοσιονομική Αρχή θα φτιάξετε που θα κάνει κουμάντο στην οικονομική πολιτική της χώρας. Γιατί; Μα, για να μην ξεφύγει η χώρα από το στόχο των δανειστών, που δεν είναι άλλος από τη μόνιμη εποπτεία, την οποία συνυπέγραψαν και τα τρία κόμματα που ήταν τότε το Μάιο του 2013, μέχρι να αποπληρωθεί το 75% του χρέους, όπως είχε ξεκάθαρα απαντήσει ο κ. Όλι Ρεν στον Ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ τον Νίκο τον Χουντή, όπου μάλιστα είχε τονίσει ότι η ιστορία θα γράψει ότι η μνημονιακή Κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ ήταν αυτή που υπέγραψε και δέσμευσε την Ελλάδα να βρίσκεται υπό συνεχή και αυστηρή εποπτεία για πολλές δεκαετίες, ακόμη και μετά τη λήξη των μνημονίων.

Θεσπίζετε παράλληλα με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο το Μεσοπρόθεσμο ως κύριο εκφραστή της δημοσιονομικής πολιτικής στη χώρα και εν πάση περιπτώσει, αυτή η δημοσιονομική Αρχή ήταν που έλειπε από τη χώρα και εκτοξεύθηκε το χρέος; Όχι, βέβαια. Το ζητούμενο είναι να υπάρχει άμεσος έλεγχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα δημοσιονομικά της Ελλάδος.

Είπε ο κ. Βεσυρόπουλος ότι το νομοσχέδιο αφορά το κοινό κανονιστικό πλαίσιο μέσα στο οποίο θα λειτουργούν όλες οι χώρες της Ευρωζώνης. Μα, σε μία Ευρωπαϊκή Ένωση που ο ομοσπονδιακός προϋπολογισμός είναι μόλις στο 1%, ποιος ο λόγος της ύπαρξης ενός τέτοιου πλαισίου; Είναι ίδιες οι ανάγκες της Ελλάδας και των χωρών που βρίσκονται υπό εποπτεία με τις ανάγκες της Γερμανίας, παραδείγματος χάρη; Και εάν πρόκειται για ενσωμάτωση οδηγιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην ελληνική νομοθεσία, πείτε μας, από ποια Οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης προκύπτει η προτεραιότητα στην εξόφληση των δανειστών;

Είναι σαφές, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ότι μέσω των χαμηλών ελλειμμάτων που προβλέπονται στο νομοσχέδιο, θεσμοθετείται πλέον η λιτότητα ως μόνιμη πολιτική, ορίζοντας ως βασικό στόχο της δημοσιονομικής πολιτικής την εξυπηρέτηση του χρέους σε βάρος των κοινωνικών αναγκών και της παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας. Εκχωρείται ουσιαστικά στην Κομισιόν η δημοσιονομική πολιτική της χώρας. Και επί τη ευκαιρία, τι θα γίνει επιτέλους με τη διαγραφή του χρέους; Πάλι, «μην το συζητάς, Γιάννη μου»; Θα έχουμε τώρα «μην το συζητάς Γκίκα μου»;



Κυρίες και κύριοι της Κυβέρνησης, από την Ελλάδα δεν λείπει μία καινούργια ανεξάρτητη, δήθεν, δημοσιονομική Αρχή. Από την Ελλάδα λείπει μία πολιτική σαν αυτή που τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, μία πολιτική κατάργησης των μνημονίων και των εφαρμοστικών νόμων και διαγραφής του μεγαλύτερου μέρους του χρέους, μία πολιτική που να σώσει τα χιλιάδες υπερχρεωμένα νοικοκυριά, τα εκατομμύρια των ανέργων, τα παιδιά που υποσιτίζονται, τα ασφαλιστικά ταμεία, τα νοσοκομεία και τα σχολεία. Για να σωθεί η χώρα, πρέπει αυτή η Κυβέρνηση-τραγωδία να φύγει όσο το δυνατόν γρηγορότερα και ο λαός να είστε σίγουροι, κύριοι της Κυβέρνησης, ότι σύντομα θα σας στείλει εκεί που σας αξίζει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου