Τρίτη 24 Ιουνίου 2014

Δωρεάν γεύματα και πάρτι

Η άλλη όψη του γεύματος που τελείωσε είναι το πάρτι που συνεχίζεται! Ο υπουργός Οικονομικών, στην πρώτη επαφή του με το Ecofin, δήλωσε ότι "οι Έλληνες έχουν καταλάβει ότι... τελείωσαν τα δωρεάν γεύματα". Προφανώς ο κ. Χαρδούβελης υιοθετεί επί το... φιλολαϊκότερον τη γνωστή αγοραία έκφραση του Πάγκαλου πως "όλοι μαζί τα φάγαμε". Η λογική Χαρδούβελη είναι σαφής. Είτε μαζί τα φάγαμε, είτε χωριστά, τώρα δεν υπάρχουν δωρεάν γεύματα, ούτε μικρογεύματα, ούτε καν συσσίτια! Η άλλη όψη του γεύματος που τελείωσε είναι το πάρτι που συνεχίζεται! Πώς αλλιώς να χαρακτηρίσουμε τη θερινή νομοθετική πολυπραγμοσύνη, στα μέτρα της τρόικας; Η διχοτόμηση της ΔΕΗ και η ιδιωτικοποίηση της καλής "μικρής" ΔΕΗ εξυπηρετεί τα συμφέροντα των μεγαλοπρομηθευτών της εταιρείας και γενικότερα του ιδιωτικού κεφαλαίου, ενώ βλάπτει τους μικροκαταναλωτές και την ίδια την αναπτυξιακή πορεία της χώρας. Το Ρυθμιστικό που προωθείται στη Βουλή παραδίδει το περιβάλλον και τη δόμηση βορά στα εγωιστικά συμφέροντα. Η διάλυση των συντάξεων σπρώχνει τους πολίτες να αναζητήσουν, έστω αμφίβολη, κάλυψη στις ιδιωτικές εταιρείες. Κι ακόμη η διατυμπανιζόμενη εκποίηση δημόσιων εκτάσεων (παραλιών, δασών, αστικών ακινήτων), η μετατροπή του Δημοσίου σε ένα απέραντο μεσιτικό γραφείο "χρυσών ευκαιριών" για λαίμαργους υποψήφιους αγοραστές δείχνουν το μέγεθος του πάρτι που συνεχίζεται.

Υπάρχουν κι άλλες αντιστικτικές καταστάσεις. Χθες το Ελεγκτικό Συνέδριο, μετά το Συμβούλιο της Επικρατείας, αποφάσισε ότι είναι αντισυνταγματική η αναδρομική περικοπή των αποδοχών των δικαστικών, με το επιχείρημα ότι πρέπει να πληρώνονται αναλόγως του κύρους του λειτουργήματός τους. Την ίδια ώρα ο Άρειος Πάγος έχει παγώσει δικαστική απόφαση για την επαναπρόσληψη των καθαριστριών, με το επιχείρημα ότι υπερέχει το δημοσιονομικό συμφέρον της χώρας. Δύο μέτρα και δύο σταθμά!

Καθώς ο φετινός Ιούλιος θα είναι ένας καυτός μήνας, κατά τον οποίο η Βουλή θα πιεστεί ώστε να βαθύνουν οι κοινωνικές αδικίες, καθίσταται κρίσιμη η μάχη στη Βουλή. Η στάση των βουλευτών της συμπολίτευσης θα αποδειχθεί λυδία λίθος για την ειλικρίνεια ή την υποκρισία τους, όταν επί μέρες δημιουργούν κλίμα αντιρρήσεων. Θα αποδειχθεί αν το παίζουν επικοινωνιακά ή εννοούν να παρεμποδίσουν την κυβέρνηση στο καταστροφικό έργο της.

Κι ακόμη περισσότερο: Αν η ενεργός αντίθεσή τους θα κλιμακωθεί εν όψει της προεδρικής εκλογής. Το μήνυμα του ΣΥΡΙΖΑ είναι καθαρό. Λόγια και όχι έργα για να αναχαιτιστεί η μνημονιακή λαίλαπα και να ανοίξει ο δρόμος για γοργές πολιτικές εξελίξεις, για τη δημοκρατική ανατροπή...
avgi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου